6.10.16

Huumekeskustelun järkeistyminen

Kerrassaan mainiota puhetta entiseltä presidentiltämme siitä miten huumalakiamme voisi muuttaa parempaan suuntaan. Se on juuri sellaista puhetta jota olen kaivannut Suomessa. Sillä moni vaikutusvaltainen taho on huomannut huumeiden vastaisen sodan aiheuttavan enemmän kärsimystä kuin ne huumeet joita vastaan soditaan.

 Presidentti Martti Ahtisaaren uutuuskirjassa Miten tästä eteenpäin otetaan kantaa moniin aiheisiin, mutta Iltasanomat päätti nostaa esiin Maran huumeisiin liittyvät kommentit.

Tärkeimpänä se minulle itsestäänselvä ajatus mietojen huumeiden laillistamisesta. Kirjassa on vuoropuhelua kolmen miehen kesken. Mukana ministeri Jaakko Iloniemi ja toimittaja Tapani Ruokanen.

Iloniemi: ”Kun kauan sitten luin Huckleberry Finnin seikkailuja, hän poltti siinä hamppua.”

Ruokanen: ”Siis marijuanaa.”

Iloniemi: ”En sitä silloin tiennyt, luulin vain, että hänellä ei ollut tupakkaa.”

Ruokanen: ”Se oli silloin itsestään selvää – ja on pian taas, kun pilven pössyttely on taas laillista eräissä Yhdysvaltojen osavaltioissa. Se vähentää rikollisuutta. Laki lievenee ja synti vähenee, sillä laki herättää synnin. Kyse on laista, mutta myös arvoista.”

Ahtisaari: ”Alkoholivero tuottaa 1,4 miljardia ja sen terveyshaittoihin käytetään neljä miljardia. Pitäisikö tämä kääntää toisinpäin?”

Ruokanen: ”Neljä miljardia on varovainen arvio terveyshaitoista.”

Iloniemi: ”Viron tuonti ja kotipoltto kasvaisivat. Ainakin kotipolton terveyshaitat ovat huomattavasti suuremmat kuin laillisesti valmistetun viinan. Suo siellä, vetelä täällä.”

Ahtisaari: ”Tämä on riesa, jolle emme taida voida mitään.”

Iloniemi: ”Keskustelua käydään maailmalla siitä, pitäisikö lievät huumeet vapauttaa.”

Ahtisaari: ”Joka todennäköisesti on ihan tolkun ajatus.”

Iloniemi: ”Minä pidän sitä täysin järkevänä ajatuksena.”

Toivottavasti noinkin arvokkaiden tahojen kommentit tekevät kotimaisesta huumekeskustelusta ajankohtaista ja tutkittuun tietoon perustuvaa. Sitten vain jännittämään uskaltavatko kotimaiset journalistit ja tv-tuottajat ottaa aiheen käsittelyyn.

4 comments:

Irja said...

Tästä sitä on peitseä taitettu moneen ristiin. Hampusta on moneksi, asiasta on tullut joskus jonkulainen koostekin tehtyä. Tupakka ja alkoholi ovat huonoja vaihtoehtoja kenelle tahansa (siitä huolimatta tulee kuivaa omppua välillä vedettyä lärviin että heikompia hirvittää). Samaan haitalliseen sarjaan menee pössyttely. Osa nuorisosta ja jopa nelikymppisistä aikuisistakin on asiasta vahvasti eri mieltä ja voi olla että pyhäkukka vapautetaan. Toisaalta säästäisihän se sinivuokkojen turhauttavaa kyttäämistä ja puhelinkuunteluviihdettä varsinkin nyt kun polliisitätit ja -setät ovat kohta kortilla kun heitä kaivattaisiin akuuttitilanteisiin.

MrrKAT |=|;|,|,|==- said...

Eikö kannattaisi ensin keskittyä suuremman ongelman eli alkoholin suitsimiseen? Hallitus näyttää kohta tekevän toisinpäin... ja viittaa kintaalla tutkimusta tekeville tieteilijöille.

Anonymous said...

On tunnetusti mahdotonta keskittyä useampaan kuin yhteen ongelmaan samaan aikaan.

Olavi Koskela said...

Haluaisinpa kyllä tietää mistä ministeri Iloniemi on saanut sen käsityksen, että Huck Finn olisi polttanut hamppua. Kuituhamppua kyllä kasvatettiin Mississippi-joen laaksossa jo 1830-luvulla (johon tarina suurin piirtein ajoittuu), mutta ei siitä ole poltettavaksi. Huck mainitsee kyllä polttamisen (smoking) muutaman kerran, mutta tupakankin osalta polttamista yleisempi tapa lienee ollut mällitupakan imeskely ("chaw tobacker").