27.1.20

Professori Vastamäki VS Coloradon Höpöheinät

Raittiuden Ystävät ry:n puheenjohtaja Martti Vastamäki on jälleen vauhdissa. Vuonna 2018 hänen kirjoituksensa päätyi useamman sanomalehden mielipidepalstoille. Sama ilmiö toistu viime kuukausina.

Satakunnan Kansa tarjoilee tuoreimman kirjoituksen, joten käytän sitä bloggaukseni pohjana. Professori Vastamäki on vieläkin huolestunut kannabiksen lisääntyneestä käytöstä.


Lisääntynyt huumetietoisuus ja henkilökohtaiset kontaktit ovat karsineet huumeita kohtaan tunnettuja pelkoja, mikä puolestaan on johtanut asenteiden ja mielipiteiden lieventymiseen.

Lieventymistä on selkeästi tapahtunut. Tutkittua tietoa erilaisten huumeiden haittavaikutuksista on entistä helpompi löytää. Samoin erilaisten huumelakien seuraamuksista. Se on saanut poliitikot avaamaan suunsa entistä rohkeammin.


Myös sisäministeri Maria Ohisalo on ilmoittanut myönteisen kantansa käytön rangaistavuudesta luopumiselle. Hänen mukaansa minkään laittoman päihteen käytöstä tai pienten määrien hallussapidosta ei pidä rangaista. Onko sisäministerimme, joka on muun muassa poliisien ”pomo”, tahto siis se, että jatkossa suomalaiset voisivat rauhassa poltella marihuanaa ja piikitellä itseensä heroiinia mielihalujensa mukaan?

Se oli mahtava aloitus sisäministeriltä. Jospa jatkossakin saisimme kansalaiskeskustelun aiheeksi huumausainelain päivittämisen.

Vastamäki näkee asiat toisin kuin nämä uusia tuulahduksia puhuvat poliitikot. Hänellä on nimittäin sellaista tietoa laillistamisen seuraamuksista, joka saisi laillistamisen kannattajat vapisemaan.


Näiden merkittävien postien haltijoiden kanta huumeisiin vaikuttaa näistä asioista paremmin perillä olevista tutkijoista sinisilmäiseltä. Mitä ilmeisimmin ministereillämme ei ole ollut aikaa tai mahdollisuutta perehtyä esimerkiksi Suomen kokoisen Yhdysvaltojen Coloradon osavaltion uusimpiin tietoihin kannabisasiasta.

Kyllä! Tutkittua tietoa Coloradosta. Osavaltiosta jossa kannabista on saanut myydä viihdekäyttöön tietyillä tuotteilla tietyissä myyntipisteissä vuoden 2014 alusta lähtien. Käyttö oli sitä ennen laillistettu vuonna 2012. Osavaltioon jäi vieläkin pimeät markkinat, sillä useissa kaupungeissa kiellettiin erikseen kannabiksen käyttö ja myynti. Eli laillistaminen jätettiin puolitiehen.

Vastamäki ei tuhlaa aikaa vaan lähtee latomaan hurjia prosentteja.


Colorado laillisti kannabiksen viihdekäytön 2012. Marihuanan laillistamisen jälkeen sen käyttö lisääntyi osavaltion aikuisilla 94 prosenttia. Liikennekuolemat, joissa kuljettajien huumetesti oli positiivinen marihuanan osalta, nousivat 109 prosenttia.
Marihuanaan liittyvien sairaaloiden päivystyskäyntien määrä kasvoi 54 prosenttia ja sairaalahoitojen vuosittainen määrä 101 prosenttia. Marihuanaan liittyvien itsemurhatapausten määrä nousi 64 prosenttia. Marihuanaa käyttävien raskaana olevien naisten määrä nousi 67 prosenttia. Opioidien yliannostuskuolemat lisääntyivät 23 prosenttia ja pikkulasten marihuanamyrkytykset 27 prosentin vuosivauhtia.

Jos luvut ovat totta, eikä niitä ole irroitettu asiayhteydestään, niin kerrassaan kamalaa menoa. Varmasti Colorado on parhaillaan perumassa kannabiksen laillistamista. Palaan kohta näihin lukuihin.

Myös kannabiksen taloudellinen puoli on kuulemma mennyt osavaltion kannalta huonosti.


Laillistetun marihuanan taloudelliset ja sosiaaliset kustannukset olivat järkyttävät. Jokaista verotuloihin kertynyttä dollaria kohden Colorado käytti noin 4,5 dollaria laillistamisen negatiivisten vaikutusten hoitoon. Suurimmat kustannukset aiheutuivat terveydenhuoltojärjestelmän lisääntyneistä kuluista ja lukion keskeyttämiseen liittyvistä kustannuksista.

Kauheaa. Coloradolaiset kärsivät ja osavaltion kassaan ilmestyi uusi iso rahareikä! Mutta hetkinen! Miten Vastamäki laskee kertyneet verotulot? Kannabikseen liittyvät verotulot lasketaan pelkästään myytyjen kannabistuotteiden verotuloista. Se on helppo tapa verrata miten suuria määriä myydään laillisesti. Vastamäen siteeraamassa raportissa on siis laskettu kannabikselle pelkästään 253 284 946 dollarin verotulot vuodelta 2018. Eli about 250 miljoonaa dollaria. Se on paljon. Mutta jos kustannuksia on kertynyt 4,5 dollaria per verotulon dollari, niin kyseessä on reilusti yli miljardin dollarin lasku.


Mitä kaikkea Vastamäen matematiikasta mahtoi unohtua?

Taulukkoon kertyneet dollarit ovat osavaltion keräämiä veroja. Tämän päälle kertyy vielä kaupunkikohtaiset verotulot. Sekä pelkän kannabisturismin tuomat rahat. Myyntipisteissä on kiinteistöverot, työntekijöillä palkat joista menee verot, majoitustilat turisteille, sekä kaikki se raha jota osavaltioon pössyttelemään saapuneet käyttävät vierailunsa aikana, jne. Näiden kannabisyrittäjyydeen liittyvien verotulojen yhteenlaskeminen on haastavampaa. Coloradon marihuanaan liittyvät verotulot ovat siis yhteensä varmasti isompia kuin 250 miljoonaa dollaria, mutta emme tiedä tarkalleen kuin paljon. Ja toisaalta se on  yhdentekevää, sillä vielä suurempi kysymys kummittelee varmasti kaikkien mielessä. 

Mistä Vastamäki on repäissyt tuon 4,5 dollarin kulut per yksi verotulon dollari?

Laskelmat ovat lähtöisin Coloradon kristillisen yliopiston ajatushautomo Centennial Instituten kalkulaattoreista. Heidän laskelmiensa ja johtopäätösten lukemisessa meni useampi tunti. Voin todeta, että laskelmat ovat perseestä. Kannabiksen haitoiksi lasketaan kaikki mahdollinen, sekä ylimääräiset venytetyt olettamuksen siihen päälle. Sanoisin, että jopa epärehellisyyteen asti venytettynä. Kustannuksiin lisätään ilmöitä, joita ei edes yritetä perustella pössyttelyn aiheuttamiksi kustannuksiksi. 

Lukiolainen jättää lukion kesken ja on pössytellyt? Se tarkoittaa ihmisen tuotteliaisuuden laskua jossain tulevaisuudessa. Keskeytyksen KAIKKI kustannukset ($423,362,337) lasketaan johtuneen marihuanan käytöstä. Eikä mistään muusta. Näin saadaan epämääräisessä tulevaisuudessa ehkä tapahtuvien kulujen summat laskettua vuoden 2017 kuluihin. Laskelmissa ei ole vuonna 2017 tapahtuneita kuluja, vaan arvioidut tulevaisuuden tulonmenetykset huonompien koulumenestyksien (esim. matalapalkkainen työ) takia. Kerrassaan nerokas tapa pumpata haittojen kustannuksia ylöspäin.

Jos jaksat plärätä laskelmia tarpeeksi pitkälle sivulle 7 asti, niin näet miten he itsekin myöntävät ettei syy-yhteyttä ole. Tai on, mutta ongelmia aiheuttavat marihuanan sijaan huumeidenvastaiset käytännöt:


The research examined the interactions of marijuana use and educational attainment. While no definitive findings show that recreational marijuana use may impede educational achievement and motivation, marijuana has negative impacts on attention, memory, and learning (NIDA, 2018), which can prevent students from reaching their full educational potential. The costs in this centered more on disciplinary actions for students, and the impact/cost of expulsion, suspension, and other disciplinary behaviors due to recreational marijuana use
Ja sivulla 29:


Similarly, McCaffrey et al. (2010) looked at the relationship between marijuana use and dropping out of high school, and while they did find a correlation, the link between marijuana use and dropping out was largely explained by other characteristics and behaviors.

Mutta mikään näistä ei estä heitä laskemasta koulujen keskeyttämistä marihuanasta johtuviksi kustannuksiksi.

Toiseksi isoin menoerä ($381,915,043) lasketaan sairaalakäynneistä, jotka tietenkin lasketaan kannabiksesta johtuviksi käynneiksi. Näin saadaan kaikki käyttäjien käynnit pössyttelystä johtuviksi käynneiksi. Vaikka ennen laillistamista ihmiset olivat varmasti haluttomia kertomaan käytöstään.

Aivan samalla logiikalla saataisiin älypuhelimien käyttämisestä valtava lasku yhteiskunnalle. Väitetään vaan, että valtava osuus koulunsa keskeyttäneistä ja sairaalaan joutuneista on käyttänyt älypuhelinta. Ja sitten yhdistetään älypuhelimen käyttö koulunkäynnin keskeyttämiseen ja sairalaan joutumiseen. Siinä ilmainen esimerkki kaikille 5G-verkkoa vastustaville aktivisteille.

Kuluja laskiessa ei tehdä olennaisinta vertailua. Miten paljon viihdekäytön laillistaminen lisäsi kustannuksia verrattuna laittoman käytön aiheuttamiin kustannuksiin. Osavaltio kun maksoi ennen laillistamista marihuanan aiheuttamia laskuja. Miten paljon itse laillistaminen muutti tilannetta? Sitä ei Vastamäen luvuissa kerrota.

Mitä muuta materiaalia Vastamäki käyttää?  Lähteitä ei näy mielipidekirjoituksessa. Onneksi ne löytyvät Raittiuden Ystävät ry:n sivulta. 

Liikennekuolemiin liittyvä lähde on Rocky Mountain HIDTA Marijuana Impact Report, Vol. 6 – September 2019. RMHIDTA on vuosittainen seurantaraportti. Sen valmistaa Yhdysvaltojen kongressin luoma huumeidenvastaiseen työhön omistettu työryhmä. Sen raportteja lukeneet lakimiehet ovat huomanneet, etteivät HIDTA-raportit sisällä näyttävästi mitään huumelain muutoksista seuranneita hyviä puolia. Esim. kannabiksen käyttö on vähentynyt nuorten parissa, mutta näitä tietoja ei ole esillä raporteissa. 

Se on ihan ymmärrettävää, sillä työryhmän tehtävänä on tehdä huumeidenvastaista työtä. Se ei saa julkaista materiaalia, joka kertoisi laillistamisen eduista. Samalla se on esimerkki kafkamaisesta realiteetista valtiossa, jossa aineen käyttö voi olla laillista, mutta sen käyttöä vastustetaan kongerssin työryhmällä. Onhan se vieläkin laitonta liittovaltion lainsäädännöllä.

No niin. Takaisin asiaan. Lukemalla RMHIDTA-raporttia selviää miten määriteltiin "positiivinen huumetesti" ja "marihuanaan liittyvät" ongelmat.

Driving Under the Influence of Drugs (DUID):  DUID could include alcohol in combination with drugs.  This is an important measurement since the driver’s ability to operate a vehicle was sufficiently impaired that it brought his or her driving to the attention of law enforcement.  The erratic driving and the subsequent evidence that the subject was under the influence of marijuana helps confirm the causation factor.

Marijuana-Related:  Also called “marijuana mentions,” is any time marijuana shows up in the toxicology report.  It could be marijuana only or marijuana with other drugs and/or alcohol.

Kannabiksen kohdalla positiivisen huumetestin saa myös sen jälkeen, kun aine ei enää vaikuta aivoihin. Siksi pelkkä "marihuanaan liittyvä" liikennekuolema ei kerro oliko kolari marihuanan syytä. Vuonna 2018 positiivisen kannabistestin saaneita kuolonkolareiden kuljettajia oli 115 kappaletta. Varsinaisissa kolareissa kuskeista oli myös alkoholia nauttineina kolmannes kuljettajista. Mistään raportin tiedoista ei voi päätellä oliko onnettomuus marihuanan käytön aiheuttamaa.

Varsinaiset kolarit näyttäisivät pysyvän vuosittaisen vaihtelun sisällä. Kolareita oli vuonna 2007 111871 kappaletta ja vuonna 2017 niitä oli 119373 kappaletta.

Yhtäläisyysmerkkejä heitellään myös sen enempää miettimättä itsemurhien ja marihuanan polttamisen välille. Jos itsemurhan tehneen verestä löytyy kannabista, niin se lasketaan aina kannabikseen liittyväksi itsemurhaksi. Aivan kuin ihmisen elämässä ei olisi ollut mitään muita tekijöitä.

Samanlainen yleistäminen toistuu raportissa.RMHIDTA-raportit ovat onneksi melko yleisesti tunnistettu huonolaatuisiksi. Niistä on puolueettomuus kaukana. 

Luettuani useamman Vastamäen mielipidekirjoituksen olen päättänyt asettaa hänet samaan lokeroon lääkäri Pekka Reinikaisen ja professori Matti Leisolan kanssa. Hienot on tittelit miehillä, mutta tuotanto jättää paljon toivomisen varaa.

11 comments:

Ilari Vasamies said...

Kiitos kun tarkistit lähteet ja heidän tutkimuksensa aineiston, itsellä ei riitä enää energia lukea sanasta sanaan tota kaikista pahinta "tieteellistä" roskaa, lähtee vain järki.

Luin tämän selonteon kyllä kiinnostuksella, vaikka ei ollutkaan yllätys, miten tilastoja näitä tällaisia kannanottoja tehdessä käytetään. :D

Editor earlightswindle.com said...

Ortopedia on kuulemma todella tylsä ala, kun sieltä lähdetään usein sekoilemaan "asiantuntijana" muualle...

Anonymous said...

Vastamäki on käsikirurgi

AnoMatti said...

On valitettavaa että kannabiksen laillistamista vastustavien pitää turvautua vääristelyyn ja valehteluun, mutta toisaalta siitä saa hyvän kuvan siitä miten pätevä heidän kantansa on.

Toivoisin että Suomessakin laillistusväittely pysyisi rationalisena ja loogisena mutta väittelyn toinen puoli ei taida tähän laajemmin pystyä.

Editor earlightswindle.com said...

...ortopedian erikoislääkäri

T.

Anonymous said...

Törkeää panettelua Reinikaista ja Leisolaa kohtaan taas kerran.

AnoMatti said...

Kyllähän se ihan kamalaa panettelua on kun kerran kehtaakin tarkistaa herrojen tekemiä väittämiä, ja todeta ne vielä valheellisiksi. Heitä pitäisi vain uskoa suoralta kädeltä, ovathan he kaikkeuden auktoriteetteja.

Anonymous said...

Kun asia on ”tärkeä”, niin voi oikoa mutkissa?

MrrKAT said...

Suoraan sanoen, luulin ensin että 'Vastamäki' on keksitty nimimerkki (PA otsikoi tai kirurgi itse) mutta netissä on oikeasti sen niminen. Hyvä ettei sentään Kiiski Vastaranta. ;D

Anonymous said...

Onks pilvee?

Anonymous said...

"Jos itsemurhan tehneen verestä löytyy kannabista, niin se lasketaan aina kannabikseen liittyväksi itsemurhaksi. Aivan kuin ihmisen elämässä ei olisi ollut mitään muita tekijöitä."

Ei tuo sitä tarkoita. Kuten ei tarkoita COVID-kuolematkaan välttämättä mitenkään koronan aiheuttamaa kuolemaa. Mutta luvut siitä, monellako on hieman kuolemaansa ennen ollut diagnosoitu covid ovat silti mielenkiintoisia, ja niitä siksi seurataan. Vain pienessä osassa itsemurhista edes selvitetään kaikki päihdeaineet, joita löytyy verestä. Lähinnä asiaa selvitetään silloin, jos on epäilys, että siellä jotain olisi löydettävissä, ja jos ruumis löytyy niin tuoreena, että asiaa voidaan selvittää. Mutta on se silti ihan mielenkiintoista tilastotietoa, että monessako itsemurhakuolemassa on havaittu kannabista veressä, vaikka oikeasti lukemat ovatkin todennäköisesti isompia kuin ne tilastot näyttävät - ja vaikka kannabis ei ole ainoa kuolemaan johtava tekijä, eikä välttämättä aina edes siihen vaikuttava. Kannabis kuitenkin tunnetusti vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen, ja sillä voi olla tilastollista selitysmerkitystä, vaikka olisikin mahdotonta jälkikäteen osoittaa, mikä kannabiksen rooli on ollut yksittäistapauksissa - kuten ei esim. tupakkakuolemienkaan kohdalla kyetä osoittamaan.