18.9.18

Moderni manaus

Manauksella on pitkä historia. Periaatteeltaan sen on yksinkertainen. Ihmisen sisällä uskotaan asuvan jonkinlainen ylimääräinen yliluonnollinen olento. Tuosta olennosta päästään eroon tekemällä sen olo mahdollisimman epämukavaksi. Eri uskonnoissa sovelletaan erilaisia keinoja. Kristinuskon käyttämät keinot ovat vuosisatojen saatossa kehittyneet lempeämpään suuntaan. Olosuhteiden kannalta parasta olisi tehdä manaus jossain pyhän rakennuksen sisällä. Nykyään karkoituksessa käytetään vettä, joka siunataan tietyillä rituaaleilla. Karkoitusvälineenä on myös krusifiksi, jolla osoitetaan riivatuksia uskoattua ihmistä. Sekä tietenkin toistamalla perinteisiä rukouksia ja manauksia. Henkiolentoa komennetaan poistumaan kehosta. Pienenä mausteena voidaan käyttää mm. jouluruusun ja tuoksuruutan kukista valmistettuja yrttejä. Niiden uskottiin olevan epämieluista haisteltavaa henkiolennon sieraimissa. Toistoa käskyistä ja pyhän veden sirottelusta tehdään niin kauan, kunnes toivottu lopputulos saavutetaan.

Yhdysvalloissa jaetulla Manaus ja siihen liittyvät rukoukset opaskirjalla katolinen kirkko haluaa päivittää manauksen suorittamista. Enää riivattu henkilö ei joudu kuuntelemaan latinaksi puhuttuja karkoitusrukouksia. Tällaiselle muutokselle löytyi useampi perustelu. Pappien koulutuksessa ei enää käydä läpi latinan kielen opetusta entisaikojen oppimäärillä. Piispoilla on ollut vaikeuksia löytää tarpeeksi pappeja suorittamaan manauksia. Teoriassa kaikki katoliset papit voisivat tehdä manauksen. Tarvittava tietotaito on kuitenkin kiven alla. Vaikka katolinen kirkko järjestää manauskoulutusta ympäri maailmaa.

Pätevät papit manauksen suorittamiseen ovat olleet määrältään Yhdysvalloissa vielä kymmenen vuotta sitten jossain viiden ja tusinan välissä. Tarkkaa tietoa ei ollut katolisen kirkon kirjoissa. Mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana maassa on järjestetty aktiivisemmin koulutusta. Nyt pätevät manaajat ovat määrältään jo yli 50 kappaleen paikkeilla. Ja määrä on nousussa. Sillä pyritään katolisen kirkon kanonisessa laissa mainitun kohdan täyttämiseen. Jokaisessa hiippakunnassa pitäisi olla vähintään yksi pätevä manaaja. Se on ollut selkeä puutos Yhdysvaltojen rajojen sisällä.

Löysäämällä kielimuuria saadaan koulutettua nopeammin uusia manaajia. Siksi manauksen aikana saa tarvittaessa nykyään käyttää myös englannin kielellä lausuttua rukousta. Etu riivatun kannalta on siinä, että hän ymmärtää mitä hänelle puhutaan. Se voi lisätä psykologista vaikutusta. Latinaksi lausutut lorut eivät nimittäin ehkä tee niin suurta vaikutusta. Riivauksesta kärsivä ihminen voi vain ihmetellä puhetta, joka on hänen korviinsa kuin hepreaa.

Pätevä koulutus on varmasti tärkeää. Sen avulla pappi tunnistaa milloin manaukselle on tarvetta. Taustalla on useammin sairaus kuin langennut enkeli. Milloin kyseessä on joko mielenterveyteen liittyvä sairaus. Tai mahdollisesti huumeiden käytöstä johtuvat ongelmat. Hiippakunnissa pitäisi tietää milloin apua hakeva seurakuntalainen lähetetään psykologin ja milloin manaajan puheille.

Tarve pätevällä koulutuksella varustetuille manaajille lisääntyy. Euroopassa tämä tarve on nousussa Irlannissa. Siellä katolisen kirkon isä Pat Collins on kertonut huolestuneensa riivaustapausten lisääntymisestä. TheIrish Catholic lehden tammikuun numerossa hän ilmoitti jopa hämmästyneensä siitä, etteivät Irlannin piispat ole nimittäneet enemmän pappeja taistelemaan kummituksia ja demoneita vastaan. Collinsin mukaan tarve on lisääntynyt eksponentiaalisesti. Nykyinen vaatimus yhdestä manauskoulutetusta papista jokaista hiippakuntaa kohden ei enää riitä. Tutkimustietoa ei ole saatavilla siitä kuinka paljon tällaiset yliluonnolliset tapahtumat ovat lisääntyneet viime suosina.

Manauksen voimaan uskominen tuottaa erittäin huonoja tuloksia, jos niitä sovelletaan ilman minkäänlaista valvontaa. Esimerkki erittäin huonosti päättyneestä tilanteesta tulee Oklahoma Citystä. Kaupungin vankilassa työskentelevä sairaanhoitaja Linda Herlong Jackson ei tiennyt manauksen rajoja. Hän syyllistyi tappoon, kun huumeiden vieroitusoireista kärsivä naisvanki Amanda Freeman joutui vankilan sairaalaan. Metamfetamiinin käytöstä tulleet terveyshaitat olivat vakavia. Freeman olisi tarvinnut pikaista apua. Hoitaja ei noudattanut ohjesääntöjä, vaan alkoi parantamaan Freemania rukouksen voimalla. Tämä huipentui manaukseen, johon Jacksonilla ei tiedettävästi edes ollut minkäänlaista koulutusta.

Poliisin haastattelussa Jackson väitti, ettei yrittänyt suorittaa manausta. Hän kuitenkin väitti Freemanin sisällä piilleen jonkinlaisia yliluonnollisia voimia. Freemanilla oli halvauksen kaltaisia oireita sellissään ja sairaalassa.Valitettavasti kaksi vankilan vartijaa olivat kuulleet hoitajan huutaneen Freemanille ”karkoittavansa demonit”. Yksi todistaja kertoi hoitajan pyytäneen lupaa suorittaa manaus. Sheriffin toimiston työntekijä keskeytti manauksen kuultuaan mitä sairaalan osastolla tapahtui. Freeman jäi vuorokaudeksi vaille hoitoa. Hän kuoli seuraavana päivänä.

Toimittajille Jackson kertoi hoitajan työn olevan yksi Jumalan palvelemisen muoto. Freeman ei kuollut hoitajan vuoron aikana, joten ei häntä teknisesti pitäisi pitää syyllisenä vangin kuolemaan, Jackson totesi. Asian käsittelyn jälkeen Jackson sai kiellon työskennellä vankilassa. Tapahtunutta ei voida kutsua luvattomaksi manaukseksi. Joten hoitovirhe riittäköön. Osavaltion syyttäjä ei ole vielä päättänyt syytetäänkö hoitajaa mistään.

Eksorkismin hienouksia sovelletaan myös Suomessa. Psykologi-lehti (01/2017) kertoi näistä tapauksista. Janne Oran kirjoittamassa Pahan pauloissa artikkelissa käydään läpi kotimaista pirujen manaamista viime vuosilta. Ammattitaidolle näyttäisi olevan tarvetta myös täällä kaukaisessa pohjoisessa. Manausta on pyydetty mm. koviin vatsakipuihin ja vakavaan masennukseen. Suomen Psykologiliitto on selkeästi sillä kannalla, että riivauksien taustalla ovat mielenterveyteen liittyvät ongelmat ja psykoottisten ihmisten kertomukset. Henkistä väkivaltaa ja puoskarointia vastaan on onneksi lainsäädäntöä. Ja puheita jopa näiden lakien vahvistamisesta.

Julkaistu alunperin Skeptikko-lehdessä (1-2018).

1 comment:

Anonymous said...

Myös kiroilemisen synonyyminä käytetään joskus manaamista.