15.2.08

Do I look that stupid?

So, another day at the office, or jewellery. That's where I work. Friday means people are getting ready for the weekend. Which means some customers are somewhat intoxicated.

Two men enter. There are no other customers. I walk up and greet them. The other looks like a hobo; greasy long hair, scruffy clothes. The other is clean-cut and dressed in black clothes. He's a gypsy. O-oh.

The men are looking for a gold chain for the hobo's girlfriend. Gypsy gets a call and starts talking to his cell phone. The hobo wants to see 500 - 600 € chains. No joy. He chooses gold rings. I present the tray. The tray is small, with the rings set in rows, and paired up. If one of them is missing, the hole is easy to spot. That's why they are set like that.

The gypsy stops talking and comes to check out the rings. He chooses one of them, but picks it up with effort. They ask the prices for several rings. The gypsy set a ring back on the tray.

Whoops! What's that hole there?

The gypsy thinks I don't spot the missing ring. I wait silently. He pretends he doesn't have anything in his hand.

"Will you put that ring back?", I ask.

There's a goofy look on his face. The ring appears.

"I was showing it to him", he explains and places it back on its proper place.

"That was it", I say and slip the tray back behind the glass. The men leave our friendly store.

End of story.

7 comments:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Congratulations. Well done!
You act just right!

Anonymous said...

Hanki roskaväelle lähestymiskielto. Aloita vaikka mustalaisista.

Paholaisen Asianajaja said...

En hanki, sillä se olisi syrjintää. Enemmistö varkaista on ollut "valkolaisia", joten pitäisi ensin laittaa porttikielto valkoihoisille.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Joo. Ei kaikki mustalaiset varastele. Samoin kuin kaikki varkaat ei ole mustalaisia.

Mikä ei tietenkään tarkoita että mustalaiset ei varastaisi. Ei todellakaan ei. Tosin itsellä oli mustalaisista vain ihan OK kokemuksia vartijana. Pari näppäriä toki tuli napattua, mutta käyttäytyivät kuitenkin ihan asiallisesti. Toki heiltä löytyi mielenkiintoisia asioita, kuten perhosveitsiä ja kannabista. (Mutta tämäkin voi kertoa enemmän näppäreistä kuin mustalaisista.)

Ehkä syynä on se, että äitini isoäiti kuitenkin oli mustalainen. Huomasin että jos syyttivät että "tarkkailit rodun vuoksi" ja "kauppa syrjii kulttuuriin perustuen", sen mainitseminen vaikutti aika paljon.

Anonymous said...

Onkos noilla pitkäkyntisillä mitään vakiomaneereja (varastelukulttuurin innovaatioita)?

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Muutamia perusstrategioita todellakin on. Minulla on muutamille nimetkin. Nämä on siitä huonoja innovaatioita, että näidenkaltaisesta on jääty kiinni. Muutenhan ne ei ole vartijapuolen tiedossa.

1: "Tupla ja kuitti" - Henkilö ostaa kaupasta tuotteet X. Ottaa kuitin. Menee niiden kanssa kotiinsa, ja kerää toisesta kaupasta Y samat tuotteet. Näyttää että on toisen kaupan kassi, jossa on toisen kaupan kuitti, jossa samat tavarat. Saadaan kiinni, kun katsotaan että ketkä tulee tyhjin kassein kauppaan.

2: "Dressmann" aka "ota kolme, maksa kaksi". Tehdään paljon tupakka -askien kanssa. Henkilö ottaa muutamia tupakka -askeja ja palmaa (taikurien harjoittama kätkentäliike. Itse asiassa taikureiden tietyt maneerit ovat myös "five finger discountin" maneereja. Taitava myymälävaras on kuin taitava taikuri.) niistä yhden. On vaikea edes turvakamerasuurennoksista nähdä että montako otti ja monta maksoi.

3: "Kirpparilla käynti". Henkilö menee useiden vaatteiden kanssa pukukoppiin. Laittaa omien vaatteiden alle kaupan vaatteet. Tai peräti vaihtaa omat vaatteensa kaupan vaatteisiin. Kun palauttaa kuitenkin läjän, ei ole aina ihan helppoa huomata.

4: "Häiriökäyttäytyminen". Tässä tullaan ryhmänä kauppaan, ja osa alkaa esim. riitelemään tai muutoin härväämään. Esim. nypeltää kaikki kaupan tuotteet läpi. Tämän toiminnan tarkoituksena on sitoa vartijan huomio. Samanaikaisesti toinen puoli kaupasta katoaa. Esimerkiksi jos kulttuuriin sattuu kuulumaan erityisen leveiden hameiden käyttö, sinne voi laittaa sellaisia hengarin koukun tapaisia juttuja. Ja voit kuljettaa lähes mitä tahansa. Suurin hameen alla kuljetettu tuote, jonka tiedän päässeen kassalinjan läpi - ja jääneen kiinni vasta sen ulkopuolella kiinni sattuneen häiriön vuoksi on pölynimuri.

5: Sitten on ihan suoria rohkeita kusetuksia. Ne on niin uskomattomia, että ne voi mennä läpikin. Esim. tyyppi tulee kauppaan, nappaa esim. mäyräkoiran, etsii sitten vartijan ja sanoo esim. että "sori, kävin ostamassa nää kaljat laivalta, viittitkö kattoa näitä kun käyn kaupassa että menee kassalinjan läpi." Tämäkin jää tietysti kiinni katsomalla että ketkä tulee tyhjin käsin kauppaan. Mutta muutoin tälläinen asennejuttu voi olla erittäin vaikea. Nämä on erittäin mielikuvituksellisia ja häpeäkseni on myönnettävä että 1 tälläinen on minun kohdalla mennyt läpikin. Samoin yhden kerran kun olin tauolla lähti lumilauta. Tyyppi vaan otti reteesti olalle ja sanoi kassalla että tää on mun lumilauta.. Tuommoiset ärsyttää erityisen paljon.

6: "Levittely" on konsti, jota käytetään joskus esim. "dressmannin" kanssa. Tässä tyyppi ottaa esim. tupakka-askin tai askeja, lähtee sitten kaupan puolelle, laittaa yhden taskuun tai kätkee muuten. Esim. pukukopin kautta. Sitten vain mennään kassan läpi.

Harjaantumattoman varkaan näkee usein kilometrin päähän. Kattelee kaikkea muuta paitsi tuotteita. Esim. pää kääntyy kuin epilepsiaan sairastuneella rotalla. Kiinnittää huomiota selkeästi siihen missä henkilökunta ja vartijat on, eikä siihen mitä tavaroita liikkeessä on. Ei kuitenkaan kysele henkilökunnalta apua, vaikka nämä selvästi kiinnostavat.

Anonymous said...

Joo, kiitos. Nyt on paljon helpompi varastaa kaupasta ;).