16.1.24

Infosota: Bellingcatin käyttö feikkivideoissa

 Tänään internettiin ilmestyi uusi video. Siinä kerrotaan arvostetun BBC uutiskanavan uutisesta, jossa mainitaan tutkivan journalismin Bellingcatin tutkimuksesta. Videolla väitetään Bellingcatin löytäneen 1,2 miljardin dollarin edestä PR-rahoitusta brittiläisille firmoille. BBC:n logoa käytetään, mutta kyseistä uutista ei löydy BBC:n oikeista uutisista. Video on sepitettä alusta loppuun asti.



Keksityssä tarinassa väitetää, että firmat tekivät tällä rahalla väärennettyjä videoita. Videoissa esiteltiin keksittyjä Ukrainan armeijan voittoja rintamalla. Ehkä tämä on epätoivoinen yritys saada venäläisten tappiovideot kyseenalaisiksi.


 Tällainen tekaistu video jossa hyväksikäytetään BBC:n mainetta ei ole mitenkään uusi juttu. Mutta se on vähintään toinen kerta, kun näen miten samanlaisissa feikkivideoissa käytetään Bellingcatia nimeä. Mikä onkin ironista, kun muistan miten monta kertaa venäläismieliset sometilit ovat haukkuneet pystyyn Bellingcatia. Milloin sitä syytetään CIA:n käsikassaraksi tai NATO:n peiteorganisaatioksi, joka yrittää mustamaalata Venäjää. Eivätkä nämä syyttelijät kykene osoittamaan Ukrainaan liittyvistä artikkeleista virheitä. Nyt nimi kuitenkin kelpaa tiedonvälityksen auktoriteetiksi.

Selkeästi nämä videoita tekevät tahot ovat ymmärtäneet miten arvostettu nimi Bellingcat on internetissä. Miksi muuten he käyttäisivät sitä BBC:n yhteydessä tällä tavalla. 

Ole tarkkana. Älä lankea feikkivideoihin.

No comments: