20.10.18

Uskaltaako Suomi laittaa uskomushoidot valvonnan alaiseksi?

Kerrassaan järisyttävän kutkuttavia uutisia liikenteessä tällä viikolla. Vuosikausia odotettu keskustelu uskomushoitojen saattamisesta valvonnan alaiseksi näyttäisi VIHDOINKIN alkaneen. Suomi voi teaoriassa saada joskus ihan oikean ja toimivan puoskarilain. Tosin eduskunta on jarrutellut ja "unohtanut" aiheen jokaisen vaalin jälkeen. Aihe on jäänyt kirjaamatta hallitusohjelmiin kerta toisensa jälkeen. Ehkä tuleva hallitus on hereillä ja höristää korvansa asiantuntijoiden suuntaan.

Ilman valvontaa kuka tahansa saa käytännössä myydä mitä tahansa kenelle tahansa. Kristalleja lasten syöpähoitoihin, ihan vaan ns. täydentävänä hoitoja joka tukee lääkärien antamia hoitoja. Hopeavettä tulehdusperäisten sairauksien hoitoon ja niiden ennaltaehkäisyyn, kunhan ei ihan avoimesti mainosta sitä ilmoituksissa. Itseään voi kutsua minkälaisella tittelillä haluaa, kunhan se ei ole mikään virallisesti hyväksytty ja valvottu titteli.Samalla pääsee laukomaan vaikka minkälaisia väitteitä terveysvaikutuksista.

Samat piirit haluavat palvelunsa ja tuotteensa kela-korvattavuuden alaiseksi, mutta eivät millään tahdo joutua valvonnan alaiseksi. Hyödyt kelpaavat. Velvollisuuksia karsastetaan. Uskomushoidoille ei ole haittailmoitusjärjestelemää, joka löytyy lääkkeille ja sairaaloiden palveluille. Puoskarilaki toisi virallisuuden tuomaa arvovaltaa näille hoitomuodoille. Samalla viranomaisilla olisi vihdoinkin paremmat edellytykset suitsia pahimpia puoskareita.

Lääkäriliitto otti kesällä kantaa puoskarilain puolesta. Viranomaiset näyttävät tiedostan, ettei nykyinen lainsäädäntö ole riittävä.

Myös sosiaali- ja terveysministeriö (STM) pitää nykyistä uskomushoitoja koskevaa lainsäädäntöä riittämättömänä ja hoitomuotojen valvontaa liian vähäisenä. Ministeriön mukaan tilanne saattaa johtaa potilasvahinkoihin.

Vihdoinkin myös tärkeiden käytävien sisällä alkoi tapahtua. Sosiaali- ja terveysministeriö on aloittanut puoskarilain eli vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön valmistelun.

Tällä hetkellä vaihtoehtohoidoista on vain hyvin yleisluonteista säätelyä. Vaihtoehtohoitoja koskee kuluttajasuojalainsäädäntö samoin kuin muidenkin palvelujen myyntiä. Tapauskohtaisesti voidaan soveltaa myös vahingonkorvaus- tai rikoslainsäädäntöä. Terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimintaa säädellään ammattihenkilölailla. 
Vaihtoehtohoitoja koskeva vähäinen sääntely, valvonnan puutteellisuus ja asiakkaan heikko oikeusturva on nähty ongelmallisena. Erityisesti hoitojen turvallisuus ja harhaanjohtava markkinointi ovat aiheuttaneet ongelmia. 


Sormet ristiin ja muut taikauskoiset tulevaisuuteen vaikuttavat temput päälle, jotta puoskarilaki pääsisi tällä kertaa etenemään. Sitä varten täytyy virallisesti määritellä mitä ovat vaihtoehto- ja uskomushoidot sekä kuinka  niitä oikeasti päästään valvomaan, jos yksityishenkilöinä toimivat ihmiset myyvät niitä.

3 comments:

Anonymous said...

Professori Pyllykangas taputtaa karvaisia käsiään...

PeP said...

Nykyisen hallituskauden lopussa asia on saanut julkisuutta ja syystä. Toivoa sopii, että seuraava hallitus ottaa aiheesta koppia.
Mitenkä mahtaisi menestyä kansalaisaloite asiasta? Se voisi olla seuraava askel, jos tuleva hallitus lakaisee asian taas kerran maton alle.
Huuhaahoitojen tarjoaminen saattaa olla monille elinkeino, mutta ei kai itsensä työllistäminen sivistysvaltiossa voi perustua käärmeöljyn kauppaamiseen ja ihmisten pettämiseen. Pahimmillaan puoskarointia voi pitää ihmisten terveyden ja jopa hengen vaarantavana toimintana.

MrrKAT said...

Täytyy myöntää että hopeavesi jne puoskarointi yllätti siinä että viranomaiset ovatkin kädettömiä vielä nykyään.

Toki muistan muinaisuudesta että kun skientologi myy 10 000 hintaisen ohmimittarin jonain hienona mittarina niin muistan kuin poliisi sanoi että jos joku haluaa myydä vaikka maitopurkin 10 000 markalla/eurolla ja joku tahtoo ostaa niin he eivät voi mitään. Mutta siinä oli kyse vain rahanmenosta ei suoranaisesta fyysisestä terveysuhasta.