30.8.24

"Atlantin valtameri jäähtyy" eli miten ilmastodenialismi sai uuden meemin

 Atlantin valtameri jatkaa lämpenemistään. Pintalämpötila pysyy sitkeästi edeltäviä vuosikymmeniä korkeammalla tasolla.

Kuluvan viikon aikana sain kuitenkin iskun päin verkkokalvojani. Sosiaalisessa mediassa esiteltiin otsikoita, joiden perusteella NOAA:n tekemät mittaukset heittävät goraalin (pienikokoinen vuohieläin) pyllyä. Useampi kommentaattori naureskeli ilmastomallien epäluotettavuudelle, lämpenemisestä pelottelun turhuudelle, jne.


Valtameri jäähtyy! Miksi tutkijat ovat valehdelleet meille, että se on lämmennyt? 

 Mitä ihmettä siellä Atlantin aalloilla tapahtuu?! Yritin selvittää asiaa. 

Valtamerellä ei tapahtunutkaan mitään vallankumouksellista. Suurin kohu johtuikin vain siitä, etteivät kommentaattorit vaivautuneet perehtymään aiheeseen otsikoita pidemmälle. Atlantin viilentymistä juhlivat tahot seurasivat tuttua polkua internet-pätemisessä. Näytän vain yhden esimerkin sellaisesta taipaleesta kotimaisella nettikamaralla:

"Yli vuoden ajan Atlantin valtameren pintalämpötilat nousivat uusiin ennätyksiin, mutta trendi on kääntynyt ennätysnopeudella viime kuukausina, eikä kukaan asiantuntijoista pysty selittämään, mitä tapahtuu.

Atlantin meren pintalämpötilat ovat jäähtyneet dramaattisella nopeudella toukokuusta lähtien NOAA:n tietojen mukaan , jotka osoittautuvat vääriksi kaikki ilmastonmuutoksen tuomitsejat, mukaan lukien Al Gore, joka viime vuonna julisti "valtameret kiehuvat" Davosin kokouksessa.
Samalla kun lämpötilat ovat nousseet viime vuosina, vuosien 2023 ja 2034 erityisen voimakkaan El Ninon seurauksena, äkillinen jäähtyminen on jättänyt arkut raapimaan päätään."

Here we go!

 


 

 Twitterissä 24. elokuuta Petteri Vaara lainaa Timo T Taipaleen Facebookissa 23. elokuuta kirjoittamaa tulkintaa The People's Voice sivuston käännetystä tekstistä 22. elokuuta, joka pohjautuu Gizmodo sivuston artikkeliin 20. elokuuta, jossa kerrotaan New Scientist lehden maksumuurin takaisesta uutisesta Atlantin jäähtymisestä 16. elokuuta.

Tuo New Scientist lehden käyttämä The Atlantic is cooling at a record speed and nobody knows why otsikko on nykyisen naureskelun aiheuttaja. Otsikkoa korjattiin tarkempaan muotoon 22. elokuuta: Part of the Atlantic is cooling at record speed and nobody knows why. Virheellistä otsikkoa lypsäneet tahot eivät tietenkään koskaan ikinä missään milloinkaan korjaa omia tulkintojaan tuosta otsikosta.

Eli mistä siinä viilentymisessä oikeasti oli kyse?

NOAA:n artikkeli 14. elokuuta kertoo kaiken olennaisen. Päiväntasaajan paikkeilla Afrikan rannikolla on oma Niña/Niño alue, joka perinteisesti viilentyy kesän aikana. Tänä kesänä se on viilentynyt nopeasti sellaisella hetkellä, jolloin normaalisti merta viilentävä tuuli (joka laittaa kylmemmän meriveden syvyyksistä kiertämään pinnalle) Afrikan suunnalta on ollut heikko. Joten viilentyminen on epänormaalin suurta. Eli normaalisti heikko tuuli tarkoittaisi pienempää viilentymistä. 

Atlantin oma Niña/Niño alue on jatkuvan tarkkailun alaisena. Se on vähemmän tunnettu kuin Tyynellä valtamerellä vaihteleva Niña/Niño. Atlantin versiota seurataan tarkkaan, koska se vaikuttaa hurrikaanikauden tapahtumiin. Ja Yhdysvalloilla on selkeä intressi ennakoida millaista säätä merellä on, koska hurrikaanit rantautuvat niin usein heidän rannikolleen.

Siinä se arvoitus, josta revittiin sensaatiohakuiset otsikot.

NOAA huomasi miten tuota "Atlantin valtameri jäähtyy" versiota leviteltiin lannoitesprinklereistä netissä. He päättivät julkaista uuden artikkelin, jossa selitetään rautalankakerän kanssa mistä ilmiössä on oikeasti kyse. Pohjoinen Atlantin valtameri pysyy vieläkin poikkeuksellisen lämpimänä. Sittemmin se Atlantin Niña/Niño alueen viilentyminen on heikentynyt. Hurrikaanikaudesta ennakoidaan tavallista vilkkaampaa.

Valitettavasti erittäin harva virheellistä versiosta levittävä sivusto tai kommentaattori on tietoinen kaikesta tästä.

21.8.24

Infosota: Bloombergin käyttö feikkivideoissa

 Pietaribotit jatkavat vanhoilla metkuillaan. Viimeksi näimme miten nettiin ladattiin feikkivideoita Bellingcatin mainetta hyväksikäyttäen. Tänään heillä on vireillä uusi yritys, jossa tällä kertaa ratsastetaan Bloomberg uutistoimiston maineella.

Twitterin bottikanavilla (esim. Trollstoy) alettiin levittämään Bloombergin videota Ukrainan hyökkäyksestä Kurskiin. Siinä kerrotaan kerrassaan karmaiseva versio Ukrainan armeijan tappioista Kurskissa. Mikään sotilaallinen operaatio ei ole ollut näin pahasti kämmitty, video väittää. Kyseessä on peräti vuosisadan tuhoisin hyökkäys hyökkääjän kannalta, jos uskomme videossa esitettyä väitettä sotahistorioitsija kenraali evp. Bradley Cericken puheista Military.com podcast-ohjelmassa.

 

Täysin epäyllättäen sellaista jaksoa ei löydy Army.com podcast-ohjelmista. Samoin täysin vailla kohonneita kulmakarvoja ovat väitteet siitä, että Bloomberg olisi tehnyt videon Gericken puheista. Bloomberg ei tee videon kaltaisia tietoiskuvideoita, videossa käytetyillä grafiikoilla tai musiikeilla. Väärennöksen huomaaminen on erittäin helppoa, jos on aikaisemmin bongannut pietaribottien vastaavia tuotoksia internetissä.

Tarpeeksi moni videon nähnyt kuitenkin uskoo näkemänsä ilman lähdekritiikin häivää. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. 

Feikatun Bloomberg-videon leviäminen jatkuu varmasti kaikessa rauhassa vielä monta päivää. Ukrainan armeija pitää tarkoituksella viestinnän Kurskin operaation etenemisestä mahdollisimman pienenä. Ukrainan antaman tiedon vähyyttä täytetään venäläisten tuottamalla vastatiedolla, jossa ukrainan joukot julistetaan moneen kertaan tuhotuksi.

Nyt minä palaan katsomaan uutta The Whirlwind poliittista draamasarjaa Netflixissä.



18.8.24

Event 201 ja salaliittoteorisoinnit pandemiasta ja varma ennustus Kamalan voitosta

 Vielä tänä vuonna saan vastaani internetin valtateillä ja hämärillä poluilla erään sitkeän väitteen:

Koronapandemia oli etukäteen suunniteltu ja aiheutettu tahallaan.

Sitä perustellaan mm. Event 201 pandemiaharjoituksella. Vain muutama viikko ennen oikean pandemian puhkeamista New Yorkissa järjestettiin harjoitus, jossa testattiin miten valtio reagoisi koronaviruksen aiheuttamaan kriisiin. Etelä-Amerikasta levinnyt koronavirus aiheuttaisi hengitystiesairauksia, jotka laittaisivat sairaalat polvilleen. Event 201 harjoituksen tapahtumista useat toteutuivat kuin tarkkoina kopioina oikeassa elämässä! Se ei voinut olla sattumaa, koska salaliittoteorioiden maailmassa ei ole sattumia.

Se mitä salaliittoteorissa jätetään pois liittyy miksi ja kuinka usein tällaisia harjoituksia tehdään. Event 201 oli niin realistinen, koska sen haluttiin olevan mahdollisimman realistinen. Koronavirukset olivat ja ovat tunnettu ja todennäköinen ryhmä viruksia, jotka ovat aiheuttaneet useita tauteja. Varsinkin lajista toiseen hyppäävänä viruksena. Esim. juuri tällaisesta uhasta on tämä Naturen artikkeli vuodelta 2015. Koronavirus pandemian aiheuttajana ei ollut mitenkään poikkeuksellinen tai radikaali teoreettinen uhkakuva.

Vastaavia harjoituksia järjestetään aina parin vuoden välein. Niissä käytettävät skenaariot vaihtelevat, mutta pyrkivät ymmärrettävistä syistä pysymään realistisina uhkakuvina. Vain muutamana esimerkkinä olkoon nämä seuraavat.

Dark Winter vuonna 2001. Isorokkoa käytetään bioaseena Yhdysvaltoja vastaan ja tauti leviää maailmalla.

Atlantic Storm vuonna 2005. Islamistien terroristijärjestö käyttäisi isorokkoa bioaseena Yhdysvaltojan maaperällä.

RAND ajatushautomo järjesti influenssaharjoituksen vuonna 2006. Skenaarion aiheena oli terveydenhuollon kestokyky rajun influenssakauden aikana.

SPARS Pandemic harjoitus vuonna 2017. Skenaario tapahtuisi vuosina 2025-2028. Paperi on erittäin jännää lukemista, kun tajuat miten hyvin se ennusti kansalaisten reagoinnin Covid-19 tautiin. Somekuplat aiheuttaisivat hankaluuksia tiedonvälitykselle.

 Nearly universal access to wireless internet and new technology—including internet accessing technology (IAT): thin, flexible screens that can be temporarily attached to briefcases, backpacks, or clothing and used to stream content from the internet—has provided the means for readily sharing news and information. However, many have chosen to self-restrict the sources they turn to for information, often electing to interact only with those with whom they agree. This trend has increasingly isolated cliques from one another, making communication across and between these groups more and more difficult.
Skenaariossa on myös maininta siitä miten harjoituksen kuvitteellinen presidentti tuli virkaansa, mutta jätän sen mainitsematta tässä. Koska muuten folioprikaati menee täysin ylikierroksille sattumiensa kanssa. Tiedän, etteivät he ole jaksaneet lukea koko paperia läpi kuten minä jaksoin. Tai no. Mitä helkkaria. Antaa mennä. Kopsaan sen kohdan tänne talteen. Katso näetkö siinä mitään yhtäläisyyksiä nykyiseen USA:n presidentinvaalin sisältöön.

From a government standpoint, the current administration is led by President Randall Archer, who took office in January 2025. Archer served as Vice President under President Jaclyn Bennett (2020-2024), who did not seek a second term due to health concerns. The two remain close and Bennett acts as a close confidante and unofficial advisor to President Archer. The majority of President Archer’s senior staff, including Department of Health and Human Services Secretary Dr. Cindra Nagel, are carryovers from Bennett’s administration.
Sattumaako?

Ei voi olla, koska sattumia ei ole. Biden astui syrjään toisen kautensa vaaleista huonon terveydensä tähden, jotta hänen varapresidenttinsä samasta hallinnosta pääsee osallistumaan vaaleihin. Joten täten voimme julistaa 100 % varmuudella Kamala Harrisin voittavan presidentinvaalit.

Kyllä kannatti viettää pari iltaa pläräten läpi näitä pandemiaharjoituspapereita.

13.8.24

Leinis pakinoi eli Nuoriso on aina pilalla

Nuoriso on aina pilalla. Tätä tokaisua toistetaan sukupolvesta toiseen. Rappiolla oleva nuoriso tuntuu olevan ikuinen ilmiö. Nuoriso vaan sattuu olemaan jokaisen sukupolven kohdalla pilalla hieman eri tavoilla.

Sokrates valitteli oman aikakautensa ongelmia. Nuoriso oli tottunut ylellisyyteen, omasi huonot käytöstavat, halveksivat vanhempiaan ja kuntoilun sijaan tykkäsivät juoruta. Nuoret eivät edes nousseet enää seisomaan, kun vanhempi mies saapui huoneeseen. Ja kiusasivat opettajiaan.

Aivan varmasti jossain Mesopotamian raunioissa on savitaulu, jossa nuolenpääkirjoituksella valitetaan nuorten mieluummin tanssivan kaksoisvirran rannoilla kuin opiskelevan nuolenpääkirjoitusta.

Tällaista uhmaa ilmeni myös Suomessa. Eikä niinkään kaukana kuin kuvittelisimme. Tanssia pidettiin pahimmillaan moraalittomana ja turmelevana toimintana. Vieläpä toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä. Maaseudulla oltiin musiikin ja tanssin pauloissa. Harrastustoiminta oli metsien ja peltojen seuduilla rajoitetumpaa kuin kaupungeissa. Siksi nuoria houkutteli pahamaineinen nurkkatanssi. Siinä kokoonnuttiin jonnekin latoon tai tupaan tanssimaan ilman nimismieheltä saatua huvilupaa.

Poikaporukka kiersi kylää kysellen lupaa järjestää nurkkatanssit jossain ladossa tai tuvassa. Kun sopiva paikka löytyi, niin porukka hajaantui. Piti etsiä pelimanni säestämään rytmiä. Vaivanpalkaksi soitosta hänelle kerättiin kilisevä kolehti. Tai vaihtoehtoisesti sopivasti hölskyvä pullo. Loput pojista kävivät pyytämässä kylän tyttöjä tansseihin. Siihen piti saada äitien suostumus. Sitä ei tietenkään millään myönnetty ensimmäisellä kerralla. Se kuului rituaaliin. Äitien täytyi kovaan ääneen voivotella nuorison nykymenoa, mutta sen jälkeen tytöt saivat lähteä.

Juuri tällaiset nurkkatanssit olivat ne pahin ja syntisin illanvieton muoto. Tanssin lomassa tytöt ja pojat pääsivät lähekkäin. Normaalisti tanssimista suvaittiin, jos tapahtui sukujuhlissa ja sille sopivien juhlapäivien aikana. Mutta nurkkatansseja voitiin pitää keskellä viikkoa. Tai sunnuntaina pyhäpäivänä! Ja peräti joka viikko. Niistä lähdettiin kotiinkin vasta yömyöhään. Tämä takasi sitkeän ja kovaäänisen paheksunnan kylän vanhimpien suunnalta. Nuoriso ei enää keskittynyt hyviin harrastuksiin. Esim. torvisoittoon tai kuorolauluun.

Onkin paikallaan muistaa nämä menneisyyden valitukset, kun näemme miten nykynuoriso käyttäytyy. Toki jotkut sotkevat paikkoja. Toiset meluavat läpi yön. Kolmannet tuottavat sirpaleita pitkin katuja. Vasta jälkikäteen voimme myös tietää ovatko ne järjettömiltä vaikuttavat modernit harrastukset hyödyllisiä vai ajanhukkaa. Ehkä käsityönä tehtyjä keppihevosia myydään joskus kovaan hintaan. Ehkä sähköpotkulautojen luvattomalla virittelyllä saa itselleen uran tulevaisuuden sähkömoottorien parissa.

Kuitenkin jollakin ihmeellä heistä kasvaa ajan myötä ihan kunnollisia aikuisia. Ehkä sellaisia jotka nolona muistelevat nuoruutensa vauhtia. Tai sitten vuorostaan riehuvat ja aiheuttavat kännissä tuhoa, kun Suomi voittaa maailmanmestaruuden. Urheilulajilla ei niinkään ole väliä. Kunhan pääsee juhlimaan.

 

Julkaistu Akaan Seutu lehdessä, 2022.




5.8.24

IDeismi kuoli. Kauan eläköön IDeismi 3.0!

Viime vuonna muistin pikaisesti tarkastaa olisko IDeistien pelikentälle ilmestynyt mitään mielenkiintoista. Silloin ei löytynyt uutta ja ihanaa revittävää ID-materiaalia minulle. 

Myös IDeistien omissa piireissä huomattiin tämä sama puute. Vuosikymmeniä sitten he kehuivat olevansa tieteellisen tutkimuksen uusi paradigma, johon perustuisi useita toisiaan tukevia tutkimuskenttiä. Älykkään suunnitelman idealla tultaisiin tekemään uraa uurtavaa tutkimusta ja tutkimuspaperit vyöryisivät evoluutioteorian haudan päälle.

Toukokuussa Evolution News julkaisi artikkelin jossa esiteltiin ID:n uudet tuulet. IDeistit itsekin huomasivat miten heidän puuttuva tutkimusohjelma pysyi sitkeästi kriitikoiden puheissa.

It’s a talking point for evolutionists that in the past two decades, intelligent design has stalled. Hardly!
Vihdoinkin! Puuttuva ID-tutkimus on juuri se asia jota IDeistien kriitikot ovat pitäneet tähtäimessään kärsivällisesti kaikki nämä vuodet. Discovery Institute julkaisi uuden verkkosivun: Intelligent Design 3.0 Reseach Program. IDeistien tutkijayhteisö tulee täyttämään tämän sivuston, jotta rahoitusta kerjäävissä sähköposteissa on helpompi antaa vaikutelma vakavasti otettavasta ID-tieteestä.

Tämän ID-tieteen historiasta tehdään yleiskatsaus.

ID 1.0 vaihe tapahtui 1984-1999 vuosien välillä. Silloin ilmestyivät Michael Behen redusoimaton monimutkaisuus, William Dembskin täsmennetty monimutkaisuus ja selityssuodatin. Näistä redusoimaton monimutkaisuus ei tarkoita, että sellainen rakenne EI olisi kehittynyt evoluution kautta. Vaan ettei sellainen mahdollinen kehitysreitti käyttänyt suoraa astettaista reittiä. Täsmennetty monimutkaisuus jäi kelvottomaksi soveltaa biologiassa. Ja Dembski ilmoitti ettei enää sovella keksimäänsä selityssuodatinta. Ensimmäisen vaiheen aikana ei vielä tehty ID-tutkimusta. Toiminta keskittyi populaarikirjojen julkaisuun.

ID 2.0 vaihe raksutti eteenpäin 2000-2015 vuosina.

Toinen vaihe herätti runsaasti keskustelua ja jopa oikeussalidraamaa, mutta luvattu tieteellinen läpimurto jäi vielä tekemättä. William Dembksi ei päässyt käyttämään kehittämäänsä "ruuvipenkki" strategiaa evoluutioteoriaa kannattaviin tutkijoihin. IDeismin julkisivu kasvoi vain kreationismin "akateemisemmaksi" versioksi. Muutama IDeistien oma tieteellinen julkaisu perustettiin ja katosi tällä aikavälillä.

ID 3.0 vaihe alkoi 2016 jatkuen hamaan tulevaisuuteen asti. Discovery Institute kehuu nykyistä ID-tutkimuksen aktiivisuutta: yli 20 tutkimusprojektia, yli 250 julkaistua vertaisarvioitua ID-paperia, yli 10 miljoonan dollarin yhteenlaskettua tutkimusrahoitusta. Viimeistään tässä vaiheessa jumalattomien darwinistien alahuulen pitäisi vapista pelosta!

ID-tutkimus on jaettu neljääntoista alueeseen. Yksi alueista näyttäisi olevan orpogeenit. Orpogeenit ovat niitä geenejä, joilla ei ole vastaavaa kaveria muissa organismeissa. Eikä niiden funktiota usein edes tiedetä. Orpogeenejä voidaan deletoida perimästä vaikuttamatta solun toimintaan, jne. Orpogeeneihin keskittyvä tutkimustyö on usein tällaista yksittäisten pätkien poistamista ja seuraamista mitä soluille tapahtuu. Taksonomian ja homologian kannalta ne ovat kivi kengässä evoluutioteorialla, koska orpogeenit eivät noudata homologian vertailevia sääntöjä. Ei ole mitään mihin verrata orpoja. Aihe itsessään on mielenkiintoinen, mutta IDeistien versiossa siitä leivotaan osanotto-kakkua evoluutioteorian kuolemalle:

These taxonomically restricted or orphan genes can often make up more than 10% of genes in a given species, and they are believed to have originated de novo from random sequences of DNA. This abundance of orphans poses an enormous challenge to undirected evolutionary models, since it implies that large amounts of new genetic information constantly appeared throughout life in very short amounts of time.
 

Koska geneettisen informaation ohjaamaton ilmestyminen on IDeistien teesien mukaan mahdotonta, on näiden orpogeenien ohjelmoija joku nimeltä mainitsematon älykäs suunnittelija.

Klikkasin uteliaisuuttani niitä läpi ja valitsin selattavaksi orpogeeneistä kertovan ORFanID: A web-based search engine for the discovery and identification of orphan and taxonomically restricted genes paperin. Miten se edistää ID-tutkimusta? Paperissa esitellään uutta helppokäyttöistä ORFanID ohjelmaa, jolla geenistöä selaamalla havaitaan orpogeenejä. Paperissa ei sovelleta mitään IDeistien esittämiä ajatuksia älykkäästä suunnittelusta biologiassa.

Edessäni on hurja haaste. Jaksanko selata läpi näitä papereita siinä epätoivoisessa olettamuksessa, että jossain niissä IDeisti käyttää ID-tutkimusta jossain biologisesti relevantissa aiheessa?