21.8.24

Infosota: Bloombergin käyttö feikkivideoissa

 Pietaribotit jatkavat vanhoilla metkuillaan. Viimeksi näimme miten nettiin ladattiin feikkivideoita Bellingcatin mainetta hyväksikäyttäen. Tänään heillä on vireillä uusi yritys, jossa tällä kertaa ratsastetaan Bloomberg uutistoimiston maineella.

Twitterin bottikanavilla (esim. Trollstoy) alettiin levittämään Bloombergin videota Ukrainan hyökkäyksestä Kurskiin. Siinä kerrotaan kerrassaan karmaiseva versio Ukrainan armeijan tappioista Kurskissa. Mikään sotilaallinen operaatio ei ole ollut näin pahasti kämmitty, video väittää. Kyseessä on peräti vuosisadan tuhoisin hyökkäys hyökkääjän kannalta, jos uskomme videossa esitettyä väitettä sotahistorioitsija kenraali evp. Bradley Cericken puheista Military.com podcast-ohjelmassa.

 

Täysin epäyllättäen sellaista jaksoa ei löydy Army.com podcast-ohjelmista. Samoin täysin vailla kohonneita kulmakarvoja ovat väitteet siitä, että Bloomberg olisi tehnyt videon Gericken puheista. Bloomberg ei tee videon kaltaisia tietoiskuvideoita, videossa käytetyillä grafiikoilla tai musiikeilla. Väärennöksen huomaaminen on erittäin helppoa, jos on aikaisemmin bongannut pietaribottien vastaavia tuotoksia internetissä.

Tarpeeksi moni videon nähnyt kuitenkin uskoo näkemänsä ilman lähdekritiikin häivää. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. Jolloin muutama seuraava jonossa uskoo videoon. Ja jakaa sen eteenpäin. 

Feikatun Bloomberg-videon leviäminen jatkuu varmasti kaikessa rauhassa vielä monta päivää. Ukrainan armeija pitää tarkoituksella viestinnän Kurskin operaation etenemisestä mahdollisimman pienenä. Ukrainan antaman tiedon vähyyttä täytetään venäläisten tuottamalla vastatiedolla, jossa ukrainan joukot julistetaan moneen kertaan tuhotuksi.

Nyt minä palaan katsomaan uutta The Whirlwind poliittista draamasarjaa Netflixissä.



No comments: