2.2.07

Pseudogeenit, jälkiä yhteisestä polveutumisesta

"Pseudogeeni, toimivan geenin toimimaton kahdentuma tai johdannainen."
-Biologian sanakirja, Otava

Meillä kaikilla on pseudogeenejä kromosomeissamme. Aivan kuten ERV:tä. Eikä siinä ole mitään hävettävää. Kyseessä on siis toimivan geenin ylimääräinen kopio, mutta jokin mutaatio on tehnyt siitä jämän. Tässä pätee sama periaate kuin endogeenisten retrovirusten kohdalla. Jos kahdella lajilla on identtiset kopiot viallisesta geeninpätkästä, samoissa kohdissa kromosomia, niin heillä on yhteinen esi-isä jolla on ollut sama viallinen pätkä DNA:ssa. Tämä pätkä on siis periytynyt jälkipolville.

Pseudogeenin tunnistaa siitä, että jos vaikkapa yhden nukleotidin korvaaminen toisella tuottaisi täysin identtisen version toimivasta geenistä. Tällöin voimme päätellä, että toimiva geeni muuttuu kyseisellä mutaatiolla pseudogeeniksi.

Kädellisistä (ihmiset, simpanssit, gorillat, jne) löytyy paljon yhteisiä pseudogeenejä. Ehkä paras tapaus havainnollistamisen kannalta on 21-hydroksylaasigeeni. Se on erään steroidin tuottamiseen tarvittava geeni. Meillä ihmisillä on kaksi kopiota; toimiva geeni ja pseudogeeni. Ihmisillä ja simpansseilla on samat kahdeksan mutaatiota(deleetiota) toimimattomassa pseudogeenissä. Muistakaa, että mutaatiot ovat sattumanvaraisia. Tai Älykäs suunnittelija on käynyt tarkoituksella deletoimassa geeniä samoista kohdista?

Myös hemoglobiineihin kuuluva ??-globiinigeeni on hyvä osoitus yhteisestä polveutumisesta. Sitä löytyy vain kädellisiltä, samoilla mutaatioilla jotka tekevät siitä toimimattoman, samassa kohtaa kromosomistoa. Jos sitä sattuisi löytymään vaikkapa hiiriltä, samassa kromosomissa, samalla mutaatiolla, niin common descentillä olisi selitettävää. Se olisi käynyt vieraissa.

No comments: