Aito avioliitto ja aito unohdus
Aito avioliitto -kansalaisaloite pyörii vieläkin eduskunnassa. Sen perustuslaillista kestävyyttä pohditaan valiokunnassa. Näiden päätösten hahmottuessa Pekka Rautio kirjoitti siitä miten kyseisen kansalaisaloitteen kohdalla näytti unohtuneen yksi tärkeä asia.
Aito avioliitto -kansalaisaloite on ilmoittanut kansalaisaloitepalvelussa aloitteensa tiedoissa, että kyseinen aloite on saanut taloudellista tukea. Kysymys kuuluukin: keneltä ja kuinka paljon? Ja miksi kyseinen tieto halutaan salata?
Todellakin. Kyseisen aloitteen tiedoista ei löytynyt kansalaisaloitelain edellyttämiä tietoja taloudellisesta tuesta. Aito avioliitto -aloitteesta lähti kyllä linkki nettisivulle, josta nämä tiedot piti löytyä. Rautio on seurannut sivustoa pitemmän aikaan.
Kyseinen linkin takaa ei ole löytynyt selvitystä rahoituksesta nyt eikä syyskuun lopussakaan 30.9.2015, jolloin asiaa yritin sieltä etsiä. Kyseinen sivu on päivitetty 15.5.2015, jonka pohjalta voidaan olettaa, että tiedot taloudellisen tuen osalta on poistettu viimeistään tuolloin. Eli lain määräämän selvityssivun sisältö on poistettu jo noin seitsemän viikon jälkeen aloitteen nimenkeräyksen aloittamisesta, mikäli selvitystä on koskaan ollutkaan.Mitä selvitykselle oikein tapahtui? Tuet pitäisi ilmoittaa, jos niitä on tullut enemmän kuin 1500 euroa yksittäisestä lähteestä. Yleensäkin tietojen puuttumisen mahdollisuus on selkeä ongelma kansalaisaloitejärjestelmässä. Rautio huomioi aivan oikein:
Ilman avointa taloudellisen tuen ilmoittamista emme voi tietää, onko aloite saanut rahaa ja mistä. Pahimmillaan rahaa voidaan syytää ulkomailta intressitahoilta tai huonoimmassa mahdollisessa tapauksessa joltakin valtiolta, joka jossakin tilanteessa haluaa vaikuttaa maamme lainsäädäntöön, yleiseen keskusteluun tai mielipiteeseen. Kansalaisaloitteiden kohdalla asia on erityisen vakava, sillä se on suora väylä lainsäädäntöön.
Entä miten Aito avioliitto reagoi Raution esille nostamaan puutteeseen? Ihan fiksusti. Nimittäin kertomalla avoimesti unohtaneensa koko homman kaiken kiireen keskellä. Tukea tuli Aito avioliitto ry:ltä, mikä ei ole mitenkään kyseenalaista tai odottamatonta.
Kuukausia kestäneen intensiivisen kampanjoinnin tiimellyksessä meille tapahtui asiassa kuitenkin vilpitön unohdus. Emme muistaneet kiinnittää tähän seikkaan tarvittavaa huomiota. Tuen ilmoittamiseksi perustetun sivun siirtäminen myös tyystin unohtui Aito avioliitto ry:n sivuston siirryttyä noina kuukausina eri palveluntarjoajan julkaisualustalle.
Kansalaisaloite ei kuitenkaan ole Aito avioliitto ry:n aloite, sillä yhdistykset eivät voi tehdä kansalaisaloitteita. Taloudellista tukea aloite sai yhteensä 13 532 euroa. Tekstissään Aito avioliitto ry näyttäisi reagoivan juuri sillä tavalla, että he ovat lukeneet useaan otteeseen Raution kirjoituksen. He nimittäin korostavat kaikean tuen olleen kotimaista, joten ulkomaiset uskonnolliset lähetysjärjestöt eivät vaikuttaneet Suomessa kansalaisaloitteen muodossa.
Suoraa rahallista tukea aloite ei ole saanut yhdistykseltä eikä miltään taholta. Yhdistyksen omat tulonlähteet koostuvat sääntöjenmukaisesti jäsenmaksuista, kannatustuotteiden myynnistä sekä erilaisten seminaarien osallistumismaksuista. Mainitut tulonlähteet ovat puhtaasti kotimaisia, eikä toiminta saa tai ole saanut kampanjalle tai muutenkaan tukea muualta kuin kotimaasta yksityisiltä kansalaisilta edellä mainittujen väylien kautta.
Unohtaminen ei onneksi ole este kansalaisaloitteen etenemiselle. Eikä siitä ole seuraamuksia muutenkaan. Aloite tullaan tyrmäämään tai hyväksymään sen sisällön perusteella. Olen siinä mielessä positiivinen ja ihmiskuntaan uskova ihminen, että mielelläni ajattelen aloitteen tekijöiden oikeasti unohtaneen ilmoittaa tukien määrät. Ei kannata laittaa epärehellisyyden piikkiin sitä mikä menisi helposti epäpätevyyden piikkiin.
1 comment:
Täysin kotimaista? Hmmmm..... eeiii taida pitää ainakaan täysin paikkaansa. Ainakin se 600m2 lippu oli lainassa Ranskasta. Granted "lainassa" sana ei sisällä rahansiirtoa sinällään, mutta kyllä sillekin joku arvo voidaan laskea.
Post a Comment