4.8.17

Kanaanilaisten hyvä ei-kansanmurha ja väärinkäsitys

Pienenä kesäyllätyksenä uutisissa pyöri Raamatun historiallisten tapahtumien tutkiminen. Arkeologit ovat puhaltaneet pölyjä Lähi-idässä. The American Journal of Human Genetics julkaisi Continuity and Admixture in the Last Five Millennia of Levantine History from Ancient Canaanite and Present-Day Lebanese Genome Sequences paperin, jossa mainitaan asioita jotka kiinnostavat myös moraalisesti hyviä kansamurhia puolustaneita kristittyjä. Vanhassa testamentissa mainitaan yhtenä monista israelilaisten valloitussodista myös kanaanilaisten reviirin valtaaminen.

Jos olet lukenut aikaisempia kirjoituksiani aiheesta, niin muistat mistä on kyse. Jumala antoi selkeän käskyn sotilailleen. Heidän oli teloitettava miehet, naiset ja lapset sekä vauvat. Näitä käskyjä annetaan parissakin kohtaa Raamattua.

Kanaanilaiset selviytyivät israelin valloitussodista. Joten eihän se ollut kansanmurha. Kanaanilaiset haluttiin vain ajaa pois kaupungeistaan. Vain ne miehet, naiset ja lapset jotka jäivät kaupunkeihin teloitettiin. Näin rauhoitellaan niitä lukijoita jotka ovat huolissaan siitä onko Jumala hyvä vai paha oJa onhan Vanha sekä Uusi testamenttikin itse maininnut, etteivät israelilaiset onnistuneet pyyhkimään kanaanilaisia kokonaan pois. Matteuksen evankeliumissa mainitaan kanaanilaiset.

Joten kyllä, on aivan oikean todeta, ettei uusi uutinen DNA-löydöksistä ole minkään kumoaminen tai mullistava tieto. Jumala antoi käskyn tappaa kaikki kaupunkeihin jääneen kanaanilaiset, mutta karkuun lähteneet jätettiin henkiin. Näin kanaanilaiset selviytyivät. Ja juttelivat jopa Jeesuksen kanssa. Kaikki tämä oli tiedossa ennen uusinta DNA-tutkimusta.

Tietenkin sanomalehdissä väännettiin otsikoihin aivan vääränlaiset tulkinnat  The American Journal of Human Genetics sisältämästä paperista. Lehdet väittivät, että löytö kumoaa Raamatun väitteitä kanaanilaisten kohtalosta. Lööppeihin on ladattu sanoja kuten "Was the Bible wrong?" ja "Study disproves Bible" ja niin edelleen. Useimmat lehdistä korjasivat juttujaan, kun heille kerrottiin mitä Raamatussa oikeasti lukee.

Hauskana lukuhetkenä kannattaa tarkistaa Apologiawikin sivulta miten he perustelevat kanaanilaisten naisten ja lasten teloittamista. Kanaanilaiset olivat niin irstas ja säännöllisesti Jumalan käskyjä rikkova kansa. Ja siksi oli moraalinen velvollisuus antaa heille satikutia. Noh, tosin miekalla mutta kuri on tärkeää.

"Jumala on ainoa, joka voi ottaa huomioon kaikki syyt ja seuraukset, jolloin Hän tietää, milloin ihmisen on hyvä kuolla. Kanaanilaislasten kuoleminen oli siis hyvä asia, koska se perustui hyvää tahtovan Jumalan päätökseen."

- Apologiawiki

8 comments:

MrrKAT said...

"Kanaanilaislasten kuoleminen oli siis hyvä asia, koska se perustui hyvää tahtovan Jumalan päätökseen."

- Apologiawiki


Eikö tuon pitäisi olla totuudellisemmin:

"Kanaanilaislasten teloittaminen oli siis hyvä asia, koska se perustui hyvää tahtovan Jumalan päätökseen."
- Apologiawiki

?


Tom Kärnä said...

Oikeutetut kansanmurhat ovat perseestä!

Rohkenen liittää tähän linkin jokusen vuoden takaiseen blogimerkintääni, joka liippaa samaa aiheutta. Oi, katso, niin halutessasi:

Saako Jumalan nimissä tappaa?

Samira said...

Kaanaalaisten. Ei päästetä vääriä käännöksiä leviämään. ;)

Anonymous said...

Olisiko kuitenkin ollut siihen aikaan muutenkin tapana, että valloitetun kaupungin kaikki asukkaat surmattiin, mene ja tiedä? Ei mitään uutta auringon alla!

Anonymous said...

Kristillinen moraalikäsitys pähkinänkuoressa: Kun kerran muutkin, niin me kanssa.

Anonymous said...

Vanhan Testamentin israelilaisethan tekivät "kansanmurhia" eivätkä he olleet kristittyjä. Totta kuitenkin on, että esimerkiksi Pohjois-Amerikan valkoihoiset eurooppalaiset olivat kristittyjä ja he vertasivat itseään Vanhan Testamentin israelilaisiin valloittaessaan maata itselleen ja lahdatessaan intiaaneja, jotka taas rinnastuivat kaanaanilaisiin.

Anonymous said...

Joko pahis oli nähnyt tämän dokumentin, joka kertoo miten raamatun luomiskertomus sopii yhteen tieteellisten todistusaineistojen kanssa http://www.imdb.com/title/tt6360332/

AnoMatti said...

Muistaakseni jokseenkin kuuluisa apologi William Lane Craig on lausunut että kansanmurhan oikeat uhrit ovat ne SS sotilaat jotka juutalaiset kaasuttivat... siis israelilaiset sotilaat jotka paiskoivat pikkulasten päivä kiviä vasten. Heillehän tuli siitä varmasti kovat traumat.

No, ainakin se on selvää että tuollaisten kanssa on turha keskustella moraalista mitään.