13.5.19

Pakistanin paska jumalanpilkkalaki ja Maajid Nawaz

Pakistanin järjetön ja ihmisoikeuksia loukkaava jumalanpilkkalaki ei näytä haihtumisen merkkejä. Siitä sai käytännöllisen kokemuksen Englannissa asuva Maajid Nawaz. Hän on pakistanilaisille vanhemmille Englannissa syntynyt entinen islamisti ja Radical kirjan kirjoittanut aktivisti, joka kamppailee sanan säilällä fundamentismia vastaan ja ihmisoikeuksien puolesta. Nawazilla on vielä paljon sukulaisia Pakistanissa. Sekularismin sanoma on myös lähellä miehen ajattelutapaa, joten luonnollisesti hän on kirjoitellut uskontokriittisiä sanoja nettiin.

Yksi Nawazin Twitter-kirjoituksista tammikuulta 2014 joutui Pakistanin uskonnollisen poliisin tarkkailuun. Valtion virkailija tulkisti "This Jesus & Mo @JandMo cartoon is not offensive&I'm sure God is greater than to feel threatened by it" kirjoituksen ja siihen liitetyn Jesus & Mo sarjakuvan täyttävän jumalanpilkan määritelmän. Onhan sarjakuvassa piirettynä profeetta Muhammed. Pakistanissa rangaistus jumalanpilkasta on kuolemantuomio.

Twitter ilmoitti viestillä Nawazille, että Pakistanin viranomaiset olivat ilmoittaneet miehen kirjoituksen rikkoneen Pakistanin lakia. Se on hyödyllistä tietoa, sillä jos Nawaz olisi lentänyt tästä tietämättömänä vierailulle sukulaistensa luo, niin hänet olisi voitu pidättää lentokentällä.

Samanlaisen Twitter-tiedon Pakistanin jumalanpilkkalain vastaisista toimista sai kanadalainen kolumnisti Anthony Furey vuonna 2018.

Tarinan opetus? Älä koskaan vieraile Pakistanissa.

2 comments:

Anonymous said...

Mitä jos annettaisiin 30 päivää aikaa asianosaiselle (Jumalalle tässä tapauksessa) ilmestyä ja kertoa loukkaantuneensa. Jos yksikään jumala ei henkilökohtaisesti vahvista loukkaantuneensa, niin syyte raukeaa ja syyttäjä joutuu tiilenpäitä lukemaan?

Anonymous said...

"Jesus & Mo sarjakuvan täyttävän jumalanpilkan määritelmän. Onhan sarjakuvassa piirettynä profeetta Muhammed"

Jännä logiikka, profeettahan on tavallinen ihminen.