12.1.11

Ehkäisykapselien pettämisestä

Iltalehdessä varoitettiin ehkäisykapselien ongelmista. Ihon alle asennettava implantti on kehuista huolimatta aiheuttanut n. 600 ilmoitettua ei-toivottua raskautta Isossa-Britanniassa. Ehkäisy on pettänyt.

Lehden mukaan Implanon-kapselista on tehty yli 1600 ilmoitusta haitallisista vaikutuksista. Lähes 600 naista on ilmoittanut tulleensa raskaaksi kapselista huolimatta, lehti kirjoittaa. Implanonia on käytetty vuodesta 1999, josta lähtien tehtyihin raportteihin uutinen perustuu. Loppuvuodesta 2010 sitä alettiin viranomaisten vaatimusten vuoksi korvaamaan Nexplanonilla, mikä on helpompi asentaa.

Vaikka lääkevalmistaja MSD kertookin, ettei kapseli takaa sadan prosentin suojaa raskaudelta, kapselia mainostetaan erittäin varmaksi ja luotettavaksi. Valmistaja vetoaa haittavaikutusten ja epätoivottujen raskauksien syyksi muun muassa sitä, ettei kapselia ole asennettu tai käytetty oikein.


Uutisoinnissa on toivomisen varaa. Uutisesta ei näet mitenkään selviä onko 600 yllätysraskautta paljon vai vähän. Eli kuinka luotettavia ehkäisykapselit ovat?

Onneksi Ben Goldacre otti yhteyttä Medicines and Healthcare products Regulatory Agencyn (MHRA) tietoniekkoihin. MHRA:n lukujen mukaan ehkäisyimplantteja on myyty n. 1 355 miljoonaa kappaletta vuodesta 1999 lähtien. Jos kolme vuotta toimivan implantin luotettavuus lasketaan sitä käyttäneiden naisten kokonaismäärän mukaan, niin *matematiikkaa* implantti pettää n. 0,014 prosentin todennäköisyydellä yhden vuoden aikana.

Eli n. 600 kertaa pettänyt ehkäisykapseli on kuitenkin luotettavampi ehkäisyväline kuin pelkkä kondomi.

Myös haittavaikutusten suhteuttaminen kaikkiin käyttökertoihin antaa paremman kuvan ongelman laajuudesta. Yksi tuhannesta käyttäjästä kokee saaneensa jotain haittavaikutuksia implantista.

6 comments:

Maria said...

Toi on jännä toi haittavaikutusten arviointi. Tuntuu et hirveen monet ilmottaa normaaleista e-pillereistä (tai sitten laittavat niiden syyksi) ainakin jotain haittavaikutuksia, ja käsittääkseni kapseli on ihan samaa tavaraa samoissa määrissä, annostelu vain tapahtuu eri tavalla... Jännää. Olisin odottanut paljon suurempia lukuja. :D Itsehän rakastan myös hormoneja.

AaJii said...

0,014% --> varmuusprosentti noin 99,98%

Tuohan on ihan helevetin varma ehkäisymenetelmä!

Tohtori.fi sivustolla sanotaan kondomista: "Ehkäisyteho on 97 - 98 % (eli 2-3 naista sadasta tulee vuoden käytön aikana raskaaksi), mutta käyttövirheet huomioiden teho alenee 85 - 95 %:iin (5 - 15 naista sadasta tulee vuoden käytön aikana raskaaksi)."

Kaisa Kyläkoski said...

Uutista käsiteltiin myös BBC:n More or less radio-ohjelmassa.

Sähis said...

Tuo "matematiikka" tuntuu olevan journalistien arkkivihollinen.

Anonymous said...

Hyvä bloggaus!

Täyttä asiaa, ei mitään vanhan toistoa ja silti lyhyt!


Kiitos!

Paholaisen Asianajaja said...

Täyttä asiaa, ei mitään vanhan toistoa ja silti lyhyt!


That's what she said!