8.8.17

Kuussa ei käyty koska Pölönen

Ohjaaja Markku Pölönen vierailu RadioRockin aalloilla. Studiossa hän paljasti koko kansalle olevansa sellainen ihminen, joka ei usko ihmisten koskaan käyneen Kuussa. Millä hämmästyttävällä havainnolla hän perustelee uskomustaan? Löysikö hän jonkin teknologisen mahdottomuuden 60-luvun kuumoduulista? Havaitsiko hän jotain lavastettua Apollo-lennoilla otetuista valokuvista?

Ei.

Ohjaaja Pölönen ajatteli eräänä kauniina päivänä, että jos amerikkalaiset olisivat oikeasti käyneet Kuussa, niin...

*huokaus* Ei helvetin hel...

Hän ajattelee, että Kuussa ei käyty, koska Apollo-lennoille ei pakattu mukaan Pölösen mielestä tarpeeksi laadukasta liikkuvaa kuvaa tallentavaa filmikameraa. Hän vaikuttaa olevan erittäin todellisesti tuota mieltä. Tässä vielä tekstitys tuosta puheesta radiosta.

"Sitten kun [jenkit] menee Kuuhun, niin ei perkele tule mukaan elokuvakameraa. NASA oli silloin jo rahavaikeuksissa. Jos meillä olis ollu yksin pätkä 35:lla kuvattu hieno pätkä sieltä kuumaisemasta. Ei yhdellekkään lennolle tullu elokuvakamera mukaan."

"Kato kun se painoraja oli niin tiukka." vastaa juontajasetä.

"Ei se ollu se Hasselblad mikä oli mukana. Painoi yhtä paljon kuin se pieni kamera olis ollu."

"16 millinenkin olis käyny?" sanoo juontajasetä.

"Kukaan ei osannu vastata miksei otettu. Se suttu mitä on näytetty mukamas suorana videolähetyksenä. Sitä on helpompi manipuloida."

Myöhemmin hän mainitsee, että meillä on vain stillejä Kuusta. Ei upeaa elokuvaa Kuun maisemista.

Joten tarkoittaako tuo sitä, ettei NASA käynyt Kuussa? No eipä tietenkään. Eikä asiasta edes voi sen enempää vääntää kättä. Jos Kuuhun olisi päätetty ottaa mukaan ohjaaja Pölösen mielihaluja tyydyttävä kamera, niin joku toinen väittäisi ettei niin upeita maisemakuvia olisi voitu tehdä vaikean kuulennon aikana, joten lennot oli lavastettu. Kuuhun raahattiin monenlaista kameraa. Argumentointi on turhaa, jos mikä tahansa skenaario saadaan väännettyä denialistin silmissä lavastetuksi.

Ilmiö on sama kuin syyskuun 11. iskujen totuuslaisten kanssa WTC-tornien romahtamisen kohdalla. Heiltä kuulee toistuvasti, että tornit romahtivat epäilyttävällä tavalla. Ok. Jos ne näyttivät epäilyttävältä romahtamiselta, niin miltä WTC-tornin romahtamisen olisi pitänyt näyttää?

Siinäpä kysymys johon haluaisin vastauksen.

RadioRockin klipin alussa Pölönen myös mainitsee, että kuulennot olisivat olleet elokuvaohjaaja Stanley Kubrickin ohjaamaa showta. Perusteluja hän ei tälle anna. Ja parempi niin. Jos aihe kiinnostaa sinua, niin katso läpi Dark Side of the Moon. Mielestäni se on ihan viihdyttävä pätkä. Salaliittoteorioita rakentavista videoista jopa sieltä katseltavimmasta päästä.


4 comments:

Unknown said...

Todellisuudessa lavastetut kuulennot ohjasi Werner Herzog, mutta perfektionistina hän vaati, että kuvaukset tehdään paikan päällä kuussa ja mitään erikoisefektejä ei käytetä, vrt. Fitzcarraldo ja laivan kiskonta ylös vuorta.

MrrKAT said...

Markku Pölönen vei oireilevan poikansa testiin ja pojasta paljastui Asperger. Hän alkoi epäillä itsestäkin ja muistaakseni sai saman diagnoosin. (Jossain Apteekki-lehdessä tms oli juttu). Hänellä on 3D-ajattelussa vaikeuksia, kameroiden asettelussa hän on suurissa vaikeuksissa(!).

Markku Pölönen ei muista edes autonsa rekisterinumeroa.
- Eksyn joka paikassa, mutta onneksi nykyään on GPS-paikantimet. Kerran minua pyydettiin mukaan Simo Frangénin Maailman ympäri -ohjelmaan. Ilmoitin, etten voi tulla, koska en osaa sinne ja olen muutenkin väärä ihminen maantieto-ohjelmaan,
..
- En ole koskaan muistanut autoni rekisterinumeroa ulkoa, tai jos minulle antaisi nyt nelinumeroisen luvun, en minuutin päästä muistaisi sitä enää. En varmasti saisi älykkyystestissä ensimmäistäkään oikein, koska siinä vaaditaan avaruudellista hahmottamista, Pölönen luettelee.

Työelämässä vaikeuksia tuo kameroiden asemointi kuvauspaikalla.

- Tämä on vaatinut apulaisohjaajilta ja kuvaajilta kärsivällisyyttä. Kuvauspaikoilla on välillä tullut suoranainen ongelma siitä, mihin kamera pistetään. En pysty hahmottamaan sitä yhtä nopeasti kuin moni muu.

- http://www.is.fi/viihde/art-2000000551475.html (IS 2012)

Avaruudellisia hahmotusvaikeuksia, osasyytä denialismiin? No, ainakin ns. takaisinkäännyttäjän olisi huomioitava nuo vajavuudet.

Anonymous said...

No olihan heillä 16mm "elokuvakamera" mukana!
https://www.youtube.com/watch?v=xV-PuxeTwM0

Anonymous said...

Denialistin harhoissa jokin omasta mielestä epäilyttävältä vaikuttava yksityiskohta kumoaa virallisen selityksen, ei nähdä metsää puilta.

Fitzcarraldossa on ainakin yksi erikoisefekti, koskessa pyörivä laiva on pienoismalli. Hieno elokuva muuten. Tosin Herzog ei todellakaan ole mikään perfektionisti, toisin kuin Kubrick.