6.5.18

Ateisti Gaber jäi kiinni Egyptissä


Gaberilla on taustaa kamalana ongelmien aiheuttajana. Hän on kirjoittanut ja puhunut avoimesti uskonnottomuudestaan, kritisoinut uskontoja sekä toiminut ihmisoikeuksien ja sananvapauden puolestapuhujana. Räikeimpänä syntiä oli Facebookissa kirjoitut viestit, joissa puolustettiin ateismia.  Viimeinen niitti taisi olla se, kun yliopistossa opiskellut Gaber alkoi väittämään vastaan professorille, joka väitti homoseksuaalisuuden olevan syntiä ja heidän julkisen teloittamisen olevan hyvä juttu. Sitä tavallista vuoropuhelua jota tapahtuu yliopistoissa.

Kaikki nämä ovat hirveitä rikoksia jotka uhkaavat sekularisaatiolle allergisen kansakunnan tulevaisuutta. Entisen presidentti Morsin aikakauden päätyttyä Egyptin perustuslakiin ehdittiin sujauttaa artikla 2, joka teki islamista valtion virallisen uskonnon. Joten on aivan järkevää, että Gaberille langetettiin vankilatuomio vuonna 2015. Vuosi linnaa ja pakkotyötä.

Siitä alkoi piiloleikki, kun Gaber ei lähtenytkään vankilaan. Hänelle tarjottiin turvapaikkaa muista maista. Gaber halusi kuitenkin jatkaa kamppailua kotimaassaan. Tuntemattomassa talossa asustava ateisti hankki uuden tietokoneen (poliisi takavarikoi edellisen). Gaber jatkoi kirjoittelua ja teki YouTube-videoita.

Kunnes Gaber ilmoitti Twitterissä, että pidätys lähestyy uhkaavasti. Hänen videoistaan oli lakimiesten toimesta tehty ilmoitus oikeusministerille. Viime perjantaina tai lauantaina hänet pidätettiin Kairon lentokentällä. Hyvällä tuurilla Gaber pysyy hengissä tulevaan uuteen oikeudenkäyntiinsä asti. Hän ilmoitti jatkavansa ohjelmiensa käsikirjoitusten kirjoittamista tutkintavankeuden aikana.

No comments: