9.6.19

Homeopaatti pulassa Italiassa


Homeopatian suurin vaara toteutuu monta kertaa ympäri maailmaa. Kertauksena: ne homeopaattien myymät sokeripillerit ja vesi ovat turvallista niellä. Jopa kokonainen purkki kerrallaan. Ongelma on siinä, että jotkut erehtyvät uskomaan homeopaattien väitteitä lääkkeiden turhuudesta. Vaara on siis siinä, että toimivan lääkkeen sijaan sairas ihminen ottaa vain homeopaattien tuotteita.

Näin kävi nuorelle pojalle Italiassa. Korvatulehduksen hoidossa turvauduttiin pelkästään kylän homeopaattiin. Hänen vanhempansa eivät suostuneet antamaan lapselle antibiootteja. 7-vuotias poika vajosi lopulta koomaan. Ja kuoli aivotulehdukseen. Tämä tapahtui vuonna 2017, joten miksi siitä kirjoitetaan tänä vuonna?

Koska tuomari päätti tuomita vanhemmat kolmen kuukauden ehdolliseen rangaistukseen.

Syksyllä alkaa oikeudenkäynti kyseisen homepaatin kohdalla. Homeopaattia syytetään kokemattomuudesta, huolimattomuudesta sekä hoitovirheistä.

Oikeudenkäynti voi käynnistää keskustlelun siitä miten homeopaatteja valvotaan ja homepatiaa säännöstellään hoitoalan lainsäädännössä Italiassa. Se olisi myös tarpeellinen keskustelu Suomessa, mutta se eduskunnan lokeroissa pölyä keräävä puoskarilaki ei näytä enää näkevän päivänvaloa.

5 comments:

Anonymous said...

Tällaisista tulee aina mieleen, miltä vanhemmista tuntuu tuollaisen jälkeen. Mahdollinen oikeudellinen rangaistus ei taida vaikuttaa enää sitä eikä tätä. Kun oma uskomus johtaa lapsen kuolemaan, ei enää paljoa pahempaa rangaistusta voisi olla.

Tuli myös mieleeni kaksi äskettäin Ruotsissa huostaan otettua vegaanilasta, joista toisen tila oli jo hengenvaarallinen. Äiti selitti, että ihminen kykenee elämään pelkällä ilmallakin. Viimeinenkin järjen valo oli ilmeisesti sammunut.
Jos tällaiset tapaukset koskisivat vain aikuisia täysivaltaisia ihmisiä, niin sen voisi jotenkin hyväksyä. Mutta kun lapset vedetään tahtomattaan samaan huuhailuun ja vaarennetaan pahimmillaan lasten kehitys tai jopa henki, niin pitäisi poliitikkojenkin uskaltaa nostaa kissa pöydälle.

Puoskarilaki tarvitaan. Pitääkö käynnistää kansalaisaloite?

Editor e-l-s said...

Saksassa muuten eräs valmistaja uhkailee kritikoita ja vaati rahaa, jos sanot, että homeopatia ei vaikuta placeboa paremmin. Firma Hevert (@hevertnatur) saanut mediassa ja somessa kyytiä tästä tempusta, joten se meni ihan minne se kuuluu.

https://www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/homoeopathie-pharmahersteller-hevert-geht-juristisch-gegen-kritiker-vor-a-1270575.html

Ninny said...

Anonymous, ei edes lapsen kuolema välttämättä ole niin paha asia, jos vanhemmista tuntuu että he ovat toimineet omasta mielestään 100% oikein. Uskonnollisista syistä lapselta hoidon evänneet voivat jopa selittää asiaa parhain päin sillä, että lapsi on nyt paremmassa paikassa jeesuksen huomassa. Maallisella kärsimyksellä lunastetaan se tiketti taivaaseen ja vältetään helvettiin joutuminen.

Yhteiskunnalla pitää olla vastuu lasten hyvinvoinnin turvaamisesta silloin, kun vanhemmat eivät itse siihen kykene, syystä tai toisesta.

Anonymous said...

Niin, mikä ero on siinä että lapsi kuolee narkkarivanhempien laiminlyönnin seurauksena? Vankilaan heitteillejättäjät kuuluu syystä riippumatta. Sitä paitsi, voihan se lapsen kuolema olla toivottukin asia, valitettavasti.

MrrKAT said...

Jos vanhemmilla tai toisella on/oli vaarallinen harrastus(ISIS) niin lapsi pitää ottaa yhteiskunnan suojiin myös? Varsinkin jos tuhkarokko tai malaria leirillä uhkaa henkeä.