4.12.19

Samoa VS Tuhkarokko

Samoan saaren 200 000 asukasta ovat peloissaan. Tuhkarokko leviää kiihtyvällä tahdilla. Marraskuun 15. päivä saari julisti hätätilan. Pakollisten rokotteiden antaminen alkoi. Valtava ja kiireellinen rokotuskampanja laittoi myös Samoan hallinnon kahdeksi päiväksi kiinni, jotta kaikki mahdolliset kädet pääsevät osallistuaan siihen. Kouluja on suljettu. Lapsia kielletään osallistumasta suuriin yleisötapahtumiin.

 Sairastuneista on nykyisen epidemian aikana kuollut 60 ihmistä. Nämä luvut ovat 3.12.2019 päiväykseltä. Toistaiseksi yhteensä 4052 varmistettua tuhkarokkoon sairastumista. Niistä 171 tapausta viimeisen 24 tunnin sisällä. Alla oleva tuorein tilasto on Samoan hallinnon julkaisema.


Epidemian alkusyy on yllättävän helppo jäljittää. Ongelmat alkoivat kahden hoitajan virheestä viime vuonna. Virhe tapahtui rokotteen valmistelussa terveyskeskuksessa. MPR-rokotteeseen sekoitettiin veden sijasta vanhentuneeseen lihasrentouttajaa. Kaksi vauvaa ehti kuolla, ennen karmean virheen huomaamista.

Hoitajat saivat syytteet ja viiden vuoden pituiset vankeustuomiot. Siinä samalla Samoan ulkopuolella toisteltiin näiden hoitajien virhettä todisteena rokotteiden vaaroista. Myös täällä Suomessa oli some-ryhmiä, joissa nostettiin toistuvasti esiin ensimmäisiä uutisia noiden kahden vauvan kuolemasta.

Tämä tapahtuma sai samoalaiset välttämään rokotteita, sillä moni yhdisti kahden vauvan kuoleman rokotteisiin. Samoan saarelle saapuivat myös rokotepeloittelijoiden isoja nimiä. Niistä merkittävimpänä itse Robert F. Kennedy jr, joka alkoi valistamaan saaren asukkaita rokotteiden vaaroista. Hän ei epäröinyt syyttää kahden vauvan kuolemasta rokotteita, odottamatta mikä oikeasti oli tragedian syy. Viranomaisten aloittamaa rokotuskampanjaa verrattiin natsi-Saksan aikaiseen menoon.

 Vastahakoisuus rokotuttaa lapsiaan oli ymmärrettävä, mutta samoin sen seuraamukset oli ennustettavissa. MPR-rokotteen rokotekattavuus romahti. Pian lapsista vain 31 % oli rokotettuja.

Ja näin pääsimme takaisin tähän päivään.

Tuhkarokon paluukiertue ottaa vauhtia myös muualla maailmassa:

[WHO]:n mukaan Euroopan 48 maassa on havaittu lähes 90 000 tuhkarokkotartuntaa kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa. Luku on kaksinkertainen verrattuna viime vuoteen.

Merkittävin muuttunut tekijä on ollut rokotteiden suosion lasku. Viemäröinti on pysynyt samana. Saippuaa on saatavilla samalla tavalla. Hygienia on vieläkin yhtä seksikästä kuin ennen rokotteiden suosion alamäkeä.

Aivan kuin rokotteet olisivat toimineet tuhkarokkoepidemioiden vastavoimana. Kerrassaan hämmentävää.


No comments: