14.3.22

Infosota: Venäjän valheet ja Mariupolin synnytyssairaalan uhrit


 

 Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu. Siviiliuhrien määrä kasvaa. Uutisiin toistaiseksi näkyvimpänä iskuna nousi piiritetyn Mariupolin kaupungin synnytys- ja lastensairaalan kohtaama tuho 9. maaliskuuta. Kuvaaja Evgeniy Maloletkan kamera oli taltioinut ennen iskua sairalaan tunnelmia. Maloletka on seurannut kotimaansa tilannetta monta vuotta. Lastensairaalaan oli tuotu sodassa haavoittuneita joita hoidettiin synnytysten ohella. Kuvien perusteella leikkausalit olivat aina käytössä. Katso läpi kaikki Maloletkan kuvat tämän Suddeutsche Zeitung artikkelin kautta. Sekä tämä Associated Press videoklippi.


 

Sen jälkeen alka tulikiven katkuinen debunkkaus venäläisten toistaiseksi törkeimmästä valehtelusta.

Katsoit kuvat läpi?

Hyvä.

Tapahtui nimittäin sillä tavalla, että Venäjän edustajat huomasivat synnytyssairalaan tehdyn iskun olevan huonoa mainosta heidän sodalleen. Kansainvälisiin uutisiin levinneet kuvat Venäjän suorittamasta sotarikoksesta eivät ilahduta Kremliä. Alkoi tuttu PR-härdelli, jolla yritettiin saada tilanne näyttämään joltain aivan muulta. Valheiden valtakunnasta tuotiin esiin koordinoitu vastakampanja loukaantuneiden naisten valokuville.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin johdolla alettiin venäläisten diplomaattijoukkojen kollektiivisella suulla puhua kriisinäyttelijöiden käytöstä. YK:n turvallisuusneuvoston edessä, sekä useissa diplomaattien haastatteluissa toisteltiin ja esiteltiin tiettyjä valokuvia. Vielä tänään maantaina illalla Venäjän lähetystön twittertili yritti toistella näitä juttuja, mutta ne poistettiin ripeästi.

Tässä vain yksi esimerkki siitä mitä Venäjä yritti pestä käsiään sotkusta. Venäjän lähestystö esitti Twitterissä, että yksi uhreista oli kriisinäyttelijä nimeltään Mariana Vishegirskaya. Mariana on suosittu Mariupolissa asuva kauneusbloggaaja. Lavrov ja kumppanit väittivät, että tämän takia hän ei voinut olla oikeasti raskaana sairaalassa, joka ei edes ollut sairaala vaan Ukrainan armeijan tukikohta. Marianan väitettiin näytelleen kahta eri naista valokuvissa. 

Mm. Alankomaalaisessa Buitenhof ajankohtaisohjelmassa Venäjän diplomaatti Alexander Shulgin esitteli vielä eilen näitä kuvia ja toisti salaliittoteoriat. Yksi ja sama nainen on muka vain vaihtanut kuvaussessioiden välillä vaatteita ja saanut meikkiä.

 


 

Venäläisten valheiden kannalta on harmillista, että ne valokuvat ovat katseltavissa erittäin suurella tarkkuudella. Videoilla on myös nähtävissä muita naisia näiden kahden lisäksi. Paareilla makaavan naisen kasvojen muodot ovat erilaiset kuin Marianalla. Makaavalla naisella on luomi kulmakarvojensa välissä, joka puuttuu Marianalta. Samoin hiusrajojen linjat ovat erilaiset. Koska he ovat kaksi eri naista.



 Marianan raskauden etenemistä oli esitelty hänen Instagram-tilillään. Kaikki nämä faktat olivat esillä ennen kuin Venäjän lähetystö alkoi levittämään valheitaan.

Venäjän lähetystö tietää kyllä, että heidän valheensa ovat helposti todettavissa potaskaksi. Kuten informaatiosodan alkeista muistamme, tärkeintä ei ole totuus tai vale. Tärkeintä on saada yleisö epävarmaksi siitä mikä on totta tai valetta. Näin voi ainakin yrittää välttää isoimpia otsikoita armeijasi tekemistä sotarikoksista, kun väki jää väittelemään siitä oliko sairaalassa uhreja vai kriisinäyttelijöitä. Juuri näin Venäjä toimi Krimin valloituksesa, kun heidän sotajoukkonsa saapuivat rajan yli ilman armeijan tunnuksia. Parin päivän ajan Putin väitti, ettei tiennyt keitä sotilaat olivat. Räikeä valehtelu on osa toimintatapaa.

Eli jos ei tässä vaiheessa ole vielä tullut selväksi: ei ole mitään syytä ottaa mitään venäläisten diplomaattien puheita totena tämän sodan kohdalla. Rationaalisin oletus on kohdella heidän puheitaan epätosina, kunnes kolmas, neljäs ja viides osapuoli ovat riippumattomasti todenneet puheet jollakin tapaa totuudenmukaiseksi.

"We had learned from Him to hold to truth with every breath." 

- Rylanor the Ancient of Rites

1 comment:

J. Jörgensen said...

No ei kai venäläisten diplomaattien tai muidenkaan puheita ole syytä ottaa totena sen enempää sodassa anteeksi erityisoperaatiossa, kuin rauhassakaan. Ja kyllähän suomalaiset ovat tämän tienneet aina - eikä sitä itse asiassa olla paljoa parempia täälläkään. Muistetaan vaan vaikkapa YYA -henkinen liturgia, jota täällä sai kuunnella saatana kyllästymiseen saakka!