4.8.22

Kun koronadenialistit hyökkäävät: Lisa-Maria Kellermayrin kohtalo

Koronapandemian aikana suuret tunteet pääsevät välillä pulpahtamaan pinnalle. Sosiaalisessa mediassa väännetään kättä milloin rokotteista, matkustamisen vaikeudesta rajoitusten maailmassa, taudin vaarallisuudesta, sekä siitä kannattaako Covid-19 taudista edes välittää. Sekamelskassa on mukana mm. botteja, kansalaisaktivisteja, terveyshömppähuijareita, salaliittoteorioitsijoita sekä perinteiset vastarannan kiisket. Juuri niitä jotka ylpeästi ja avoimesti sotivat tiedettä vastaan. Kaiken tämän kakofonian välissä on myös ihmisiä, jotka yrittävät auttaa mahdollisimman monia. He ovat hoitajia, lääkäreitä ja tutkijoita, jotka pyrkivät pelastamaan henkiä. 

 Yksi heistä oli Lisa-Maria Kellermayr. Itävaltalainen 36-vuotias lääkäri oli julkisuudessa puolustamassa sekä rokottamisen että terveysviranomaisten kuuntelemisen tarvetta. Heti pandemian alkaessa hän itse vapaaehtoisena hoiti koronapotilaita, koska sinkkuna hänellä ei ollut riskiä tartuttaa läheisiään kotona. Sekä antoi haastatteluja hoidoista ja rokotteista. Kellermayr oli juuri sellainen sankari joita maailma tarvitsee lisää. Julkisuuden valokeilassa hänestä tuli maalitaulu kaikille niille, jotka kokivat tarvetta purkaa tuntojaan pandemiasta.

Ensimmäinen tappouhkaus saapui viime vuoden marraskuussa. Sähköpostissa ilmoitettiin, että kirjoittaja saapuisi lääkärin toimistoon tappamaan hänet sekä koko henkilökunnan. Lääkäri palkkasi vartijan. Vastaanotolle saapui silloin tällöin henkilöitä, joilla oli puukot mukana. Turvallisuuspalvelulle kertyi hintaa 100 000 euroa. Tappouhkausten ja satojen vihaviestien jatkuttua Kellermayer sulki vastaanottonsa kesäkuussa.

Viime perjantaina Kellermayer löydettiin kuolleena. Itsemurhaviestien ympäröimänä.

 Kellermayerin muistoksi järjestetyt mielenilmaisut keräävät väkeä. Tuhannen kansalaiset kokoontuivat kynttiläkulkueisiin. Kirkonkellot soivat. Itävallan hallitus ilmoitti tukevansa mielenosoituksia.

Viimeisessä haastattelussaan Emily Schultheisille Kellermayr kertoi, että hänen ahdinkonsa oli viranomaisten ja kaupungin tiedossa. Jopa ennen kuin hän puhui julkisesti saamistaan tappouhkauksista. Kaikki sanoivat, että se oli kauheaa ja hänen pitäisi hakea apua.

"Mutta kukaan ei auttanut minua."

Nyt mietitään miten vastaavia tragedioita voitaisiin estää. Itävallan poliisi oli käytännössä hyödytön, koska poliisien vaihtoehdot olivat rajoitettuja. Julkisesti he olivatkin ilmoittaneet Kellermayrille, että hän itse oli julkisuudessa internetissä, joten kannattaisi harkita onko enää julkisuudessa. Twitterissä esitetyt tappouhkaukset olivat anonyymeiltä tileitä, joita poliisi ei omien sanojensa mukaan pysynyt jäljittämään. Kellermayrin kuoleman jälkeen toimittajat kävivät läpi lääkärin Twitter-tiliä ja sen saamia kommentteja. He jäljittivät heti muutaman uhkailijan sijainnit.

Kellermayrin vainoajan digijäljet jäljitettiin Saksaan. Saksassa rokotevastustajat ja koronadenialistit ovat olleet erittäin aktiivisia lääkäreiden ja hoitajien vainoajia. Saksassa rokotusklinikoihin on kohdistettu uhkauksia. Yksi niistä saatiin jopa sulkemaan ovensa uhkailun seurauksena.

Seuraako julkisesta mielenilmauksesta mitään muutoksia Itävallassa jää nähtäväksi. Sananvapauden ja vihapuheen välinen raja jatkaa heilumistaan. Olisi ihan kiva, jos julkisuudessalääketiedettä puolustavat  lääkärit ja tutkijat eivät jäisi yksin. Muistathan itse olla valppaana. Jos huomaat kirjoittavasi tappouhkauksia lääkäreille, niin pysähdy hetkeksi miettimään olisiko jokin fiksumpi tapa keskustella erimielisyyksistä.

"You know, when we fought the Cylons, we did it to save ourselves from extinction. But we never answered the question, why? Why are we as a people worth saving?"

- William Adama, Battlestar Galactica


No comments: