9.12.06

Kirkosta eroaminen kiihtyy

Eroakirkosta-sivustolla ennustetaan vuoden 2006 saaliksi suurempaa kuin 2005 eroamisista tullutta lukua (33043). Eroamisennätyksiä on tapahtunut parina viime vuosina. 40 000 eroajan raja pitäisi siis mennä rikki vielä tänä vuonna.

Seurakuntavaalit menivät ja äänestysintoa kiiteltiin tavallista suuremmaksi. Kuitenkin, prosentit olivat parhaillaan siinä 20% luokkaa. Lehdissä kyseltiin myös olisiko mahdollista muuttaa seurakuntavaaleissa äänestysikää 16-vuotiaille suotuisaksi. Mielestäni sellainen pitäisi sallia. Varmasti löytyy innokkaita nuoria jotka ovat kiinnostuneita seurakunnan asioista ja haluavat vaikuttaa. Mutta samalla pitäisi myös kirkostaeroamisen (ilman huoltajien suostumusta) alarajaa muuttaa 18 vuodesta mahdolliseksi myös kuusitoistavuotiaille. Jos ihminen voi päättää kirkon asioista, niin loogisesti ajatellen hän on myös kykenevä päättämään uskooko kirkon opetuksiin.

Itseäni harmittaa se, että en kouluaikana tiennyt mitään ET-tunneista, Prometheus-leireistä tai Pro-Seremoniat nimisestä palvelusta uskonnottomille. Toki omat häät pidettiin Pro-Seremonioiden puhujan avustuksella. Seremonia oli erittäin kaunis (ei niin kaunis kuin morsian) ja tunnelma kattohirsissä.

2 comments:

Anonymous said...

Minusta kirkkoäänestyksen voisi liittää vaikka ripille pääsyyn. Kun ihmisellä on kerran valtuus "vahvistaa liittymisensä", niin totta hemmetissä hänen täytyy olla riittävän kypsä päättämään myös kirkosta eroamisesta.

Näin ripiltä pääsyssä olisi jotain merkitystäkin. Eikä se 15 - 18 välinen aika olisi vcankeutta huonosti tehdyn valinnan vuoksi(jota ei normi -ihminen uskalla tehdä ; vaatii aikamoisen pokan kieltäytyä rippijuhlien kaltaisessa seremoniassa, katkaisee muidenkin bileet etc.)

naksu said...

Minusta kirkkoon liittyminen tulisi sallia vasta 18-vuotiaana. Silloin on tarpeeksi kypsä päättämään haluaako todella liittyä johonkin uskonlahkoon tai muuhun vastaavaan.
Vanhemmat eivät saisi rangaistuksen uhalla liittää alaikäistä lastaan mihinkään uskonnolliseen seurakuntaan.