29.10.15

Islamin monet kättelyt Suomessa



Melkein poliittiseksi nousevassa päivän aiheessa Suomen muslimit haluaisivat verotusoikeuden yhteisöilleen. Ev.lut.- ja ortodoksikirkoilla on sellainen menettely verokarhun kanssa, joten miksei muillakin järjestäytyneillä uskonnoilla? Aivan johdonmukainen pyyntö muslimien suunnalta. Nykyistä menoa muslimit joutuvat pyörittämään jäsenmaksuilla ja almuilla. Jos ehdotus toteutuisi, niin käytännön tasolla moskeijoissa työskentelevät saisivat lopulta palkkansa verovaroista. Aivan kuten luterilaiset papit ja muut kirkon duunarit. Itse näkisin tuollaisen järjestelyn etuna sen, etteivät ulkomailta saapuvat salafistien rahat olisi enää niin iso tekijä joillekin moskeijoille. Pohjoisen sivistysvaltion kannalta on sitä parempi mitä vähemmän vaikutusvaltaa tuodaan maahamme valtioista joissa teloitetaan väkeä miekoilla. Oikeastaan meillä on moraalinen velvollisuus vastustaa sellaista menoa. Ja moskeijoissa annettavaa opetusta olisi teoriassa helpompi valvoa verorahoja seuraamalla.

Tässä kohtaa täytyy alkaa puhua monikossa, sillä islamissa on enemmän kuin yksi tulkinta siitä mitä islam on. Selkein jako on sunnalaisuuden ja  shiialaisuuden välillä. Joista kummankin sisälle mahtuu omia versioitaan tulkinnoista ja ainoista oikeista auktoriteeteista. Aivan kuten kaikissa muissakin valtauskonnoissa.

Mutta ennen tuollaisen verotusoikeuden antamista muslimiyhteisöille pitäisi eduskunnassa laatia isoja lakimuutoksia. YLE:n uutinen kertoo:

Kirkollisasioista ja uskonnollisista yhteisöistä vastavassa opetus- ja kulttuuriministeriössä kerrotaan, että asia on niin laaja, että moskeijoiden verotusoikeus vaatisi perusteellista yhteiskunnallista keskustelua ja muutoksia nykyiseen lakiin. 
– Kyllä tämä on ilman muuta sen verran poliittinen kysymys, että tästä pitäisi tehdä poliittinen päätös, opetus- ja kulttuuriministeriön vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola sanoo.
– Jos tämmöiseen mentäisiin, tarvitsisi kaikkia rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia tarkastella samoista lähtökohdista, Hiitola sanoo.

Hiitola on tärkeän pointin äärellä. Tasa-arvoisen kohtelun nimessä vastaava verotusoikeus pitäisi antaa monelle muulle uskonnolle Suomessa. Uskontojen kannalta tasa-arvoisinta olisi tieten poistaa nykyinen verotusjärjestelmä. Rahoitus tulisi kirkkojen ylläpitoon siis kirkkoon kuuluvan veromaksun sijaa kirkon jäsenmaksujen ja lahjoitusten kautta. Tällaista muutosta ei tietenkään missään nimessä hyväksytä kirkon suunnalta. Kirkollisvero on kuitenkin melko harvinainen järjestelmä maailmalla, mutta kuitenkin kirkot näyttäävät jotenkin pärjäävän. Jäsenmaksut ja lahjoitukset kertovat parhaiten sen mitkä uskonnot saavat ihan oikeaa kannatusta kansalaisten parissa. Tuleva kiista on monimutkainen. Toivottavasti saamme kuulla siitä asiallisia kannanottoja päättäjien suusta.

YLE kertoo kansalaisille islamin monimuotoisuudesta Suomessa. Havainnollistavana esimerkkinä poimisin sen miten eri moskeijoissa suhtaudutaan naisiin. Käytännön tasolla se on hyvä mittapuu sille miten lähellä tasa-arvoa ja ihmisoikeuksien kunnioittamista mikin suuntaus islamin sisällä on. Pääkaupunkiseudulta mainitaan viisi moskeijaa: Mellunkylän shiia-moskeija, Roihuvuoren moskeija, pakistanilainen moskeija Kalliossa, Lönnrotinkadun moskeija, ja tataarien moskeija.

Niinkin yksinkertainen asia kuin se saavatko mies ja nainen kätellä toisiaan on monimuotoinen ilmiö. Joissain moskeijoissa miehet eivät pystyneet kättelemään toimittajaa, koska hän on nainen. Toisissa moskeijoissa kättely ei ollut mikään ongelma. Tai sitten samassa paikassa jotkut muslimit kättelevät, toiset eivät.

Suomen kannalta ei mielestäni ole mikään ongelma, jos tuemme vain niitä suuntauksia joissa hyväksytään modernin maailman käsitykset. Toki ihmisillä on oikeus olla vaikka miten vanhoillinen ajatusmaailmoiltaan ja käytöstavoiltaan (rajana se ettei vahingoita kanssaihmisiä). Aivan kuten minulla on oikeus ajatella vaikka miten liberaalisti ja tai vaikkapa amoraalittomasti asioista. Käytöstavoiltani olen kuitenkin sieltä herrasmiesmäisestä päästä suomalaisia. Tai ainakin pyrin olemaan.

Niin tai näin, muslimien määrän kasvaessa kasvaa myös tarve vihdoinkin käsitellä julkisuudessa sitä mikä on valtion suhde muslimiyhteisöihin. Varsinkin jos heille aletaan jakamaan verorahoja. Voin vain toivoa, että siinä vaiheessa kansalaiskeskustelussa pystytään keskittymään vain relevantteihin kohtiin. En olisi yksin toivomassa verorahojen ja uskontojen erottamista toisistaan.

2 comments:

Anonymous said...

Hei, kiitos keskustelun avauksesta.
Et ehkä tullut ajatelleeksi, että kaikki katsomukset olisi yhteiskunnassa asetettava yhdenvertaiseen asemaan. Islamissa on kuusi tunnustettua suuntausta, mutta niiden lisäksi kymmenittäin muita eri puolilla maailmaa alueellisesti eriytynyttä yhteisöä. Kristinuskon suuntauksia on Suomessakin satoja eri yhteisöjä. Samoin muiden uskontojen piirissä. Nykymaailmassa ihmiset liikkuvat ja muuttavat ja perustavat uusia yhteisöjä ja luovat uusia uskontoja.
Uskontojen pyörittämisen tukeminen verotuksen kautta ei ole perusteltua. Kyllä niiden pitää kyetä itse pyörittämään toimintaansa perusrahoituksen osalta.
Sen sijaan se mikä meitä valtion ja yhteiskunnan kokonaisedun kannalta kiinnostaa, on se että uskonnolliset yhteisöt eivät pääse vaalimaan vahingollisia ja väkivaltaisia käytäntöjä, vaan kehittyisivät ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta vaalivaan suuntaan.
Valtio,me yhdessä, voisi tukea sitä, että koulutuksella ja käytännön projekteilla edistetään irtautumista väkivallasta, sekä edistää lakien ja ihmisoikeuksien noudattamista esimerkiksi mitä tulee naisten ja lasten asemaan uskonyhteisöissä. Tätä kautta uskonnot ja uskonnottomat voisivat elää samassa yhteiskunnassa ja voida hyvin.
Ei siis perustoimintaan tukea valtion varoin eikä verotuksen kautta kerättävää rahoitusta, vaan siihen täytyy uskonyhteisön kyetä itse. jos se ei itse siihen kykene, silloin sen jäsenistö ei ole riittävän sitoutunut omaan uskontoonsa ja kyseisen yhteisön näivettyminen on tosiasia.

MrrKAT said...

Kr.uskonnon erot Skandinavia vs USA näkyy siinä että
- täällä uskonto on "valtiollistettu", USA:ssa yksityistetty
- täällä hihulointi on laimeaa, USA:ssa överiä
- täällä ei kreationismi rehota, USA:ssa rehottaa ja häiritsee evo-opetusta pahasti
- täällä valtio on kesyttänyt, maltillistanut, luter. lahkoja ja estänyt hörhöilyä.
(Esim. Virossa huuhaahörhöily on ollut pahempaa).

Tässä mielessä "valtiollistaminen" voi auttaa kesyttämisessä, yksityistäminen vie villimpään menoon.