27.10.15

Skientologit pulassa Belgiassa

Ihmisille ja heidän rahoilleen vaarallinen kansainvälinen kultti on vihdoinkin joutunut ihan oikeuteen asti Belgiassa. Liiketoiminnan ja uskonnon taakse vuorotellen naamioituva kultti on syytettynä petoksesta ja kiristyksestä sekä parista muusta rikoksesta. Eli sitä tavallista mitä kultti on tehnyt muissa maissa uransa aikana. Menetelmilleen uskollisena skientologiakultin lakimiehet väittävät Belgian skientologien joutuneen mustamaalauskampanjan uhreiksi.

Oikeudessa syyttäjä selitti miten kulittiin on värvätty tekaistuilla työpaikkailmoituksilla uusia jäseniä. Ja muita kepulikonsteja rahan saamiseksi. Pelissä on isot panokset. Jos kultin bisnesstoimisto tuomitaan näistä rikoksista, niin samalla Belgia voi kieltää kultin toiminnan maassaan.

Ranskassa tapahtunut oikeudenkäynti skientologijärjestön firmaa vastaan päätyi skientologien kannalta huonosti. Sakkoa tuli satoja tuhansia euroja järjestäytyneen petoksen pyörittämisestä. Kultin toimintaa ei kuitenkaan kielletty Ranskassa. Silloinkin skientologit varoittivat oikeudenkäynnin olevan uhka Ranskan uskonnonvapaudelle.

Belgiassa skientologien lakimiehet ja viranomaisten pähkäily ovat onnistuneet viivyttämään oikeudenkäynnin alkua 18 vuotta. Vihdoinkin tänään käsittely alkoi. Sen edistymistä saamme seurata todennäköisesti pari kuukautta.

Pienenä harmina uutisoinnissa toistellaan kritiikittä skientologien ilmoittamaa lukua heidän jäsenistönsä vahvuudesta maailmalla.

 Skientologiakirkon oman ilmoituksen mukaan sillä on kansainvälisesti 12 miljoonaa jäsentä.

He varmasti toistelevat tuollaista lukua, mutta todellisuus on huomattavasti erilainen. Noin isoja lukuja saadaan vain, jos lasketaan skientologien dianetiikkakeskuksissa järjestettyjen kurssien aktiiviset osallistujat. Heistä lopulta harva päätyy skientologiksi. Useimmat ovat mukana pari kurssia, ostavat joitain oppikirjoja, ja sitten häipyvän hyvissä ajoin pois.

Kun skientologit kertovat toimittajille lukuja jäsenmääristään, niin kannattaa tarkistaa mitä luotettavammat tahot kertovat. Skientologien PR-väkeä koulutetaan valehtelemaan toimittajille. Saksassa skientologit ovat ilmoittaneet joukkonsa olevan 12 000 suuruinen, mutta virallisissa uskontokyselyissä määrä on liikkunut 5000 - 6000 paikkeilla. Yhdysvalloissa vuonna 2001 uskontoon liittyvissä ARIS-kyselyissä skientologeiksi itsensä ilmoitti n. 55 000 ihmistä. Vuoden 2008 väestölaskennassa vastaava luku oli enää 25 000 kpl. Sitä edeltävänä vuonna skientologit väittivät olevansa 3,5 miljoonan suuruinen uskonto. Mutta tosiasiassa jäsenmäärä hukkuu luotettavimpien selvitysten virheprosenttiin.

Jään odottamaan suurella innolla miten oikeudenkäynti etenee Belgiassa.

No comments: