11.9.17

Belfastin pormestari ja ruokarukousskandaali

Belfastin uusi pormestari onnistui aiheuttamaan myrskyn teekupissa, kun kaupungintalossa järjestetyn juhlatilaisuuden seremonia poikkesi perinteisestä. Pormestari McAllister piti pienen puheen, ilmoitti ruokailun alkaneen, eikä johtanut kaikille yhteistä ruokarukousta. McAllister suositteli kiittämään kokkeja. Edes kaupungin virallinen seremoniamestari ei tehnyt yhteistä rukousta. Paikalla olleet papit tekivät rukouksia niissä pöydissä joissa sattuivat istumaan. Jokainen sai tietenkin tehdä oman ruokarukouksensa tilanteen mukaan.

Belfast Telegraph sanomalehti haastatteli paikalla olleita pappeja. He kertoivat olleensa täysin valmiita tekemään pormestarin sijaan tuollaisen yhteisen ruokarukouksen, mutta sitä ei heiltä pyydetty. Sitä pidetään pappien parissa merkkinä nykymaailman menosta. Heidän mielestään ruokarukous kuuluisi tilaisuuteen. Varsinkin sen arvokkuuden takia. He näkevät kaikille yhteisenä ohjatun rukouksen kohtelevan kaikkia tasapuolisesti, sillä ne jotka eivät rukoile voivat kohteliaasti olla rukouksen aikana hiljaa.

Aivan. Nykyaikana tuollaisissa tilaisuuksissa tosin otetaan huomioon se tosiasia, että ruokailemassa on myös uskonnottomia ihmisiä. Kaikille yhteisen ruokarukouksen sijaan sen lausuminen jaa jokaisen omaksi päätökseksi. Belfastin väestössä tapahtuu sama kehitys kuin muissa länsimaissa. Uskonnottomien osuus kasvaa.

Pastori McLaughlin totesi suoraan: "Olen erittäin ärsyyntynyt tästä surullisesta tilanteesta. Se on osoitus maamme perustana olleen kristillisen perimän eroosiosta. Se osoittaa miten kauas olemme päätyneet kristillisestä perimästämme, kun emme voi enää edes tarjota yksinkertaista kiitosta ruuasta."

Pastori ei siis näytä hyväksyvän tilannetta, jossa jokainen halukas kyllä voi ja saa kiittää palvomaansa jumalolentoa perunoista ja pihvistä. Eikä sitä näytä hyväksyvän edes paikalla olleet poliitikot. Yli puoluerajojen on kyselty miksi 25 vuotta perinteenä ollut yhteinen ruokarukous jätettiin pois. Nyt Pohjois-Irlannissa käydään keskustelua julkisen vallan edustajien uskonnollisten perinteiden käytöstä. Jopa evankelisten kristittyjen parista löytyy ääniä, jotka puolustavat pormestarin päätöstä. Ehkä jopa uskonnottomien ääni pääsee jossain vaiheessa sanomalehtiin asti. Meidän suomalaisten täytyy muistaa, että Pohjois-Irlannissa väännetään vieläkin kättä siitä ovatko humanistien johtamat siviilivihkimiset hyväksyttyjä avioliittoja pappien siunaamien vihkimisten rinnalla.

Ai niin. Pormestari McAllister on ateisti.

10 comments:

Anonymous said...

Saako lapsi rukoilla ääneen ruokarukouksensa silloin, kun yhteiset ja ohjatut rukoukset on kielletty? Onko jollakin ylemmällä taholla tietoa?


Anonymous said...

Porukka ihan kusi sukassa että nyt se sivilisaatio romahtaa, vaikka rukouksen pois jättämisen seurauksena Jumala ainoastaan sylkäsee sun sapuskaan. Lopun ajat on totisesti lähellä.

AnoMatti said...

Ano #1: Missä? Koulussa? Päiväkodissa? Tietääkseni lapsi saa rukoilla kunhan sen tekee tavalla joka ei häiritse muita, eli käytännössä melko hiljaa. Itse sekularistina katsoisin että tämä on paitsi ok, myöskin lapsen oikeus. Kun puhutaan että rukous pitäisi saada pois kouluista tai muista julkisista tilaisuuksista kyse on juuri rukoukseen johtamisesta tms, tietääkseni oikeastaan kukaan ei ole vakavissaan vaatinut että ihminen ei saisi noissa rukoilla ollekaan.

Anonymous said...

Se McAllister on niitä kovan linjan ateisteja.

MrrKAT said...

Mikä on "kovan linjan ateisti"?

Anonymous said...

Tarkoittaa varmaan jotakin Laura Huhtasaaren vastakohtaa. Belfastin pormestari Nuala McAllister vaikuttaa eri asialliselta pormestarilta verrattuna Porin Le Peniin.

Anonymous said...

L. Huhtasaari puolestaan on kovan linjan fundamentalisti.

petrip said...

Pohjois-irlannissa on siviiliviihkimen ihan niinkuin suomessa. Nyt väännettiin kättä siitä onko jollakin yhdistyksellä vihkioikeus. Ei sitä suomessakaan kaikki saa.

Anonymous said...

Jos voitaisiin globaalisti sopia että ateismi on uskonto, silloinhan me ateistit saisimme yhtäläiset oikeudet. Tässä tapauksessahan pormestari vain toteutti omaa uskontoaan jättäen kristinuskon mukaisen rukouksen pois. Ymmärrystä olisi taatusti herunut jos pormestari tunnustaisi muuta uskontoa kuin kristinuskoa.

Paholaisen Asianajaja said...

petrip: Pohjois-irlannissa on siviiliviihkimen ihan niinkuin suomessa. Nyt väännettiin kättä siitä onko jollakin yhdistyksellä vihkioikeus. Ei sitä suomessakaan kaikki saa.

Sitä tarkoitin. Pohjois-Irlanti on siinä suhteessa edellä Suomea, jossa tuota keskustelua ei edes käydä.