26.9.17

Kun emme välitä tyttöjen silpomisesta

Kansalaisjärjestö Fenix Helsinki julkaisi selvityksen Suomessa syntyneiden tyttöjen ympärileikkauksista. Se nostatti runsaasti näkyvää otsikointia lehdistössä. Esim. Iltalehti uutisoi sitä "Miksi päättäjät vaikenevat tyttöjen silpomisesta?".  Ongelma on siinä, että näitä tyttöjä viedään leikattavaksi ulkomaille. Näin silpominen pysyy helpommin salassa. Tätä on jatkunut pitkään, mutta emme tiedä kuinka monta tyttöä on joutunut silpomisen uhreiksi.

Jos et ole vielä lukenut tuota selvitystä, niin lopeta lukeminen täällä tähän ja klikkaa selvityksen puolelle. Vasta sen lukemisen jälkeen sinulla on oikeus kommentoida ilmiötä.

1) Silpomista ei ole aina tiedetty laittomaksi Suomessa. Näin vastasivat maahanmuuttajayhteisössä asuvat naiset. Eli tiedonanto lapseen kohdistuvan törkeän pahoinpitelyn laittomuudesta on muutettava paremmaksi.

2) Silpomisen uhrit eivät ole nuorina uskaltaneet kertoa siitä perheen ulkopuolisille. Heidät nähtäisiin yhteisön pettäjinä, vasikkoina.

"Keskusteluiden mukaan se johtuu siitä, että usein perheenjäsenet ovat ympärileikkauksen tekijöinä ja heitä halutaan suojella. Vaikka tytöt tiedostavat heidän vanhempiensa tehneen väärin, niin he myös ymmärtävät mikä vanhempia ajoi ratkaisuun. Tämän takia myös haastateltavat olivat huolissaan siitä, ettei heidän tarinaansa jaeta julkisesti tunnistamisen vuoksi."

Painostus ja sen mekanismit ovat samoja kuin uskonnollisissa yhteisöissä tapahtuneiden lasten hyväksikäyttötapausten salailussa. I'm looking at you, pope.
Selvityksessä on surullista luettavaa varsinkin tämä kohta:
Hälyttävin huomio kuitenkin haastattelujen pohjalta oli tyttöjen operaation jälkeinen aika, jolloin he eivät voineet käydä asiaa läpi kenenkään kanssa. Yksi haastateltavista vastasi kysymykseen siitä, oliko hän puhunut asiasta kenellekään jälkikäteen seuraavasti: " En, koska tiesin että siitä ei saa puhua. Ja olisin saanut piiskaa jos olisin sotkenut ulkopuolisia asiaan, jossa he ei edes osaisi auttaa välttämättä. " 

Silvotut tytöt jätetään yksin. Aiheesta ei saa puhua yhteisössä. Aihe aiheuttaa häpeää. Siksi kokemukset tukahdutetaan. Ja julkisuudessa voidaan poliitikkojen suulla puhua, ettei ongelma voi olla kovin vakava Suomessa, sillä he eivät tiedä yhtäkään tällaista tapausta Suomesta.
 
3) Silpomista haluavat vanhemmat eivät tiedä leikkausten terveysriskeistä. He noudattavat pitkiä perinteitä, joissa ei ole tarvetta selvittää onko perinne hyvä vai huono lapsen kannalta. Sukupuolivalistus on saatava enemmän esille ja jakoon näissä yhteisöissä.

Selkeimmät kohteet tällaiselle valistukselle ovat ne maahanmuuttajayhteisöt, joissa on yhteyksiä tyttöjen silpomista suorittaviin maihin. Esim. Egyptiin, Somaliaan, Iraniin ja Syyriaan, tai kurdiyhteisöön. Valistuskampanjoita tyttöjen silpomista vastaan tehdään kaikissa näissä maissa.

4) Suomessa työskentelevien hoitajien täytyisi käsitellä ympärileikattuja naisia paremmin. Hoitajat eivät ehkä ota asiaa mitenkään puheeksi leikattujan naisten kanssa. Näin jatketaan tietämättömyyden kierrettä silpomisen laittomuudesta Suomessa.

Yhdessä tapauksessa hoitaja oli huomannut, että äiti on ympärileikattu ja oli jäänyt pidemmäksi aikaa tuijottamaan ja tutkimaan alapäätä kommentoimatta kuitenkaan mitenkään. Äiti oli kokenut olonsa hämmentyneeksi ja oli kysynyt, onko jokin vialla. Hoitaja oli vastannut, että rutiinitarkastus. Äidille oli jäänyt kuitenkin kummallinen olo tilanteesta sillä hän tiesi mistä oli kysymys. Hän olisi toivonut, että hoitaja kysyy suoraan ennemmin kuin aiheuttaa hämmennyksellään pelkoa myös odottavalle äidille, että jokin olisi vialla.

Rikokset ovat olleet aina jollakin tapaa tiedossa. Jälkeenpäin ulkomailla käyneiden tyttöjen silpominen on tullut ilmi neuvoloissa ja kouluissa. Eikä välttämättä suomalainen gynekologi ota asiaa millään tapaa puheeksi naisten kanssa:

Huomionarvoista on, että tytöistä yksi on käynyt Suomessa myös gynekologilla, eikä terveydenhuollon ammattilainen puuttunut tai kysynyt asiasta lainkaan.  

Ennaltaehkäisyyn ja valistukseen on panostettava huomattavasti paremmin. Eikä tämän pitäisi olla mikään uusi asia. THL on tiedottanut ilmiöstä usean vuoden ajan. Vaihtoehdot oikeasta elämästä ovat kuitenkin ne hämmästyttävät: Joko Suomessa asuvien perheiden sisällä ei oikeasti ole tapahtunut tyttöjen silpomista. Tai on tapahtunut, mutta rikoksia havainneet eivät tee rikoksille mitään.

Kaikesta tästä on hyvin helppo päätellä karmaisevia asioita Suomesta. Tyttöjen silpominen on rikos, mutta se ei kiinnosta viranomaisia. Se ei kiinnosta lastensuojelusta vastuussa olevia viranomaisia. Jos kiinnostaisi, niin näistä olisi jo nostettu syytteitä. Olisi erittäin mielenkiintoista kuulla miksi ne hoitajat, lääkärit, terve ja muut viranomaiset eivät ole puhumisen lisäksi tehneet konkreettista tietoon tulleiden lasten pahoinpitelyn eteenpäin viemisessä.

Näin ei ole vielä tapahtunut kertaakaan.

 Miksi rikosten sitten annetaan jatkua?

 Poliisi toteaa suoraan, ettei heillä ole käytännössä mitään mahdollisuuksia puuttua tyttöjen silpomiseen. Siksi silpominen on jätetty piilorikollisuudeksi vuosikausien ajan. Poliisi tarvitsee vaikkapa sen yhden terveydenhoitajan, joka tekee havaitsemastaan lapsen törkeästä pahoinpitelystä ilmoituksen. Onko sellaisia terveydenhoitajia Suomessa?

Fenix Helsinki yhdistyksen selvitys luovutettiin lapsiasiavaltuutetulle. Joudumme odottamaan kärsivällisesti tapahtuuko Suomessa mitään muutoksia.

"Mutta, Juha! Eikö ihmisillä ole oikeus noudattaa uskontonsa/kulttuur-"

No on! On! Ja on! Kunhan kehoon kohdistuvia muokkauksia tehdään kohteen suostumuksella ja vapaalla tahdolla. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, jos juutalainen mies tai muslimimies haluaa leikata esinahkansa pois, koska hänen palvomansa jumalolento on määrännyt sellaista. Minulla on erittäin paljon sitä vastaan, että pienen lapset jalkoväliin viedään leikkausvälineitä pelkästään uskonnollisen syyn takia.

Tatuoi vaikka jortikkasi varteen "ravistettava ennen käyttöä". Asenna kulkuset kulkuseesi tai samettiverhoihin. Sellainen kilinä tuo myös mukavasti joulumieltä. Viipaloi ja asenna renkaita tai muita lävistyksiä niin paljon kuin haluat. Hanki bluetooth-yhteydellä varustettu ihon alle laitettava vibraattori klitoriksesi vereen. Mutta päätöksen näistä operaatioista teet sinä itse aikuisena. Eikä vanhempasi tai sukusi kun olet liian nuori itse päättämään. Eikä sinua painosteta leikkauksiin jonkin moraalisen periaatteen noudattamisen takia. Kun lapsi varttuu ja oppii miten monilla eri tavoilla jumaolennot haluavat seuraajiensa leikkelevän jalkoväliään, niin hänellä on kaikki oikeus muokata kehoaan kuten haluaa.

9 comments:

Anonymous said...

Ja kun poikia silvotaan tuhat kertaa enemmän niin vastauksena on pelkkiä heinäsirkkoja. Tämä on täysin marginaalinen ongelma. Kun puhutaan lapsiin kohdistuvasta sukuelinkirurgiasta.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Ja edellisen kommentin kanssa identtisen merkkijonon facebookiin tuotti Johan Fors.

Hänelle vihjaan että ongelmien kutsuminen "marginaaliseksi" sen jälkeen kun sen olemassaolo on tunnustettu viittaa melkolailla väkisin siihen että väheksyy itse tapahtuman vakavuutta. Sillä jos mietimme esimerkiksi joitain hyvin harvinaisia tekoja, kuten murhia, otamme ne vakavasti vaikka niitä tapahtuukin loppujen lopuksi aika vähän. Ja ottaisimme ne vakavasti vaikka niitä tapahtuisi Suomessa vain muutama vuodessa.

Heinäsirkkojen takana ei olekaan siksi se että ilmiö on marginaalinen vaan se, että joku määrittelee jotkin asiat tärkeämmiksi. Esimerkiksi sinä kannat huolta pojista. Itsekään en poikien ympärileikkauksista pidä. Mutta olen tietoinen myös siitä että niin kauan kuin Israelilla on tärkeä rooli kristillisessä eskatologiassa, on Suomessa iso joukko ihmisiä joiden omatunto ja mielipiteet ovat sellaisia että juutalaiset eivät ole koskaan väärässä. Ongelmajutuille keksitään pelastavat sepustukset tällöin aina. Asiaa ei auta se, että sairaanhoito ja muu vastaava joka takaa pääsyn ihmisten jalkoväliin, nähdään erityisen ihanteellisena ja sosiaalista statusta kristillisissä piireissä naisille tuovana ammattina.

Jori K. said...

Kannattaa lukea KKO:n päätös asiassa vuodelta 2008. Vaikka päätöksessä puhutaan myös tyttöjen "ympärileikkauksesta", on siitä selvästi luettavissa, että myös tyttöjen silpominen on hyväksyttävää, kunhan se kuuluu "maailmanuskontoon" ja on yhtä haitallista tai harmittomampaa kuin poikien ympärileikkaus.

Anonymous said...

Jos juutalaiset itse tekevät päätöksen lopettaa poikien ympärileikkauksen, niin silloin se olisi OK! Taitaa vaan juutalaisuuttakin olla niin monta eri suuntausta, joten aika vaikeaa siitä tulisi tehdä yhteinen päätös. Joka tapauksessa ulkoapäin painostamalla ja uhkailemalla sen lopettamisen vaatimus olisi mielestäni kyllä väärin.
Eipä siinä ole kyllä onnistuneet Kreikan eikä Rooman maailmanvallat eikä Hitler eikä Stalin myöskään.

Matti said...

Ympärileikatut eivät vie asiaa käräjille. Ympärileikattu ei halua ongelmia vanhempiensa kanssa. Käräjöinnistä voisi olla seurauksena vanhempien epäsuosioon joutuminen ja maahanmuuttajayhteisön ulkopuolelle joutuminen. Tästä syystä ympärileikattu vaikenee.

Seuraavaksi paras vaihtoehto olisi, että terveydenhoitohenkilökunta, sosiaalityöntekijä tai vastaava toisi asian syyttäjän tietoon. Terveydenhoitaja tms. ei halua tuoda asiaa viranomaisten tietoon, koska ympärileikattu haluaa olla hiljaa. Terveydenhoitaja tai gynegologi pelkää, ettei asiakkaat uskalla tulla vastaanotolle jonkun muun terveyttä vaarantavan seikan takia, jos on pelkona käräjille joutumisesta. He siis vaikenevat. He voivat lisäksi pelätä myös rasistiksi leimautumista, joka ei ole nykyisessä poliittisessa ilmastossa merkityksetön seikka. Esimerkiksi oman työnantajani (kansainvälinen pörssiyhtiö) virallisiin arvoihin kuuluu suvaitsevaisuus sekä monikulttuurisuus, eikä julkisuuteen nousevia ja rasistiseksi tulkittavia seikkoja suvaita etenkään työroolissa.

Kaikesta huolimatta olisi tärkeää saada ennakkotapaus asiasta. Tämä antaisi viestin ympärileikkausta järjestäville, että tämä ei ole millään muotoa hyväksyttävää toimintaa.

Anonymous said...

"Miksi rikosten sitten annetaan jatkua?"

Koska asiaan törmäävien viranomaisten on tehtävä päätös kumpi painaa vaakakupissa enemmän, vähemmistökulttuuri vai lapsen oikeudet. Olemalla hiljaa pääsee vähemmällä vaivalla. Kyse voi olla myös välinpitämättömyydestä.

Huumorikevennys: Lars von Trieriä haastatteli omat poikansa ympärileikkauttanut juutalaistoimittaja, joka ironiamittari värähtämättä ihmetteli miksi Trierin elokuvissa pitää silpoa peniksiä.

Unknown said...

Asiasta toiseen, https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005386247.html

Tuomio on sieltä kevyemmästä päästä suhteessa huijauksen laajuuteen mutta alku tämäkin. Koskahan muut vastaavat valheelliset markkinointitempaukset saataisiin esim Suomessa kuriin? Ovella kun käy vähän väliä milloin minkäkin kuppikunnan pelastusta ja ihmeparannuskeinojaan myyviä lahkolaisia.

Anonymous said...

Meillähän on selvääkin selvempi rikoslaki törkeästä pahoinpitelystä ja vamman tuottamisesta, mutta jostain syystä se ei ole selvää, kun uhreina ovat pikkulapset.

Eipä lapsia silloinkaan kuunnella, kun kyse on ruumiillisesta kurittamisesta, jos antaisin työkaverille avarista, kun hän tekee virheen niin se olisi kaikkien mielestä väärin, mutta jos antaisin puolustuskyvyttömälle lapselleni litsarin niin se on vain kasvatusta.

Eikä "isänmaanystäviä" ympärileikkaukset kiinnostaneet ennen kuin muslimit saapuivat.

Anonymous said...

"Eikä "isänmaanystäviä" ympärileikkaukset kiinnostaneet ennen kuin muslimit saapuivat."

Kun puhuja edustaa vääränlaisia arvoja, mielipide on lähtökohtaisesti väärä. Ad hominem.