12.1.19

Kreationistien meemi: Kadonnut lentolaivue

Kauan sitten kuolleeksi luulemani kreationistien meemi nousi kuolleista, kun huomasin kotimaisten kreationistien ryhmässä kadonneen lentolaivueen paluun. Eräs luomisopin ja nuoren maailman kannattaja linkkasi ryhmään tarinan Grönlannin jäähin syöksyneistä lentokoneista. Sillä nuoren maailman kreationistit yrittävät selittää, ettei Grönlannin jäätikkö voi olla vanhempi kuin n. 4000 vuotta.

Miksi?

Kreationistien aikajanaa rajoittaa rajusti heidän olettamansa maailmanlaajuinen vedenpaisumus. Maan pinnalla nähtävät muodostelmat ovat siksi nuorempia kuin vedenpaisumuksen tapahtuma, jonka he ajoittavat Raamatun perusteella sinne jonnekin 4000 vuoden päähän. Siksi myös kaikki jäätiköt ovat nuorempia kuin 4000 vuotta. Ja siksi kreationistien täytyy taistella viimeiseen asti isompia aikajaksoja vastaan. Hintana periksi antamiselle on Raamatun oletetun erehtymättömyyden menetys. Se johtaa sielun ja kuolemanjälkeisen elämän menettämiseen, joten panokset ovat tärkeät kreationisteille.

Tästä pääsemme kadonneeseen lentueeseen. Toisen maailmansodan aikana 15. heinäkuuta 1942 Grönlannista nousi lentue, jonka määränpäänä liittyä sotaan Britannian saaristoilla. Lentue joutui kuitenkin pahaan myrskyyn. Tehtävä jouduttiin keskeyttämään, mutta paluu lentokentille ei myrskyn takia onnistunut. Lentokoneet joutuivat tekemään pakkolaskun Grönlannin itäisen rannikon jäiseen erämaahan.

Lentäjät tarpoivat jäätä pitkin tukikohtiinsa. Paikalle palattiin etsimään lentokoneita vasta vuonna 1988, kun kaksi miestä oli tarpeeksi kauan pyörinyt paikalla. He olivat kuulleet tarinat kadonneesta lentueesta ja halusivat pelastaa ne. Kaksikko ei kuitenkaan ollut tietoinen siitä miten paljon Grönlannin itäisellä rannikolla sataa vuosittain lunta, joten he olettivat lentokoneiden olevan vain pientä lapioimista vaille pelastettavissa. Itäinen rannikko on juuri se alue joka saa suurimmat sateet vuoden aikana. Lentokoneet päätyivät keskelle seutua jossa on aina Grönlannin suurimmat lumisateet. Vuodesta riippuen lumisadetta voi kertyä metristä kahteen metriin. Se selittää miksi lentokoneita etsivä parivaljakko löysi lentokoneet 75 metrin syvyydestä.

Kuvakaappaus Time Machine - The Hunt For The Lost Squadron dokumenttielokuvastaKuvakaappaus Accumulation over the Greenland ice sheet from historical and recent  records paperista

Yli neljäkymmentä vuotta kestänyt erämaassa lepääminen tarkoittaa valtavan lumimäärän alle joutumista. Varsinkin suurimpien lumisateiden alueella itäisellä rannikolla vuosittainen sulaminen ei kerkiä viemään lumia pois. Lumi muuttuu jääksi, kun sen päälle sataa tarpeeksi lisää lunta. Kertyvä paino prässää jäätä. Ja tätä toistuu vuodesta toiseen. Joten tietenkin lumeen alle hautautuneet lentokoneet näyttävät 46 vuoden jälkeen aivan kuin jäähän uponneilta.

Mutta kreationisteille 75 metrin syvyydestä löydetyt lentokoneet tarkoittavat, ettei jäätikön ikää voida luotettavasti laskea. Jos ikää ei voida luotettavasti laskea, voi jäätikkö olla vain joitain tuhansia vuosia vanha. Siksi kadonneen lentueen tarinalla yritetään kyseenalaistaa Grönlannin jäätikön keskeltä kairattuja jääkerroksia, joissa vuosittainen lumisade on huomattavasti vähäisempää verrattuna itärannikon lumisateeseen. Kolmen kilometrin paksuisesta kerrossarjasta voidaan laskea kerroksia n. 110 000 vuoden ajalta. Eikä niiden ikää päätellä pelkästään kerrostumien määrää laskemalla, sillä jäästä voidaan ottaa talteen sinne jääneiden ilmakuplien ja veden tallentamaa tietoa mm. silloisesta ilmakehän isotoopeista, metallien, mineraalien, ja siitepölyn määrästä sekä laadusta, jne.

Eikä jäätikön kerrostumista lasketa vuosia ihan mistä tahansa. Vanhimmat kerrossarjat ovat jäätikön keskellä, jossa kerrosten paino pitää vanhemmat kohdat suhteellisen hyvin paikallaan. Rannikolla jäätikkö leviää jatkuvasti reunoja kohden. Pelkkä jäätikön paksuus ei vielä kerro mitään siitä kuinka vanhaa jää on kyseisellä kohdalla.

Toisiaan tukevien ja toisistaan riippumattomien iänmääritysten perusteella Grönlannin jäätikkö on huomattavasti vanhempi kuin vain 4000 vuotta. Vaikka iänmäärityksissä olisi järkyttävän isoa heittelyä (eikä sellaista ole onnistuttu osoittamaan).

Kaikki tuo ollaan valmiita ohittamaan kreationistien suunnalta, koska he yleistävät suurimman lumisateen alueen kertymän koskemaan koko jäätikköä:

"Evolutionistit ja muut pitkiin ajanjaksoihin uskovat sanovat usein: ”Nykyisyys on avain menneisyyteen”. Tämän ajattelutavan mukaan kolmen kilometrin paksuinen jääkerros, josta GRIP:n (yhteiseurooppalainen Jääkerrosprojekti Grönlannissa 1990–1992) yhteydessä on puhuttu, tarkoittaisi jääkerrosten kasaantumista vain noin 2 000 vuoden pituiselta ajanjaksolta. Vaikka otetaan huomioon alempien kerrosten puristuminen, on silti ollut runsaasti aikaa, noin 4 000 vuotta Nooan päivistä lähtien, jotta nykyiset jääkerrokset ovat ehtineet kasautua - jopa nykyajan yleensä ei-katastrofaalisissa olosuhteissa. Alempien kerrosten puristumisen vastapainona on hyvä huomioida, että maailmanlaajuisen vedenpaisumuksen jälkiseurauksena satoi muutamien vuosisatojen aikana paljon enemmän lunta kuin nykyään sataa."

Niin väärin ja typerää, että jopa minua alkoi vituttamaan kun luin tuon. Juuri niinhän siinä käy, kun luen kreationistien tekstejä.

7 comments:

Anonymous said...

Ei kukaan pakota lukemaan kreationistien tekstejä, vai pakottaako? Jos tiedät jo etukäteen, että niiden lukemisesta tule paha mieli, älä lue!

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

"Ei kukaan pakota lukemaan kreationistien tekstejä, vai pakottaako?"

Hyvin mielenkiintoinen asenne. Ihan sen takia, että pitää ottaa suhde "pakottamiseen". Esimerkiksi itse olen huomannut että on käytännössä mahdotonta olla altistumatta kreationisteille. Esimerkiksi; Perustat vain ateisteille tarkoitetun ryhmän, niin sinne tulee ennen pitkää joku arvon riemuidiootti käännyttämään.

Muutenkin on varsin tavallista, että sinulle tullaan "heittämään argumentteja". Ja en ole keksinyt tapaa jolla voisi viestiä että "painu vittuun" ilman että siitä tulee joku ihmeen väittely. Jos sanoo, että "en ole kiinnostunut" niin tulee debatti siitä että pitääkö vai ei.

Sävynä on se, että kertovat että uskonto kuuluu julkiseen tilaan eikä sille altistumista siksi voi estää ja torjua. Siksi näen että on pakkokin enemmänkin kestää harmistumista ja surua ja raivoa. Koska et saa sekulaaria maailmaa jossa (1) uskontoa ei hierota naamaasi ja jossa (2) uskova vaan poistuu tai vaikenee jos vaan kerran kiltisti pyydetään.

Muutenkin jos ei vastaa niin teoriansa on että "pelkuri tiesi että meidän argumentit on voitokkaita". Kritiikin jälkeen näkee että eivät ole arugmenttien laatu se joka pelottaa. Vaan se tyyppi. Joka mahdollisesti selittää jotain naurettavaa siitä että kreationistit eivät painostaisi, tappouhkaisi, aggroilisi, kiertelisi julistushenkiseti vittuilemassa TJT -metalliputkellaturpaansaantimeinigeillä. (Mikä on naurettavaa koska itsekin olen saanut kreationisteilta tappouhkauksia vaikka en ole edes yhteyskunnallisesti tai muutenkaan relevantti.)

"Jos tiedät jo etukäteen, että niiden lukemisesta tule paha mieli, älä lue!"

Jännää kermaperseilyä jossa maailma nähdään paikkana jossa pitäisi suojella ja suojautua pahalta mieleltä. AVAA SILMÄSI LAMMAKSI. Elämme yhteiskunnassa jossa on pirun monta kristittyä. Tässä kontekstissa lienee lähes mahdotonta elää ilman että kohtaa esimerkiksi vittupäisyyttä joka ärsyttää ja harmittaa. Suck it up.

Anonymous said...

Olipa pitkät lorut moisesta asiasta

Anonymous said...

"Jännää kermaperseilyä jossa maailma nähdään paikkana jossa pitäisi suojella ja suojautua pahalta mieleltä." Sellaista maailmaa ei ole ollut eikä tule olemaankaan, etteikö joku aina jostakin asiasta saa pahaa mieltä. Sula mahdottomuus!

MrrKAT said...

Justkin eilen/toissapäivänä yksi kreationisti tuli perinteiselle Skepsis-foorumille mainostamaan itsensä lisäksi kreationistikirjoja mikä (kaupalliset mainokset) on ehdottomasti foorumin käytösnormien vastaista. Jo toinen kerta muutamaan päivään, pitkästä aikaa noin muuten. Tämä ei näytä edes yrittävän keskustella (jota voi myös pitää hyvän käytöksen rikkomuksena, riippuen tapauksesta tosin).
Kertoneeko se kreationistien moraalista joka haisee (rasismin ym vihapuheen kannattajien ohella? Mainostamansa Reinikainen tukee Trumpia joka on rasisti ja äärioikeiston namupressa.)

Minua ei ketuta kreationisti, vaan kreationisti jota ei edes kiinnosta keskustella, vaan valitsee helpompia uhreja ja rikkoo (netin) lakeja. Eikä sekään nykyään enää paljoa, koska he eivät ole Suomessa suuri ongelma.

MrrKAT said...

Eräällä tuoreella foorumilla ketjun aloitti nettituttu henkilö (Huhtasaaren porukan kannattaja) mutta joka ei suuremmin välitä uskonnoista. Hän on tekniseltä ilm. rakennusalalta.
Yllättäen hän ilmoittautui Älykkään suunnittelun(ID) kannattajaksi. Ei usko evoluution sattumaan (miten sattuman kautta elämän tuloksena voi lopulta tulla maapallolle avaruussukkuloita, Eiffelin torneja ja semmosia), vaan pikemmin evoluutio on ohjailtu, etukäteen ohjelmoitu. Hänen puolestaan luojia voi olla kaksikin: järjestys ja kaaos. Selittäisi paremmin kuin yksi.

Tämmöinen joka ei sitoudu helposti kumottaviin fundamentaaleihin on oikeastaan vaikeampi pala.

Ketuttava asia on, että hän ei ota mieluusti minuun kontaktia (emme ole lähimmät ystävät, mm. koska tölvin Huhtasaaren rosvojoukkoa).

Ja hän ei suostu menemään linkkien taa. Jälkimmäinen on ymmärrettävääkin, linkkitaistelu käy rasittavaksi ja jossei osaa omin sanoin niin ei ole ymmärtänyt vaan kopsaa. Ja tässä tapauksessa tarkkoja todisteluja (nettilinkkejä) ei tarvitakaan koska keskustelu on aika kevyehköllä metatasolla.

Mutta tämä tuo mieleen sen, että äänekkäät fundiekreationistit voi vääristää mielikuvaa ID-populasta. Tavalliset insinöörit ja raksamiehet hämärällä tasolla voi kannattaa ID:tä mutteivät ole kovin uskonnollisia eikä fundieita, varsinkaan Suomessa. Eivätkä äänekkäästi vaadi evoa kumottavaksi/"korvattavaksi" ID:llä.

MrrKAT said...

Männä viikolla muuten sain kysymäti pihaan tulleelta kreationististen uskovaisten järjestöltä (Jehovan todistajilta) käteeni pyytämäti=tyrkyttämällä kirjan jossa oli kuin olikin pääosin kreationismin puolustelua, eritoten maailmansynnyn ja elämän synnyn asioissa. Evoluutio tuskin mainitaan, vain parisen kertaa, enemmän hyökätään "sattumaa" vastaan ja lainauksia mm. Beheltä ja Älykkään suunnittelun termejäkin.

Ei kukaan pakota lukemaan eikä ottamaan vastaan, mutta mutta jos tyrkytetään ja työnnetään pihassa käteen kirja?

Nyt viikon parin sisään olen kohdannut enemmän kreationismia kuin ehkä koko viime vuonna.