30.8.24

"Atlantin valtameri jäähtyy" eli miten ilmastodenialismi sai uuden meemin

 Atlantin valtameri jatkaa lämpenemistään. Pintalämpötila pysyy sitkeästi edeltäviä vuosikymmeniä korkeammalla tasolla.

Kuluvan viikon aikana sain kuitenkin iskun päin verkkokalvojani. Sosiaalisessa mediassa esiteltiin otsikoita, joiden perusteella NOAA:n tekemät mittaukset heittävät goraalin (pienikokoinen vuohieläin) pyllyä. Useampi kommentaattori naureskeli ilmastomallien epäluotettavuudelle, lämpenemisestä pelottelun turhuudelle, jne.


Valtameri jäähtyy! Miksi tutkijat ovat valehdelleet meille, että se on lämmennyt? 

 Mitä ihmettä siellä Atlantin aalloilla tapahtuu?! Yritin selvittää asiaa. 

Valtamerellä ei tapahtunutkaan mitään vallankumouksellista. Suurin kohu johtuikin vain siitä, etteivät kommentaattorit vaivautuneet perehtymään aiheeseen otsikoita pidemmälle. Atlantin viilentymistä juhlivat tahot seurasivat tuttua polkua internet-pätemisessä. Näytän vain yhden esimerkin sellaisesta taipaleesta kotimaisella nettikamaralla:

"Yli vuoden ajan Atlantin valtameren pintalämpötilat nousivat uusiin ennätyksiin, mutta trendi on kääntynyt ennätysnopeudella viime kuukausina, eikä kukaan asiantuntijoista pysty selittämään, mitä tapahtuu.

Atlantin meren pintalämpötilat ovat jäähtyneet dramaattisella nopeudella toukokuusta lähtien NOAA:n tietojen mukaan , jotka osoittautuvat vääriksi kaikki ilmastonmuutoksen tuomitsejat, mukaan lukien Al Gore, joka viime vuonna julisti "valtameret kiehuvat" Davosin kokouksessa.
Samalla kun lämpötilat ovat nousseet viime vuosina, vuosien 2023 ja 2034 erityisen voimakkaan El Ninon seurauksena, äkillinen jäähtyminen on jättänyt arkut raapimaan päätään."

Here we go!

 


 

 Twitterissä 24. elokuuta Petteri Vaara lainaa Timo T Taipaleen Facebookissa 23. elokuuta kirjoittamaa tulkintaa The People's Voice sivuston käännetystä tekstistä 22. elokuuta, joka pohjautuu Gizmodo sivuston artikkeliin 20. elokuuta, jossa kerrotaan New Scientist lehden maksumuurin takaisesta uutisesta Atlantin jäähtymisestä 16. elokuuta.

Tuo New Scientist lehden käyttämä The Atlantic is cooling at a record speed and nobody knows why otsikko on nykyisen naureskelun aiheuttaja. Otsikkoa korjattiin tarkempaan muotoon 22. elokuuta: Part of the Atlantic is cooling at record speed and nobody knows why. Virheellistä otsikkoa lypsäneet tahot eivät tietenkään koskaan ikinä missään milloinkaan korjaa omia tulkintojaan tuosta otsikosta.

Eli mistä siinä viilentymisessä oikeasti oli kyse?

NOAA:n artikkeli 14. elokuuta kertoo kaiken olennaisen. Päiväntasaajan paikkeilla Afrikan rannikolla on oma Niña/Niño alue, joka perinteisesti viilentyy kesän aikana. Tänä kesänä se on viilentynyt nopeasti sellaisella hetkellä, jolloin normaalisti merta viilentävä tuuli (joka laittaa kylmemmän meriveden syvyyksistä kiertämään pinnalle) Afrikan suunnalta on ollut heikko. Joten viilentyminen on epänormaalin suurta. Eli normaalisti heikko tuuli tarkoittaisi pienempää viilentymistä. 

Atlantin oma Niña/Niño alue on jatkuvan tarkkailun alaisena. Se on vähemmän tunnettu kuin Tyynellä valtamerellä vaihteleva Niña/Niño. Atlantin versiota seurataan tarkkaan, koska se vaikuttaa hurrikaanikauden tapahtumiin. Ja Yhdysvalloilla on selkeä intressi ennakoida millaista säätä merellä on, koska hurrikaanit rantautuvat niin usein heidän rannikolleen.

Siinä se arvoitus, josta revittiin sensaatiohakuiset otsikot.

NOAA huomasi miten tuota "Atlantin valtameri jäähtyy" versiota leviteltiin lannoitesprinklereistä netissä. He päättivät julkaista uuden artikkelin, jossa selitetään rautalankakerän kanssa mistä ilmiössä on oikeasti kyse. Pohjoinen Atlantin valtameri pysyy vieläkin poikkeuksellisen lämpimänä. Sittemmin se Atlantin Niña/Niño alueen viilentyminen on heikentynyt. Hurrikaanikaudesta ennakoidaan tavallista vilkkaampaa.

Valitettavasti erittäin harva virheellistä versiosta levittävä sivusto tai kommentaattori on tietoinen kaikesta tästä.

5 comments:

Anonymous said...

Muista että pohjoinen napajää sulaa vuoteen 2014 mennessä. Oletko jo valmistautunut tähän katastrofiin?

Paholaisen Asianajaja said...

Missä vertaisarvioidussa paperissa ennustettiin sellaista?

Anonymous said...

IPCC, poliitikot ja media tästä ja vastaavasta meuhkasivat, ja meuhkaavat yhä edelleen. Maalia vaan siirretään aina uudestaan eteenpäin kun mitänä ei tapahtunutkaan. Mutta tärkeintähän on ollut että kansa saadaan uskomaan tähän uskontoon, eli media on pullollaan tuomionpäiväennustuksia joka viikko, ja kansa uskoo kiltisti. Ei siinä näemmä tarvita mitään vertaisarvioitua. On se jännä kun nyt kyseletkin vertaisarvioinnin perään, yleensä sinunlaiset kyselee "denialistien" juttujen perään että "noh missäs tuollaista on sanottu, ihme valheita". Nyt siis kun ilmastouskonnon epämiellyttävät ennustukset ärsyttävät, niin siihenkin täytyy tietenkin sanoa että "missäs tuollaista MUKA on sanottu". Mielenkiintoinen on ilmastouskovaisen ns mindset.

Paholaisen Asianajaja said...

Ymmärsinkö oikein, ettei sellaista ennustusta 2014 sulamisesta ole tehty ilmastotutkimuksessa?

MrrKAT said...

Mikä ihmeen ennuste? Sehän suli jo. Sulanut jo v:sta 2002. Uutinen v:lta 2013:
"Ilmastonmuutosko potaskaa? – Pohjoinen napajää suli taas järveksi"
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001804185.html