15.10.24

Trump ja krääsällä MAGA-kulttilaisten höynäyttäminen

Fanituotteiden myymisessä ei ole mitään väärää. Jos ihmiset haluavat tukea ihailemaansa julkkista, niin heillä on kaikki oikeus heittää hänen suuntaansa niin paljon rahaa kuin vaan raaskivat heittää. Presidentinvaalien loppukirin koittaessa Trump tietää viimeisten helppojen dollarien olevan saatavilla. Vaalikampanjansa rahoituksen ulkopuolisissa rahavirroissa liikkuu fanituotteiden lisäksi uskonnollista hurmosta. 

Trumpin mainostamat "God bless the USA" Raamatut herättivät maaliskuussa aluksi vain kevyttä pään pudistelua sille miten uskonnolla rahastetaan vaalikansaa 60 dollarin hintalapulla.  Kyseessä on Lee Greenwoodin keksimä päivitetty isänmaallinen versio. Trumpin mainostama versio Raamatusta sisältää myös Yhdysvaltain perustuslain, oikeuksien julistuksen, itsenäisyysjulistuksen ja uskollisuuden valan. Kaikki käärittynä tyylikkäästi tekonahkaan.

Sittemmin Associated Press muisti tarkistaa missä kirjat on painettu. Tehtaat eivät olleet Jumalan siunaaman Amerikan maaperällä, vaan kommunistisen Kiinan alueella Hanzhoun kaupungissa. Näin Raamatuille tuli kappalehinnaksi n. kolme dollaria. 60 dollarin myyntihinnalla ainakin katteet olivat kohdallaan.

Mutta kaikki tuo ei ole mielestäni minkään kohun arvoista. On aivan luonnollista kapitalismia, että rikkaat amerikkalaiset teettävät myymänsä kaman halvalla kiinalaisissa tehtaissa. Kohun arvoista on kuitenkin se miten Oklahoman kouluihin ostettavien Raamattujen kriteerit päivitettiin tänä vuonna. Osavaltion opetusministeriössä annettiin republikaani Ryan Watersin kynästä uusi ehdotus. Kaikkien luokkiin opetusmateriaaleiksi tarkoitettujen Raamattujen on sisällettävä:

Vanhan ja Uuden testamentin, Yhdysvaltain perustuslain, oikeuksien julistuksen, itsenäisyysjulistuksen ja uskollisuuden valan, sekä oltava käärittynä nahkaan tai tekonahkaan.

Kuin sattumalta kaikkien Oklahoman käyttämän Mardel Christian & Education järjestön listaamien 2900 erilaisen raamattuversion joukosta ei löydä tällaista versiota. Tämän takia Oklahoman koulut taitavat näillä näkymin jäädä ilman uusia Raa-


 Hetkinen! Eikös tuollainen versio... Oho! KYLLÄ! Trumpin mainostama God bless the USA Raamattu on tismalleen uusiin kriteereihin sopiva.

Tilausmäärä olisi 55 000 kappaletta, joten 60 dollarin hintalapulla siitä tulisi osavaltiolle 3 300 000 dollarin kuluerä. Tämä voidaan kätevästi pyöristää siihen kolmen miljoonan hankintabudjettiin, jonka Ryan Waters määräsi Raamattujen määrärahaksi aikaisemmin syyskuussa. Olipa onni, että tällainen taivaallinen yhteensattuma vaatimukset täyttävästä Raamatusta osui kohdalle.

Tosin nyt aletaan vääntämään kättä siitä tehtiinkö lakien velvoittama ostojen kilpailutus oikein veronmaksajien etuja ajatellen ja onko Walterin löytämä kolmen miljoonan dollaria edes missään osavaltion budjetissa. Asianajajat tulevat varmasti selvittämään mysteerit, sillä ACLU on mukana menossa.

Mutta edes tuo patrioottinen raamatturahastus ei ole kamalinta rahastusta. Se on uusi 147 kappaleen ennakkotilauksessa oleva Trumpin brändäämä rannekello: Trump Victory Tourbillon

Rannekellon myyntihinta 100 000 dollaria.

Lyhyesti: se on räikeän ylihintainen kello.

Victory Tourbillonista on keskusteltu ahkerasti kelloharrastajien parissa. Makuja on monia, mutta moni pitää kelloa tyylitajuttomana. Ja juuri siitä syystä moni miljonääri ostaa sellaisen kellon itselleen. Rumalla kellolla erottuu joukosta klubilla. 

Parhaimman yhteenvedon teki seuraamani Caliber Corner. Tourbillon on erittäin hieno ominaisuus rannekellossa. Siitä on tehty useita erilaisia ja hintaisia versioita. Trumpin brändikellossa käytetään Sveitsissä sijaitsevien Delma ja Bremont firmojen osia, mutta nykymaailmassa ei enää ole takuita siitä, että kaikki osat valmistetaan Sveitsissä. Moni valmistaja on siirtänyt tehtaitaan "puoliksi" Kiinaan. Jotain tehdään Alppien vuoristossa ja jotain tehdään Kiinassa. Yhteenkasattuna kello saa kuluttajien himoitsevan "Swiss made" leiman.

Tarjolla olisi ollut myös Amerikon oma kellopaja RGM Watch Company, joka valmistaa tourbillon rannekelloja: Pennsylvania Tourbillon. Sivun lopussa on kellon esittelyvideo. Puhdasta pornoa kellosepille. Trump ei kuitenkaan halunnut tukea kotimaansa kellovalmistajia.

Trumpin kannalta ongelmana on amerikkalaisen kellon hinta. RGM Watch Companyn valmistamana ovh on 98 500 dollaria. Eli melkein sama kuin Victory Tourbillon kellosta pyydetty 100 000 dollaria. ATimelyPerspective-kellosivuston Roberta Naas laski yhteen Victory Tourbillon kellossa käytetyn koneiston ja kuoren materiaalien hinnat: 30 000 dollaria.

Trumpin versio ei ole lähdelläkään hintansa väärti, jos minulta kysytään. Vaikka siinä käytetään 18K kultaa ja timantteja. Toisaalta minä olen sellainen herrasmies, joka ei suostuisi pitämään Rolexia ranteessani. Koska se on minun makuuni aivan liian ruma rannekello.

1 comment:

MrrKAT said...

Tuli mieleen kelloaikojen alkuajat ja todellakin, on olemassa ja myynnissä aurinkorannekelloja! Saattaisi leuka kaverilla loksahtaa... :D