7.8.13

Fukushiman tritium-vuoto

Fukushiman ydinvoimalan ongelmat eivät lopu. Vuotoja tapahtuu lähes säännöllisesti. Teknikot eivät edes tiedä missä tuo vuoto voisi olla. Uusin vuoto onkin huolestuttavaa, sillä uusien eristyksien rakentaminen on vasta edessäpäin. Saastunut vesi pääsee lillumaan melko vapaasi mereen asti. Tepco on todistanut mokaavansa asiat lähes joka käänteessä.

Uutisessa kerrotaan myös pieni yksityiskohta noista vuodoista. Sitä toistetaan huolestuneissa some-kommenteissa.

Voimalayhtiö Tepco kertoi viime perjantaina, että yhteensä 20-40 biljoonaa becquereliä radioaktiivista tritiumia on voinut vuotaa mereen onnettomuuden jälkeen. Yhtiön mukaan määrä on sallitun rajoissa.

Jopa kymmeniä biljoonia eksoottiselta kuulostavaa asiaa on valunut mereen. Se jos mikä kuulostaa katastrofilta. Eihän se ole terveyden kannalta mitenkään kiva asia. Tuollaista saastunutta vettä juodessaan ihminen päätyisi lopulta sairaalaan. Mutta mitä nuo biljoonat becquerellit sitten tarkoittavat suhteessa todelliseen vaaraan? Onko Tyyni valtameri nyt pilattu lopullisesti?


The unpublished notebooks of J. M. Korhonen-blogi kuvailee säteilymäärää kuvan kautta.  
Tuollainen määrä radioaktiivista tritiumia ei valu suoraan ihmisten kurkuista alas, vaan laimentuu mereen. Siellä se on tietenkin kerääntymässä merenelämään, josta se voi päätyä sushina joidenkin pöytään.  

2 comments:

Unknown said...

Olisikohan tässä nyt kyseessä ns. potensointi? Kun nämä miljardit hiukkaset on nyt laimennettu ja ravistettu meressä, niin nehän ovat entistäkin vaarallisempia???

Pimea ateria said...

Tepcon radioaktiivisissa vesissä voi olla muitakin radioaktiivisia aineita ja koko vesisäiliön radioaktiivisuutta ei uutisessa edes kerrottu. Aikaisemmin läheisten merialueiden radioaktiivisuuden nousun on havaittu johtuneen cesiumista, joka vapautui maanjäristyksen yhteydessä.

http://www.nature.com/news/ocean-still-suffering-from-fukushima-fallout-1.11823

"The level of contamination is not likely to pose a significant health risk to humans. But it could have long-term economic consequences for fishermen along Japan's east coast."

Sinänsä Tritium ei ole radioaktiivisista aineista vaarallisimmasta päästä. Sitä käytetään yleisesti pimeässä loistavissa tuotteissa, kuten avaimenperissä ja aseiden tähtäimissä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tritium_illumination

Beta säteilijänä tritium on melko vaaratonta muuten kuin sisäisesti nautittuna ja koska sen puoliintumisaika on vain 12 vuotta, se häviää ajan kanssa luonnosta. Lisäksi sen puoliintumistuote ei ole enää radioaktiivinen. Vedyn isotooppina se ei kerry ihmiskehoon, kuten raskasmetallit.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tritium#Health_risks

Tästä syystä kokonaissäteilyn määrä ei anna hyvää kokonaiskuvaa vuodon vaarallisuudesta. Varsinkaan kun säteilyn vaarallisuutta ei mitata kokonaissäteilyn avulla, vaan säteily annoksen ja säteilyn tyypin mukaan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gray_(unit)#Effect_on_the_body