5.8.13

MTV3: Saksalainen puhuu rokotteista

MTV3 nostatti uutisointinsa tasoa. Kymmenen Uutisissa kansalaisille kerrottiin saksalaisesta lastenlääkäristä nimeltään Martin Hirte. Kiistana on rokotusohjelman ajoitus ja määrä. Hirte on vakuuttunut siitä, että rokottamattomat tai myöhemmin rokotteensa saavat lapset sairastavat vähemmän. Enemmän rokotteita saavat lapset ovat Hirten mielestä myös taipuvaisempia saamaan allergioita ja autoimmuunisairauksia. Hirte ei sentään suosittele, että kaikista rokotteista luovuttaisiin. Epäilyjä miehen mieleen nousee kuitenkin aina, kun hän näkee miten terveitä rokottamattomat lapset voivat olla.

Valitettavasti lyhyessä uutispätkässä ei edes vihjailla mihin tutkimuksiin Hirten arviot perustuvat. Toimittaja Tapio Nurminen puhuu vain yhdestä tutkimuksesta, mutta se oli jonkinlainen kysely siitä miten saksalaiset vanhemmat antavat rokotuttaa lapsiaan. Lääketieteellisten epidemiologisten tutkimusten sijaan puhutaan kansanäänestyksestä ja vanhempien peloista. Ei niinkään siitä mitkä voisivat olla perusteluna peloille. Loppukaneettina on kommentti: Rokotuspäätöksissä olennaista on jokaisen lapsen yksilöllinen tilanne. Mikäs siinä.

Minkä tasoinen asiantuntija sitten pääsi ääneen Suomen televisiossa? Lastenlääkäri Martin Hirte on päätoimensa ohella myös homeopaatti. Hän on kirjoittanut rokotteista, mutta myös siitä miten rokotteita voidaan vahvistaa, ellei peräti korvata, homeopaattisilla rokotteilla (nosodeilla). Mukana puhetta jopa niistä surullisen kuuluisista malariaa vastaan tarkoitetuista nosodeista.

Hirten perustelut rokoteohjelman myöhäistämiselle on hänen Impfen - Pro & Contra kirjassaan, mutta se maksaisi oikeaa rahaa, enkä edes löydä siitä englanninkielistä versiota. Kirjoittelen miehestä lisää, jos satun löytämään lisäinfoa. Toistaiseksi joudun tyytymään siihen, että taikavoimilla ladattujen sokeripillereiden puoskarointi ei anna mairittelevaa kuvaa Hirtestä. Rokotteiden korvaaminen taikauskolla ei lupaa ollenkaan hyvää lastenlääkärin rokoteasiantuntijuudesta. Biologian, kemian ja patologian unohtaminen (homeopatien edellytys) ei myöskään lupaa hyvää.

Muiden homeopaattien kirjoitusten perusteella ennustaisin, että Hirte haluaisi edistää homeopaattisia rokotteita, koska niillä ei ole mitään haittavaikutuksia. Homeopatiaa ei nähdä lääketieteen (homeopaattinen suomennos: allopaattisen lääketieteen) täydentävänä hoitomuotona, vaan lopullisena korvaajana.

Ehkä MTV3 jatkaa tästä asiasta jossain muualla, sillä tällä hetkellä käteen jäi epämääräinen pelottelu rokotteista, ilman mitään mainintaan mitä olisi tutkittu rokotteista. Vai kelpaako Maikkarille se she said, he said journalismi, jossa lääketieteellinen tutkimus ja vanhempien pelot ovat samalla viivalla?

YouTubessa on sentään pari luentopätkää, joissa Hirten puhe on dubattu huonosti. Ota siitä sitten selvää. Kuulemani perusteella hän suosittelee (joidenkin) rokotteiden antamista vasta ensimmäisen syntymäpäivän jälkeen.Kiitos vinkistä, herra Lepola.

3 comments:

Pasi Lepola said...

Kiitos kun otit asian puheeksi ja kaivoit faktoja Hirtestä. Toivottavasti maikkarin uutistoimitusta edes vähän nolottaa, jos ei hävetä! :)

Ez said...

Laitoin asiasta MTV3:lle palautetta ja suorastaan vaadin kyseisen uutisen korjaamista. Katsotaan jaksaako sensaatiouutisten toimitus ottaa kantaa asiaan.

Anonymous said...

Ilmeisesti olet Pasi rokottanut lapsesi, kun loukkaannut. "Tutkimus", johon Hirte viittaa uutisjutussa, on hänen pitkä työuransa lastenlääkärinä. Siihen hän viittaa itse sangen nöyrästi. Sitten hän toteaa, että yhä usempi saksalainen jättää rokottamatta (=kansaäänestys). Hän on itse jutussa ilmeisen varovainen ja suosittelee rokottamisen viivästämistä. Tervettä keskustelua, josta voi olla eri mieltä.