20.8.13

Hyvät, pahat ja rumat uutiset

Maailmalla tapahtuu jatkuvasti kaikkea jännää. Tässä pikainen katsaus uutisiin, jotka stimuloivat skeptikkosolujani. Niin hyvällä kuin pahalla tavalla.

Huuhaa-tuotteellaan rikkauksien äärelle päässyt huijari Gary Bolton sai kuin saikin tuomion. Seitsemän vuoden linnareissu johtuu taikavarpujen päivitetystä versiosta. Bolton markkinoi heiluvaa GT200 antennia pomminetsintään sopivana laitteena. Useamman maan turvallisuusviranomaiset kiinnostuivat taikavarvusta. Esim. Thaimaassa  on etsitty räjähteitä Boltonin myymillä tuotteilla.
Boltonin tuomio on sopiva jatko-osa McCormickin saamalle tuomiolle. Tappavaa huuhaata levittävät, vapiskaa.

Joskus kaukaisessa tulevaisuudessa näitä huijaustuotteita ei enää ole myynnissä. 
I wish.Paha uutinen saapui Intiasta. Pitkän uran tehnyt rationalisti ja aktiivinen taikauskon vastustaja Narendra Dabholkar on ammuttu kuoliaaksi. Teloitustyylillä takaraivoon. Narendran tuorein kampanjointi liittyi Intian kolmanneksi suurimman osavaltion lainsäädäntöön. Hän oli ajamassa taikauskon vastaista lakia, jolla olisi korostettu tieteellisen ajattelun tärkeyttä, suojeltu ihmisiä taikauskoon perustuvalta hyväksikäytöltä, ja parannettu naisten asemaa yhteiskunnassa. Tällaiset muutokset ovat tietenkin vaarallisia tietyille piireille Intiassa.

Ruma uutinen tulee Saudi-Arabiasta. Suosittelen lukemaan The Atlantic -lehden Saudi Arabia's War on Witchcraft artikkelin näistä noitia metsästävistä miehistä. Saudi-Arabialla on oma erikoisyksikko, jonka täytyy tunnistaa kielletty magia sitä nähdessään. Siirtolaistyövoiman mukana maahaan tulee vieraiden kulttuurien taikauskoa, joka sitten kitketään ankaralla kädellä. Työläisille ei kerrota etukäteen, ettei uudessa maassa kannata tehdä sitä mitä ennen tehtiin kotinurkilla. Samalla Saudi-Arabia saa syntipukin uhripukkeja käsittelevistä ulkomaalaisista. Maan poliittinen ja uskonnollinen epävakaus johtuu - tietenkin - ulkopuolisten aiheuttamista ongelmista.

Maan väkevä taikausko on tullut esiin useasti, kun uskonnollinen poliisi on metsästänyt noitia. Televisiossa esiintyviä meedioita on tuomittu noituudesta. Ostoskeskuksessa vieraillutta naista on epäilty loitsujen levittämisestä, kun 13-vuotiaan tytön käytös muuttui kesken shoppailun. Tällainen taikauskon vakavasti ottaminen on tavallaan naurun arvoista. Kunnes tajuaa, että Saudi-Arabia on niitä yhteiskuntia joissa noidilta hakataan pahimmillaan päät irti, laillisen tuomion sanelemana. Kun taikausko on näinkin väkevästi osa oikeusjärjestelmää, niin jokin on pahasti pielessä. Maalla on pitkä ja vaivalloinen matka edessään, jotta se joskus pääsee sivistysvaltioksi. Jos se edes haluaa sitä.

Sivistykselle altistuminen ei takaa sivistyneeksi muuttumista.

Loppuun bonus video.2 comments:

Anonymous said...

Rumia uutisia? Kummallista, että
raiskaajaskeptikko Michael Shermer
ei ylitä uutiskynnystä.

Paholaisen Asianajaja said...

Raiskaaja Shermeristä on juttua tuolla PA:n facebookryhmässä.