8.2.15

MPR-rokote ja siihen yhdistetyt kuolemat

Jälleen yksi Jenkkilässä luotu rokotevastainen meemi rantautui Suomeen. Se leviää kuin tartuntatauti. Ja kuinkas muuten kuin homeopaattien kantamana. Homeopaatti Satu Järvilehto kirjoitti eräässä rokotekeskustelussaan Facebookissa näin:Tässä on jujuna vihjailla, että MPR-rokote on tappavampi kuin tuhkarokko. Tuhkarokon ollessa näin epätappava ei olisi perustelua jakaa MPR-rokotteita. Perusteluna vihjailuun käytetään tilastoja rokotteeseen yhdistetyistä kuolemista. Ne tiedot ja luvut saadaan virallisesta rokotteiden haittavaikutusten raportointijärjestelmästä nimeltään VAERS, Vaccine Adverse Event Reporting System.


Järvilehto käytti lukua 140, mutta meemin yleisimmissä versioissa luku on 108. Järvilehdon luku on tullut VacTruth.comin kautta, joka on myös löytänyt tietonsa VAERS-tietokannasta. Tarkalla luvulla ei ole niinkään väliä. Olennaisinta olisi löytää yhteys noiden kuolemien ja MPR-rokotteiden välille. Järvilehto jätti vain erittäin epämääräisen vihjailun kuolemien "yhdistämisestä" rokotteeseen. Eikä tilanne ole sen informatiivisempi jenkkilän nettisivuilla.

Todetaan vain pikaisesti, että viimeisen kymmenen vuoden aikana pelkästään Yhdysvalloissa kyllä kuoli lapsia tuhkarokkoon. Tieto on lisätty jälkeenpäin esim. VacTruth.comin väitteeseen (aplodit heille siitä), mutta se ei sinällään ole merkittävää tämän rokotevastaisen meemin kannalta.


EDIT: "In 2003, two measles-related deaths were reported. The first was attributed to measles encephalitis in a child aged 13 years who had chronic granulomatous disease, received a bone marrow transplant in October 2002, and died in January 2003. Measles was confirmed by a positive serologic test for measles IgM and isolation of measles virus from a brain biopsy.


 Voidaan toki vääntää kättä vielä parista muusta tuhkarokon aiheuttamasta kuolemasta, mutta silläkään ei ole väliä. Eikä sillä olisivatko tuhkarokon jälkitaudit (esim. keuhkokuume) aiheuttaneet kuolemia. Eikä pidä myöskään järkeillä, että tuhkarokkoon kuoli niin vähän, koska tuhkarokkovirus oli melkein saatu kuriin rokotekampanjoilla. Vuonna 2000 USA pystyi jopa julistamaan itsensä tuhkarokkovapaaksi. Ei laajoja tuhkarokkoepidemioita eri osavaltiossa = ei tuhkarokon aiheuttamia kuolemia. Logiikka on sama kuin vihjailisi Tsetsekärpästen olevan vaarattomia, koska Suomessa on niin vähän unitautia.

Heille riittää, että vihjaillaan rokotteen olevan tappavampi kuin tauti. Yli sata kuolemaa on merkittävämpää kuin kourallinen kuolleita lapsia.

Joten meidän täytyy itse kaivautua VAERSin tietoihin MPR-rokotteen kohdalla. MRP-rokotetta annetaan Yhdysvalloissa vuosittain kymmenille miljoonille. Jos kymmenen vuoden aikana on "yhdistetty" vain noin sata kuolemaa MPR-rokotteeseen, niin todellisia rokotteen aiheuttamia kuolemantapauksia joutuu etsimään aivan tajuttoman tiheällä kammalla.

 Aloitetaan siitä mikä VAERS oikein on. Se on passiivinen haittavaikutusten rekisteri, eli sinne ilmoitetaan haittavaikutuksia ilman alkeellista syy-yhteiden rakentamista haittavaikutuksen tueksi. Se ei ole ongelma, sillä näin saadaan kuitenkin helposti alustava ja nopea varoitus, jos jollakin rokotteella on mikään merkittävä haittavaikutus. Silloin rekisteriin kertyy piikki, joka toivottavasti herättää tutkijat horroksestaan. Samalla passiivisella valvontajärjestelmällä on heikkoutensa. VAERSin suuri etu on sen mahtava kustannustehokkuus.

Annetaan VAERSin kuvailla itseään:


Guide to Interpreting VAERS Case Report Information
  When evaluating data from VAERS, it is important to note that for any reported event, no cause-and-effect relationship has been established. Reports of all possible associations between vaccines and adverse events (possible side effects) are filed in VAERS. Therefore, VAERS collects data on any adverse event following vaccination, be it coincidental or truly caused by a vaccine. The report of an adverse event to VAERS is not documentation that a vaccine caused the event.

Kuka tahansa voi laittaa rekisteriin ilmoituksen haittavaikutuksesta. Se mahdollistaa mahdollisimman laajan tietokannan (hyvä juttu), mutta samalla tekee siihen liitetyn tiedon tasosta erittäin vaihtelevaa (ei niin hyvä juttu).

VAERS-rekisteriin päätyvältä haittavaikutusilmoitukselta ei edellytetä mitään todisteita.


A report to VAERS generally does not prove that the identified vaccine(s) caused the adverse event described.  It only confirms that the reported event occurred sometime after vaccine was given. No proof that the event was caused by the vaccine is required in order for VAERS to accept the report. VAERS accepts all reports without judging whether the event was caused by the vaccine.


Suomeksi; rekisteristä löytyvä haittavaikutus ei automaattisesti tarkoita, että rokote aiheutti haittavaikutuksen.

Sitten itse sisällön kimppuun. Voit ladata näitä haittavaikutusten tietokantoja suoraan VAERSin sivuilta. Jos et mitenkään jaksa vaivautua tekemään sitä itse, niin voit selata The Poxes Blogin läpikäymiä tietoja. Kuolema on kohdannut rokotettuja erittäin vaihtelevalla tavalla. Aikaväli vaihtelee joko rokotusta seuranneesta päivästä peräti kuukausien päähän rokottamisesta. Joskus kuoleman taustalla oli jonkin muun taudin (esim. AIDS) aiheuttama terveyden huonontuminen.

Koska kuolleita ihmisiä ei rokoteta jää rokottamisen jälkeisen kuoleman korrelaatio selkeäksi, mitattiin rokotteiden aiheuttamia kuolemia miten tahansa. Korrelaation muuttuminen kausaasioksi on vielä tekemättä. Ja siksi homeopaatti Järvilehto ja kumppanit käyttävät sanaa "yhdistetään" vihjailuissaan. Kuolemia on yhdistetty VAERS-rekisteristä, koska varsinainen lääketieteellinen näyttö MPR-rokotteen tappavuudesta on jäänyt uupumaan.

Jos rokotevastustajille olisi tutkittua tietoa MPR-rokotteen tappavuudesta, niin he heiluttaisivat sitä tutkimuspaperia. Sen tiedon puuttuessa he turvautuvat VAERSiin.

3 comments:

AnoMatti said...

Joten tästä(kin) tulee mieleen HPV-rokotteen "kohu" jossa rokotteen saaneet kuolivat hieman luultavammin kuin kontrolliryhmä. Tosin kuolinsyinä olivat niinkin paljon rokotteeseen liittyvät kuin auto-onnettomuudet ja murhat. Asianajaja kommentoi tuotakin juttua aikoinaan muistaakseni.

Anonymous said...

Eilen illalla joku oli linkannut bloggauksesi Järvilehdon facebook-sivulle. Näen edelleen Guy Wurman-postauksen alla laskurin, jonka mukaan alta pitäisi löytyä kolme kommenttia, mutta niitä näkyy vain kaksi. Tuo linkkaus blogiisi on kadonnut.

Olenkohan vain pihalla vai onko tuo kommentti piilotettu/poistettu?

Anonymous said...

Poistettu se on. Järvilehdolta loppui rahkeet keskustelussa