26.5.15

Rokote ei tappanut Meksikossa


Kaksi viikkoa sitten Meksikosta kantautui karmeita uutisia. Kaksi vauvaa kuoli jaa useita kymmeniä lapsia sairastui. Kaikki olivat mukana Simojovelin kaupungissa Chiapasin osavaltiossa tehdyssä rokotuskampanjassa. Ensimmäisten uutisen aikaan ei vielä tietenkään tiedetty mikä oli aiheuttanut sairastumiset ja kuolemat. Siksi joillakin oli hetki aikaa spekuloida rokotteen vaaroista. Kotimaiset reaktiot uutiseen olivat onneksi rauhallisempia kuin Yhdysvalloissa kirjoitetut jutut. Niissä julistettiin varmana asiana kuolemien johtuneen rokotteista. Kotimainen homeopaatti Järvilehto kommentoi uutista näin:Mahdollisia ongelmia olivat rokotteiden kylmäketjun katkeaminen. Rokotetta valmistaessa tapahtunut kontaminaatio. Järvilehdon ehdottama useamman eri rokotteen yhdistelmä kuolemien aiheuttajana olisi äärimmäisen erikoinen tapahtuma, sillä vastaavia rokotuskampanjoita oli tehty ympäri Meksikoa ennen Simojovelin tapahtumia. Peräti 100 000 annoksen verran.

Tutkijat ottivat verinäytteitä. Tulokset julkaistiin parisen päivää sitten. Taudin ja kuolemien todennäköisin aiheuttaja oli stafylokokkibakteeri, joka ei kuulu alkuperäiseen rokotteeseen. Bakteeri on todennäköisesti päässyt rokotteeseen Simojovelissa. Tai ehkä rokotteita antanut henkilökunta ei puhdistanut lasten ihoa kunnolla.

Tutkimukset jatkuvat, joten tarkka tartunnan lähde tulee toivottavasti vielä esille. Sitä odotellessa voin omana villinä spekulaationa pohtia olisiko tältä tragedialta vältytty, jos rokotteessa olisi ollut tiomersaalia. Kyseinen orgaaninen elohopeayhdiste oli käytössä nimenomaan estämään bakteerien ja sienten kasvua rokotteissa.

1 comment:

Anonymous said...

Eihän nämä lapset olisi kuolleet, jos rokotetta ei olisi annettu...
eli itse rokote ei välttämättä tappanut, mutta rokottaminen kyllä!!???