25.3.16

Kun huuhaa tappaa: Caroline Lovell

Näitä uutisia alkaa tulemaan liian usein. Ehkä se johtuu tiedonvälityksen lisääntymisestä. Ehkä toimittajat alkavat mainita homeopatian useammin uutisissaan. Mutta uutiset ovat aina yhtä surullisia. Niin sanottu vaihtoehtohoito, eli suomeksi huuhaa, on vaatinut jälleen yhden hengen lisää.

Uutinen saapui Australiasta. Kotisynnytykseen turvautunut Caroline Lovell kuoli synnytyksen jälkeen. Verenvuoto oli runsasta. Kohtalokkaaksi tekijäksi osoittautui kätilö Gaye Demanuelen uskomukset. Gaye vannoo homeopatian nimeen eikä muutenkaan tykkää lääkkeistä.  Kätilö ei tarkistanut naisen kuntoa tuntiin, sillä äidin ja vauvan kuului sitoutua toisiinsa rauhassa. Vasta tunti synnytyksen jälkeen Gaye sytytti valot huoneeseen ja huomasi punertavan veden altaassa. Yrittäessään nousta Caroline pyörtyi altaaseen. Caroline pyysi kätilöä soittamaan ambulanssin. Kätilö antoi sen sijaan hänelle homeopaattisen lääkkeen ahdistukseen, vaikka naisen kroppa oli jo sammumassa verenpuutteen takia. Caroline pyörtyi uudelleen. Elvytystä annettiin. Silloin kätilö soitti ambulanssin. 12 tuntia myöhemmin Caroline kuoli sairaalassa. Aikaisemmalla lääketieteellisellä interventiolla Caroline olisi hengissä.

Tuo kaikki tapahtui tammikuussa vuonna 2012. Tuoreimmassa uutisessa ollaan jo oikeudenkäynnin parissa. Siellä kuolinsyyntutkija kertoi monta kohtaa, joissa kätilö laiminlöi velvollisuuksiaan.

  • failed to conduct a proper risk analysis before deciding to approve a home birth for Ms Lovell
  • failed to consult Ms Lovell's GP throughout her antenatal care
  • failed to provide a safe environment for her to give birth, which made it difficult to observe the complications unfolding
  • failed to call for an ambulance when Ms Lovell needed one; and
  • failed to provide paramedics and Austin hospital staff with adequate information.

Kuolinsyyntutkija huomautta myös siitä mitä kätilö oli tehnyt, kun hän palasi sairaalasta Carolinen kotiin. Hän oli poistanut synnytysaltaan sisällön ja puhdistanut jälkensä. Vaikka siinä tilanteessa hänen olisi pitänyt ymmärtää, että ne olivat todistusaineistoa.

Onko valitettava tapaus kuitenkin vain vahinko? Liittyykö tähän oikeasti huuhaa juttuja? Eikö tämä ole pelkkä hoitotoimenpiteiden laiminlyönti? Noh, kyllä ja ei. Tässä tapauksessa huuhaa on toimivasta hoidosta kieltäytymistä. Kuoleman jälkeen kätilö kerkisi käärimään uhriviittaa harteilleen.

At the time of Ms Lovell's death, Ms Demanuele was registered, but four months later, she wrote to the Australian Health Practitioner Regulation Agency to say that she was forfeiting her registration because she did not want to work in a system that coerced women into receiving medical treatment during birth. She has since continued to offer her services.

Gaye ei halunnut työskennellä systeemissä, jossa naisia pakotetaan käyttämään lääkkeitä tai lääketieteen hoitoja. Hän jatkaa työskentelyään kätilönä/tukihenkilönä. Voimme vain pähkäillä tilannetta, mutta näissä tilanteissa todennäköisyydet henkiinjäämiseen ovat sitä korkeammat mitä paremmin sairaalan tarjoamat keinot ovat saatavilla. Gayen periaatteellinen lääketiedevastaisuus ei auta hänen hoitamieen ihmisiä.

Gaye Demanuelen ura kätilönä on ollut - näin kiltisti sanottuna - sieltä haastavimmasta päästä: kolme kuolemaa kahdessa vuodessa. Hän on aikaisemminkin kieltäytynyt soittamasta ambulanssia paikalle. Siihen on syynsä miksei paikalle koskaan soiteta kriisihomeopaatteja.

3 comments:

Ninny said...

http://www.hs.fi/fingerpori/s1349774465685

RH said...

Just. Kun ihminen tajuaa, että on hätä ja tarttee oikeaa hoitoa, tarjotaan homeopaattinen pilleri ahdistukseen! Että sehän se ongelma on, eikä verenvuoto.

Anonymous said...

Tässä tilanteessa kätilön olisi pitänyt tarkistaa synnyttäjän kunto useammin ja mikäli vuotoa ei olisi saatu hoidettua käsin niin suoraan sairaalaan.
Mitä tulee kotisynnytykseen - on se tutkimuksien mukaan yhtä turvallista kuin sairaalassa synnyttäminen (jopa tirvallisempaa) kun se tehdään niin, että mukana on ammattilaisia.
Naisen ei kuuluisi enään työskennellä alalla.