25.3.16

Wakefieldin paluu parrasvaloihin

Luulit sen olevan ohitse! Luulit taistelun olevan voitettu! Luulit väärin! Rokotepelottelulla maineeseen noussut ex-lääkäri Andrew Wakefield on palannut! Jos nimi ei ole sinulle tuttu, niin tässä nopea kertaus merkittävimmistä käänteistä:

Hän kehitteli kilpailevaa rokotetta MPR-rokotteelle
Hän keksi kehittää epäilyksiä MPR-rokotteen turvallisuudesta
Hänet palkattiin kirjoittamaan rokotteen ja autismin välisestä yhteydestä
Tarpeeksi monta kohuotsikkoa ja hän oli kansainvälisesti tunnettu nimi
Mutta voih! Miehen kirjoittelut rokotteen ja autismin yhteydestä olivat hömpsönpömpsön tasoa
Hän menetti maineensa ja kohun jatkuessa lopulta toimilupansa Britanniassa
Hän vetäytyi Yhdysvaltoihin
Hän luennoi Conspira-Sea Cruise tasolla rokotteiden vaaroista


Wakefieldin ura vakavasti otettavana tekijänä näytti olleen menneen talven loskakasoja. Mutta! Edessä on kiipeäminen pois ojasta. Koko saagasta kun on tehty Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe dokumenttielokuva. Se julkaistaan Tribeca elokuvafestivaalilla tänä vuonna. Tässä lyhyt kuvaus tuotoksesta, joka on Wakefieldin ohjaama ja käsikirjoittama:

Digging into the long-debated link between autism and vaccines, Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe features revealing and emotional interviews with pharmaceutical insiders, doctors, politicians, parents, and one whistleblower to understand what's behind the skyrocketing increase of autism diagnoses today.

Vaxxed julkaistaan huhtikuun 24. päivä. Luvassa on sosiaalisessa mediassa tapahtuva rokotekriitikoiden ylösnousemus, kun Wakefieldin fanit nostavat aiheet taas esiin. Keskeisenä uutena asiana on väitetty megapaljastus autismin ja rokotteen yhteydestä, joka saatiin (mainospuheiden mukaan) CDC:n sisältä tietovuotona. CDC ja muut viranomaiset ovat tienneet rokotteiden olevan vaarallisia. Ja tehneet niillä vaarallisia rokotetutkimuksia!

 Se on tohtori William Thompsonin kirjoituksiin liittyvä kohu, jossa ei lopulta saatu edes näyttöä väitetystä yhteydestä. Tai saatiin siinä mielessä, että yhteys oli tilastollisesti merkittävä pelkästään alle 36 kk ikäisten mustien poikien kohdalla. Muut tutkittavana olleet segmentit rokotetuista lapsista eri ikärymistä eivät näyttäneet vastaavaa yhteyttä. Kohu perustuu kökköön kohorttitutkimukseen, jonka teki Brian Hooker.

Hieman yllättäen Tribeca ei aluksi edes halunnut kertoa lehdistölle Wakefieldin ohjanneen tuon elokuvan. Festari haluaa vain tarjota foorumin erilaisille näkemyksille. Mikäpä siinä. Kunhan näkemyksissä käydään läpi mikä on huonoa tiedettä. Sekä selitetään miksi Wakefieldin ja kumppanien tuotoksissa on menty niin paljon pieleen. Vetoamalla uuteen CDC -tietovuotoon voidaan samalla jättää välittämättä Wakefieldin edellisistä mokista. Toisaalta se voi pitää keskustelun tuoreempana, kun tänä vuonna väännetään verbaalista kättä uusista asioista.

Vaxxed elokuvan julkaisun jälkeen saamme varmasti varautua rokotuspelottelijoiden paluuseen myös täällä Suomessa. Yritän nähdä kyseisen elokuvan mahdollisimman pian ja jopa laillisuutta hipovalla tavalla.

1 comment:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Ah. Mieleen tulee "Expelled" -eloku(i)va.