2.6.16

Theranosin arvoon pieni muutos

Mullistavaa verinäyteteknologiaa kehittänyt Theranos firma joutui kiipeliin joitain kuukausia sitten. Sijoittajille luvattiin hoitoalan olennaisen osa-alueen uudistusta, kun verinäytteisiin ei menisi enää niin paljon aikaa, resursseja ja potilaiden laboratorioissa jonottamisen melkein häipyisivät. Uuden teknologian yksityiskohdat pidettiin visusti kassakaapissa. Kritiikki ja epäilyt kuitenkin kasaantuivat.

Start-up firman aloittajan ja innovaattori Elizabeth Holmesin arvoksi arvioitiin Forbes talouslehdessä viime vuonna jopa 4,5 miljardia dollaria. Nyt Forbes on päivittänyt arviotaan. Se on nolla dollaria. Itse Theranos firman arvoksi arvioidaan 800 miljoonaa dollaria. Viime vuonna tuo arvio oli n. yhdeksän miljardia dollaria.

Perustelut tälle muutokselle ovat seuraavat:

Theranos on pitänyt lähes kaikki tiedot luvatusta teknologiastaan, palvelustaan ja firman rakenteesta liikesalaisuuksina.

Theranos ei ole esittänyt mitään mikä vakuuttaisi empivät sijoittajat uuden laitteen toimivuudesta.

Vaikka Theranos toimisi kuten luvataan, niin palvelun hinnasta jäljelle jäävä kate ei näyttäisi tekevän hommasta kannattavaa. Alalla on jo valmiiksi kova kilpailu, joten pelkkä halpa hinta ja nopeus eivät itsessään luo kassavirtaa tyhjästä. Realistisin tapa tienata Theranosin laitteilla (jos niitä on joskus olemassa) olisi myydä niitä suoraan laboratorioille.

Jäämme odottamaan mitä Theranosille tapahtuu tänä vuonna. Joten muistakaa olla tarkkana ja skeptisenä siitä minne tungette ylimääräiset euronne sijoitusmielessä.

No comments: