6.2.18

Vasenkätisyys syntiä Turkissa

Turkin muutos ja marssi poispäin Eurooppalaisista ideoista näyttää vain jatkuvan. Sekulaaria tasavaltaa ollaan hautaamassa avoimesti ja maan parempaa tulevaisuutta toitottaen. Maalla on virallinen uskonnollisten asioiden hallinto Diyanet İşleri Başkanlığı, tai kavereiden kesken pelkkä Diyanet, jonka toimistopöytien äärellä tehdään tärkeitä uskonnollsia päätöksiä. Heille lähetetään kansalaisia vaivaavia kysymyksiä.

Lauantaina hallinnolta näytti pärähtävän vanhoihin taikauskoihin perustuvaa virallisuutta. Diyanetilta oli tiedusteltu onko vasemmalla kädellä syömisessä mitään väärää?

Mielestäni vastaus on selkeästi: no ei tietenkään. Vasemman käden syömisessä olisi ehkä jotain epäilyttävää, mutta makunsa kullakin.

Mutta Turkissa on vanhoillisemmat tuulet tapulissa. Viraston julkaisussa julistettiin vasenkätisten ihmisten kävelevän heikoilla moraalisilla jäillä. Periaatetta perustellaan luonnollisesti profeetta Muhammadin tottumuksien seuraamisella. Profeetta kun oli mennyt jossain vaiheessa kuulemma vitsailemaan, että hänen mielestään vasemman käden käyttäminen syödessä on epämiellyttävää. Tätä profeetta perusteli muistuttamalla, että demonit juovat ja syövät vasemmalla kädellään.

Eli kunnollinen muslimi ei saisi syödä vasemmalla kädellään. Paitsi tietenkin siinä tapauksessa, että hänen oikea kätensä ei jostain syystä toimi syömiseen sopivalla tavalla. Ei ole mitään järkeä tehdä aivan hölmöjä uskonnollisia julistuksia. Diyanetin julistus sentään jättää vielä vasemman käden käyttämisen sallituksi syömisen ulkopuolisissa aktiviteeteissa.

Hurriyet Daily News

No comments: