13.12.10

Puola sekularisaation kourissa

Puola on pahassa pulassa. Paavi ei ole enää puolalainen vaan saksalainen. Katolilaisuus menettää kannatustaan. Tosin sitä ei heti huomaa. 95 % puolalaisista määrittelee itsensä katolilaiseksi. Mutta huolestuttavat luvut paljastavat, että vain 41 % heistä käy säännöllisesti kirkossa. Puola on läpeensä uskonnollinen ja konservatiivinen maa, verrattuna vaikkapa Suomeen. Roomalaiskatolilaisten seurakunta-aktiivisuus on laskussa, sillä katolisen kirkon poliittinen aktiivisuus Puolassa on aiheuttanut vastareaktioita. Nyt maassa uskalletaan vaatia ääneen vahvempaa valtion ja kirkon eroa.

Maan lehdistö kirjoittelee katolisesta kirkosta jopa kriittiseen sävyyn. Konservatiisen Fronda-lehden toimittaja Tomasz Terlikowski kertoo, että jotkut papit ovat jopa kieltäneet tuomaan kirkkoon tiettyjä sanomalehtiä. Kansa valittaa useammasta asiasta. Katolinen kirkko pyrkii vaikuttamaan Puolan lainsäädäntöön keinohedelmöitysten hankaloittamisella. Tai tukee konservatiivista presidenttiehdokasta. Kirkko sai takaisin omaisuutensa kun rautaesirippu romahti Puolassa, mutta tavallinen kansa jäi usein nuolemaan näppejään.

Sekularisaation vastapainoksi uskovaiset ovat pystyttäneet lahjoitusvaroin maailman suurimman Jeesus-patsaan. Keskelle peltoa. Hanketta johtanut pastori Sylwester Zawadzki sanoi, että patsaan toivotaan torjuvan maallistumista.

No comments: