31.1.13

Israelin salaiset ehkäisyrokotteet

Outoja uutisia Israelista. Jumalan valitseman kansakunnan toiminta on ollut milloin rauhaan pyrkivää, milloin siihen toiseen suuntaan. Väestöä ahtautuu pieneen maahan vuosittain lisää. Maahanmuuttajia saapuu Afrikasta asti. Viisi vuotta sitten alkoi nousta erikoisia kysymyksiä erään väestön kohtelusta Israelissa; etiopian juutalaiset. Enimmäkseen 80- ja 90-luvuilla maahan saapuneet ihmiset olivat n. kahden prosentin verran maan väestöstä, mutta heille jaettiin yli puolet vuosittaisista Depo-Provera -ehkäisyrokoteista. Niiden yleinen käyttö on yleensä vähäistä, sillä verrattuna muihin ehkäisyvälineisiin Depo-Proveralla on suhteessa enemmän sivuvaikutuksia. Miksi etiopialaiset maahanmuuttajat sitten suosivat sitä?

Vastaus onki huolestuttava. He eivät valinneet sitä itselleen. Israelin terveysviranomaisilla oli tarkoituksena antaa ehkäisyrokotetta ilman etiopialaisnaisten suostumusta. Niitä jaettiin pakolaisleireillä, kun väki odotti Israeliin pääsyä. Naisille ei kerrottu mitä heille annettu piikki oikeasti tekee. Jos piikistä kieltäytyi oli edessä mahdollisesti maahanmuuton kieltäminen. Depo-Proveran annostelu jatkui Israelissa. Yhteisön syntyvyys oli laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana melkein puoleen.

  Taustalla on tuttu rasistinen asenne, yhdistettynä väittelyyn siitä ovatko etiopian juutalaiset uskonnollisesti päteviä olemaan juutalaisia. Sisällissotaa ja nälänhätää paenneet pakolaiset ovat pigmentiltään erilaisia kuin perinteisten juutalaiset. Heitä ei mielellään palkata Israelissa, ja verenluovutuksessakin on ollut ongelmia, kun etiopialaista syntyperää olevien veret heitettiin kulissien takana roskiin. Pelkona oli 80-luvulta peräisin oleva varoitus, jonka mukaan afrikkalaisilla oli tavallista suurempi hepatiitti B:n ja malarian yleisyys.

1 comment:

MrrKAT said...

Forbes-linkki ei auennut. Tuli vain "false". Löysin vastaavan independent.co.uk:sta.

Ehkäisyrokote sanasi ei ole oikein. Kyseessä kun ei ole sairaus,tauti, jonka taudinaiheuttajia ehkäistäisiin. Ehkäisypiikki olisi parempi sana.
(Vai käytettiinkö sanaa aiemmin jossain ja ironisoitaisiin siitä? )