28.8.14

CDC:n salailu ja autismin yhteys rokotteeseen

Center for Disease Control and Prevention liittyy olennaisesti parhaillaan vellovaan salaliittoteoriaan. Laitoksen väitetään salailleen tieteellistä tietoa siitä, että rokotteet voivat lisätä autismin riskiä. Tämä järkyttävä tieto pääsi julkisuuteen rohkean tietovuotajan kautta. Yksityiskohtia löytyy mm. CNN-uutiskanavan kansalaisjournalismia harrastavasta iCNN julkaisusta. CDC:n työntekijä William Thompson tunnustaa jotain kamalaa jostain kamalasta salailusta yli kymmenen vuotta sitten. Sosiaalisessa mediassa asiaa kauhistellaan myös jyrkin sanoin. Jotain kamalaa on tapahtunut.

Mistä oikein on kyse?

Keskeisin väite on tämä: MPR-rokote on aiheuttanut jopa 340% suuremman riskin lapselle saada autismi. CDC tiesi tästä järkyttävästä tuloksesta, mutta Ison Rokotteen nimessä salasi tiedot tutkimuspaperista. 
Itse MPR-rokotekohusta kolhiintunut Andrew Wakefield esittelee asian hillitysti Tuskegee-tutkimukseen verrattavana eettisenä rikoksena. Jostain syystä Yhdysvaltojen ulkopuolelle tehdyissä autismi-MPR tutkimuksissa, jotka ovat rahoitettu joko yliopistojen tai lääketeollisuuden rahoilla, eivät ole onnistuneet löytämään vastaavia riskejä. Vaikka kansainvälinen työ tämän yhteyden löytämisessä ei siinä onnistnut, niin jotenkin CDC onnistui siinä. Ja onnistui sitten salaamaan löytönsä. Näin ainakin väitetään.

Mutta mihin väite autismin yleistymisestä näin suurella kertoimella perustuu?

William Thompson otti alunperin yhteyttä Brian Hookeriin, joka kävi läpi hänelle annetun vuonna 2004 tehdyn tutkimuksen papereita. Hookerin analyysin jälkeen näyttäisi siltä, että autismi olisi yleisempää erittäin rajatulla joukolla lapsia. Tarkemmin sanottuna 340 % lisääntynyt riski olisi pelkästään mustaihoisilla pojilla, jos he ovat saaneet MPR-rokotteen ennen 36 kk ikää. Vielä tarkemmin sanottuna Hookerin tulkinnassa oli 3,4 kertainen kasvu riskissä, joka tarkoittaisi 240 % lisääntynyttä riskiä.

Eli käytännössä Hooker on osoittanut Andrew Wakefieldin väitteet autismin ja rokotteen yhteydestä vääriksi kaikilla muilla kuin alle 36 kk ikäisillä mustaihoisilla pojilla. Jos havaittu yhteys on rajattu näinkin pienelle ryhmälle, niin todennäköisempi selitys poikkeukselliselle 240 % riskille on jossain muualla kuin rokotteessa. Ymmärrettävistä syistä tätä tietovuotoa ei toistella rokotepanikoitsijoiden parissa.

Hookerin tarkastelema alkuperäinen CDC:n tutkimus oli tapaus-verrokkitutkimus. Autististen lasten tietoja verrattiin mahdollisimman sopivaan vertailuryhmään muita lapsia. Ikäluokat jaettiin ryhmiin: 0-11 kk, 12-17 kk, 18-23 kk, 24-29 kk, 30-35 kk ja 36+ kk. Ei selkeää eroa rokotettujen ja rokottamattomien välillä, eikä rokotuksen aikataululla. Hooker väänsi näistä tiedoista kohorttitutkimuksen. Tällaisen muutoksen seurauksena on alttius väärille positiivisille tuloksille, jos tekijöitä valitaan huolimattomasti. Tai jos osallistujien määrä oli liian pieni tilastollisesti merkittävän eron löytämiseksi. Juuri näin näyttäisi käyneen Hookerille, sillä juuri mustaihoisten lasten kohdalla hän joutui pyöristelemään lasten ikälukuja. Esim. 36 kk ikäluokan kohdalla oli vain viisi lasta. Pienistä numeroista ei valitettavasti voi vetää suuria johtopäätöksiä.

Pitempi selvitys Hookerin ongelmista on luettavissa ScienceBasedMedicinen sivulla.

Hookerin analyysi julkaistiin alunperin Translational Neurogeneration julkaisussa. Kuten arvata saattaa, on pieni julkaisu hieman huolissaan maineestaan. Harva vakavasti itseään ottava julkaisu haluaa pitää roskaa sivuillaan:

This article has been removed from the public domain because of serious concerns about the validity of its conclusions. The journal and publisher believe that its continued availability may not be in the public interest. Definitive editorial action will be pending further investigation.

Autismin ja MRP-rokotteen yhteydestä on tehty laajempia ja monipuolisempia tutkimuksia. Vaikka jollain ihmeen ilveellä Hookerin analyysistä löytyisikin jotain huomioimisen arvoista, niin se tarkoittaisi on vain yhden julkaistun paperin poisvetoa. Vaikka Hookerin analyysi olisi kaikinpuolin oikein, niin se kumoaisi Wakefieldin ja kumppaneiden varoitukset MPR-rokotteen aiheuttamasta autismista, kunhan lapsi ei ole mustaihoinen poika. Joten kaukaasialaiset vanhemmat voivat huoletta rokotuttaa lapsiaan. Jäämme jännittyneenä odottamaan miten rokotepanikoitsijat valikoivat ja levittävät tulkintoja paperista.

Toistaiseksi ei ole selvinnyt mitä kaikkea CDC:n tohtori Thompson alunperin puhui  Brian Hookerille. Ehkä miehen motiivit ja tarkemmat tutkimustiedot oletetuista rokotteiden vaaroista pääsevät päivänvaloon. Jos CDC on muka oikeasti salannut jotain. Paras selvitys Thompsonilta toistaiseksi on hänen avoimessa kirjeessään, joka julkaistiin eilen:

I regret that my coauthors and I omitted statistically significant information  in our 2004 article published in the journal Pediatrics. The omitted data suggested that African American males who received the MMR vaccine before age 36 months were at increased  risk for autism. Decisions were made regarding which findings to report after the data were collected, and I believe that the final study protocol was not followed.

I want to be absolutely clear that I believe vaccines have saved and continue  to save countless lives.  I would never suggest that any parent avoid vaccinating children of any race. Vaccines prevent serious diseases, and the risks associated  with their administration are vastly outweighed  by their individual and societal benefits.

My concern has been the decision to omit relevant findings in a particular study for a particular sub­ group for a particular  vaccine. There have always been recognized risks for vaccination and I believe it is the responsibility of the CDC to properly  convey the risks associated  with receipt of those vaccines.

Kiista kiteytyy siis siihen miten tuon yhden tutkimuksen yhtä rokotettujen ryhmää yhden rokotteen kohdalla on pyöritelty. Oliko lisääntynyt riski oikeasti olemassa noin rajatulla alueella, ja CDC jätti sen mainitsematta rokottamisen maineen takia? Vai onko riski tilastollinen harha yhdessä tutkimuksessa, ja CDC jätti sen mainitsematta turhana pelotteluna?

Thompson ei tiennyt, että Brian Hooker nauhoittaa heidän puheitaan. Eikä hänelle annettu valinnanvaraa siitä tuleeko hänen nimensä julkisuuteen.

Seuraan tilanteen kehittymistä.

No comments: