1.9.14

Homeopaatti Wurmanilla on asiaa: Skeptopaatit

Homeopaatti Guy Wurman on jälleen kommentoinut ajankohtaisia asioita facebook-profiilissaan. Se tarjoaa mahdollisuuden nähtä miten homeopaatti näkee maailman toimivan. Homeopatian nykyinen sijainti jossain muualla kuin arvostetumman lääketieteen leirissä herättää katkeruutta. Sitä katkeruutta yritetään lääkitä muistuttamalla lääketieteen vaaroista.

Länsimaissa koululääketieteellinen ajatusmalli saa ihmiset uskomaan sen olevan (ensimmäinen ja) viimeinen auktoriteetti määrittelemään, milloin jokin sairaustila on parantumaton ja jättää potilaan penkille odottamaan noutajaa. Lääketieteellinen malli on vain yksi lähestymistapa terveyteen. Eikä aina kovin hyvä edes. Suomessakin kuolee hoitovirheisiin vuosittain noin 2000 henkeä, ja me olemme vain pieni kansa. Väkirikkaammissa maissa luku on moninkertainen. 

Todellakin. Lääketieteessä potilaille voidaan määrätä liian vahvoja annoksia, aivan vääriä aineita, tai leikkauspöydällä viipaloidaan vahingossa vääriä elimiä pois. Tai sinne potilaan sisään unohtuu vaikkapa kirurgin välineitä. Syitä potilaiden kuolemiin hoitovirheistä löytyy valitettavan paljon ja aina liian usein.

Maissa, joissa homeopatiaa käytetään suomalaista käytäntöä huomattavan paljon enemmän, homeopatialla aiheutettuja kuolemantuottamuksia ei kuitenkaan ole lehdistölle mässiltäväksi asti. Ei liioin Suomessakaan. 

Kerrankin homeopaatti Wurman ja minä olemme samaa meiltä jostain. Homeopatia on takuuvarmasti turvallisempaa kuin lääketiede. Siinä missä lääketieteessä hoitomuotoihin lukeutuvat aineet joissa on farmaseuttisesti vaikuttavia aineita, ei homeopatian pillereissä ole vaikuttavia aineita. Ne on laimennettu pois. Kuolema voi tulla vain jos asiakas nielaisee sokeripilleripurkin kokonaisena ja tukehtuu siihen. Käytännössä homeopaattisilla tuotteilla ei voi turmella terveyttään. Samasta syystä emme ole myöskään kuulleet energiahoitajien asiakkaiden kuolemista, kun he ovat räjähtäneet yliannostuksesta hoitotuolille.

Hetkinen? Ovatko spontaanit itsesyttymiset reiki-energian yliannostuksia?Homeopaattisten tuotteiden vaarallisuus on samaa luokkaa kuin hengittäisi liikaa raitista ilmaa tai joisi liikaa puhdasta vettä. Teoriassa kuolema on mahdollista, mutta edellyttää äärimmäistä typeryyttä. Pahin uhka ovat ne tapaukset, joissa ihminen jättää tarpeellisen lääketieteellisen hoidon pois tukeutuessaan pelkästään taikavoimilla ladattuihin sokeripillereihin.


Pattitilanteessa lääketiede on kuin kolme viisasta apinaa, jotka vaikenevat kuulematta ja näkemättä mitään. Monissa tapauksissa ihmiset ennemmin jätetään kuolemaan tai kärsimään tilastaan ketkuttellen erilaisten oireita lieventävien keinojen kanssa, kuin tunnustettaisiin kyvyttömyys sairauden edessä ja avauduttaisiin muille vaihtoehdoille. Muun muassa vesikauhun, dementian ja artriitin parenemisennustetta on turha luulla saavansa kuulla lääketieteenedustajien suusta, mutta heidän tarjolla olevat keinot eivät loppujen lopuksi auta vaivansa kanssa eläviä ja heidän läheisiään mitenkään.

Varmasti monessakin asiassa lääketiede on vieläkin voimaton. Lääketieteellä on myös omat ongelmansa medikalisaation kanssa. Se ei tietenkään tarkoita, että vaihtoehtoisesti jokin homeopaattinen versio hoidosta tepsisi siinä missä lääketiede epäonnistuu. Huom: Homeopaattien anekdootit eivät ole sama asia kuin lääketieteellinen tutkimus.


Ebola uutisten ollessa tässä taannoin kuumimmillaan skeptopaatit melskasivat kyselyillään, mikseivät homeopaatit mene sankoin joukoin hoitamaan epidemiassa. Ensinnäkin WHO toimijoineen on ottanut vastuun alueen tilanteesta, joten sinne ei voi noin vain mennä huutelemaan, että antakaa latua.

Tämän takia homeopaattien onkin niin turvallista taputella toisiaan selkään ja todeta "Kyllä meidän hoidolla ebolakin taltutetaan".

Toisekseen homeopaatit ovat jo aikoja sitten tienneet miten hoitaisivat epidemiaa. Kysehän on vain lääkeaineen jakamisesta sitä tarvitseville, mikä ei liene hoitohenkilöstölle ylivoimainen tehtävä. Kyetäkseen siihen ei tarvitse olla edes homeopaatti. Kyse on vain asenteesta, joka vastuunkantajilla on vuotanut kuiviin.

Teoriassa homeopaattikin kykenisi pesemään ja ruokkimaan potilaista siinä missä sairaanhoitajat. Tässä kohtaa myös täytyy muistaa se homeopaattien vastalause homeopatian tehon tieteellisessä testaamisessa. Jostain perin kummallisesta syystä kun se ei tahdo onnistua kaksoissokkoutettuna ja satunnaistettuna, koska "yksilöllisyys". Nyt Wurman on suoraan toteamassa aivan muuta. Yleensä homeopaattien kanta homeopatian testattavuudesta vaihteleekin yleisön mukaan.

Naureskelulle siitä, että Ebolaan homeopaatit ovat tarjonneet niin käärmeen kuin hämähäkin myrkkyäkin hoidoksi, todettakoon että samankaltaisuuden lakia koululääketiedekin käyttää mm. hoitaessaan käärmeen pureman saanutta käyttäessään (usein kyseisen) käärmeen myrkystä valmistettua lääkettä. Samankaltaisuuden hoitava voima ei ole siis tuntematon käsite lääketietelle, mutta se johtuu lähinnä sattumasta, ei siitä että siellä ymmärrettäisiin, minkä kanssa he ovat tekemisissä.


Tässä kohtaa homeopaattimme tietämys lääketieteestä sekä naurun kohteesta osoittautuu hieman oudoksi. Ehkä Wurman jätti pointtinsa kuvailun hieman keskeneräiseksi. Samankaltaisuutta saa hakea kissojen ja koirien kanssa, sillä kyseisessä käärmeen puremassa lääke oikeasti sisältää vaikuttavia aineita. Eikä se aine ole käärmeenmyrkky. Homeopatiassa käytettäisiin raaka-aineena myrkkyä, mutta lääketieteessä vastamyrkky on myrkylle altistuneesta eliöstä poimittu vasta-aine. Samankaltaisuuden periaate voisi ehkä toimia homeopatiassa, jos sitä samankaltaista ainetta ei laimennettaisi olemattomiin.Homeopaateille naureskellaan, koska he tarjoavat asiakkailleen kemian, fysiikan ja biologian kannalta olematonta purkissa.

1 comment:

Anonymous said...

Kuinkahan moni homeo-mäntti mahtaa omia litkujansa nauttia?