3.8.14

MH17: Väärennetyn videon yllättävä evoluutio

Muistatko sen tietokonepelin grafiikoista rakennetun satelliittivideon? Viime viikonloppuna (27.7.2014) Youtubeen ladatussa videossa väitettiin olevan venäläisen satelliitin kuvaa ukrainalaisten joukkojen BUK-ohjuksen laukaisusta. Kiova ampui alas MH17 lennon!Maasto on kuitenkin simuloitu Flaming Cliffs 2 lentopelin tehtäväeditorilla. Väärennös paljastui melko nopeasti. Joku voisi toistaa väitettä joskus myöhemmin. Olihan se kuitenkin kerinnyt olemaan monen silmissä vakuutta todista ukrainalaisten syyllisyydestä. Oletin, että pian tämä video katoaisi some-sodan taistelukentiltä, sillä väärennös on niin helposti todettavissa väärennökseksi.

Oletin väärin. Tänään kuuntelin tylsyyttä vastaan taistellessani DAHBOO77::n kanavaa.Ihmeiden aika ei ole ohi. Nyt tismalleen samaa videota käytetään todistamaan, että ukrainalaiset ovat väärentäneet satelliittikuviaan Flaming Cliffs 2 lentosimulaattorin grafiikoilla.

29.7.2014 Youtubeen ladatun videon otsikossa satelliitti on vaihtunut USA:n omistamaksi:

Russia: U.S. satellite recorded the shooting, "Grad" with Russia. ATO, Donetsk, LuganskTäytyy vain todeta, että tuo on erittäin hieno manööveri videoita tehtailevilta tahoilta. Syylliseksi väärennökseen saatiin käännettyä Kiovan kätyrit. Ennustan, että alkuperäisen videon väite venäläisestä satelliitista vain päivitetään salaliittofoorumeilla tähän uuteen versioon. Videoiden valmistaminen ja niiden käyttö on nopeaa internetin aikakautena. Tämän takia kaikkien pitäisi olla tarkkana siitä mitä väitteitä nielaisevat.

Kritiikkiä olisi voitu esittää niihin satelliittikuviin, joita Ukraina oikeasti käytti. Ukraina käytti kuvia, joiden päiväykset ja muut ajankohdat eivät täsmää. Sää oli 17.7. pilvinen kuvatulla alueella, mutta tätä ei näy Ukrainan esittämissä kuvissa. Kaikki osapuolet käyvät informaatiosotaa.

1 comment:

Anonymous said...

Pilvien puuttuminen voi johtua monesta seikasta, kameroissa on syväterävyys, joka poistaa edessä olevat kohteet hämmästyttävän hyvin mikäli tarkennetaan eri kohtaan. Eläintarhoissa voi kuvata esimerkiksi eläimiä kaltereiden takana siten ettei edessä ole kaltereita.

Kuva voi myös olla kooste useasta kuvasta, otetaan "photarilla" aina darken filtteri päälle niin aina vaaleammat pilvet häipyy pois kuvasta kunnes jää jäljelle pelkkää tummaa maata. Tämä tarkoittaisi että satelliitti pysyy paikallaan Maahan nähden.

Satelliittikuva voi olla myös otettu eri aallonpituudella joka näkee pilvien läpi, kätevää satelliiteissa. En osaa sanoa mitä aallonpituutta käytetään, mutta esim Venuksen havainnointiin on omat aaltopituudet jotka läpäisevät sen paksun pilvikerroksen.

Voi olla enempikin ratkaisuja pilviongelmaan mutta tässä ainakin kolme mahdollista.