7.7.15

Lyhyt katsaus skeptikon iltaan

Tässä pieni näyte siitä miten tuhlailen iltojani. Skeptikon arkea. Vastaani tuli AboveTopSecret-keskustelupalstan teksti:

Something is Affecting the Entire Solar System – Sun’s Magnetic Field 230% Stronger


Heti ensimmäisenä huomioin, että aloitusviesti on copy&pastea linkin kautta The Event Chroniclen Copy&paste artikkelista, josta löytyy linkki alkuperäiseen juttuun Ufo Sightings Hotspot -blogiin. Hyppään suoraan sinne.

Kannattaa ehkä ensin vilkaista läpi sivun käyttämä video aiheesta. Siis jos sinulla ei ole parempaa tekemistä noin yhdeksän minuutin ajan.Siinä esitellään tekstin väittämät, mutta salaperäisen musiikin ja hieman uhkaavan asenteen kera. Ok. Itse väittämistä mielenkiintoni heräsi ainakin Kuun kohdalla.

Moon: Earth's moon is growing an atmosphere . Around the moon, there is this 6,000- kilometer- deep layer of Natrium that wasn't there before.

 Yritin jäljittää lähdettä tälle tiedolle. Blogitekstissä ei ole linkkiä tai viitettä. Onneksi se löytyi Youtube-videon tiedoista: Russian Scientist Says Planets' Atmospheres are Changing

Se perustuu venäläisen tohtori A.N. Dmitriev PLANETOPHYSICAL STATE OF  THE EARTH AND LIFE paperiin. Luin koko tekstin läpi. Se julkaistiin 1997. Jäljitin pelkästään tämän hämmästyttävän Kuun kasvavan ilmakehän tapausta. Valitettavasti Dmitriev mainitsee siitä pelkästään tämän verran:

1.1.7 A first stage atmosphere generation on the Moon, where a growing natrium atmosphere is detected that reaches 9,000 km in height. [17].

Viite 17 vie minut "Popular Science", N 4, 1995 lehden äärelle. Valitettavasti se ei ole luettavissa netin kautta. Onneksi relevantit hakusanat googlauksen muodossa toivat eteeni todennäköisesti saman uutisen New York Timesin sivulla vuodelta 1995:

Lunar Atmosphere Higher, Scientists Say

Kuinkas ollakaan, ajankohtaisena tiedeuutisena olivat tuoreet mittaukset Kuun ilmakehästä. On jo pitkään tiedetty, että kiertolaisellamme on sellainen. Ilmakehän kaasupainettakin on päästy mittailemaan. Uutisessa kerrotaan miten vuonna 1993 tehtiin tiedettä. Tähtitietelijät tohtori Michael Mendillo ja tohtori Jeffrey Baumgardner tähyilivät erikoisaparaateilla Kuun suuntaan kuunpimennyksen aikana. Näissä olosuhteissa he pystyivät havaitsemaan natriumkaasua huomattavasti ennakoitua laajemmalla alueella. Jopa 14 000 kilometrin korkeuteen asti.

 Tästä ei kuitenkaan voida päätellä, että Kuun ilmakehä olisi yllättäen kasvanut. Sen sijaan voidaan päätellä, että uusi teknologia ja tarkemmin tehty mittaus antoi meille uutta tietoa Kuun ilmakehästä. Vastaavaa aikaisempaa mittausta Kuun ilmakehästä kun ei pystytty tekemään ennen vuotta 1993. Juuri näin tapahtuu, kun tutkijat pääsevät tutkimaan asioita.

Alkuperäisen Above Top Secret keskustelun huolenaiheena oli jonkin tuntemattoman tekijän aiheuttamat rajut muutokset aurinkokunnassamme. Minulta loppui mielenkiinto käydä läpi noita väittämiä. Jos jotain rajuja muutoksia onkin onnistuttu mittaamaan vaikkapa ilmakehästä, niin sekin voi mennä planeetan oman ilmakehän kausivaihteluihin. Neptunuksen kausivaihtelut kestävät vuosikymmeniä.

Suljin selaimen. Vaihdoin nettisurffailuni hieman opettavaisempaan sessioon sängyssä uusimman Nature-lehden kanssa.

No comments: