29.7.15

Jehovan todistajat pulassa Australiassa

Yle kertoi pari päivää sitten Suomeen asti kantautuneista uutisista Australian suunnalta. Australian hallituksen nimittämä tutkintakomissio aloitti perehtymisen Jehovan todistajiin liittyviin hyväksikäyttöepäilyihin vuonna 2013.  Tutkintakomissio on löytänyt väärinkäytöksiä, salailua ja rikollisten suojelua Jehovan todistajien piirileikeissä. Vehkeilyä ja hyväksikäyttäjien suojelua on jatkunut 50-luvulta lähtien. Hieman yli tuhat henkilöä oli tuolla aikavälillä epäiltynä lasten hyväksikäytöstä. Yhtäkään ei ilmoitettu poliisille tai lastensuojeluviranomaisille. Toistaen tuttua kaavaa Yhdysvalloista.

Todistusaineistoa salattiin ja tuhottiin. Rikoksia ei viety virkavallan käsiteltäväksi, sillä hyväksikäyttöepäilyjen ja tunnustettujen hyväksikäyttöjen nähtiin olevan uskonnollisen yhteisön sisäisiä asioita. Maallistuneet virkavallat eivät välttämättä osaisi käsitellä arkaluontoisia syytöksiä niille sopivalla vakavuudella ja arvokkuudella. Ja siksi Jehovan todistajien vanhimmat miehet päättivät keskenään mitä oli tapahtunut ja kuka mahtoi oikeasti olla syyllinen. Tietenkin tämä menettelytapa johti joskus hyväksikäytettyjen lasten syyllistämiseen. Yhteisön sisäisissä kuulusteluissa esitettiin, että tyttäret viettelivät isään. Hyvällä tuurilla hyväksikäytön lopulta tunnustanut mies sai ekskommunikaation (pariksi vuodeksi), mutta ei hyväksikäyttöön syyllistymisestä vaan vanhimmille valehtelusta.

Tutkintakomissio kävi läpi useita todistajia ja takavarikoissa saatuja asiakirjoja. Jehovan todistajien sisäiset oikeudenkäynnit ovat melkein ymmärrettäviä heidän näkökulmastaan. Melkein. Pahuus ja uhkat ovat yhteisön ulkopuolisia asioita. Jos pahuuden nähdään ilmenevän yhteisön sisällä, niin on tietenkin yhteisen hyvän kannalta parempi salata pahuuden olemassaolo. Siksi hyväksikäyttäjää suojellaan, koska muuten yhteisön maine romahtaisi. Mainetta ja yhteisöllisyyttä tarvitaan, koska maailmanloppu aivan ihan kohta tuolla nurkan takaa hyökkäämässä päälle. Näin siis Jehovan todistajien oppien mukaan.

Samat opit rajoittavat myös sitä miten he voivat ottaa hyväksikäyttösyytöksiä tutkittavakseen. Hyväksikäyttö kun edellyttää kahta todistajaa. Jos sellaisia ei astu esiin, niin vanhimmat eivät voi tutkia hyväksikäyttösyytöksiä. Ja hyväksikäyttäjä jää jatkamaan tekojaan yhteisössä. Tai ehkä saavat sen näpäytyksen ranteilleen, eli älä hyvä mies nyt noin usein raiskaa lapsia, rukoilkaamme. 125 tapausta jäi tämän kahden todistajan säännön takia käsittelemättä.

Seurakunnan sisäistä tutkintaa pyörittäneet miehet silppusivat papereitaan. Kun tutkintakomissio tiedusteli miksi, he vastasivat tuhonneensa aineistoa suojellakseen vaimojaan. Jotta he eivät vain vahingossa lukisi niitä ja järkyttyisi. Samalla vanhimmat halusivat estää materiaalin leviämisen vääriin käsiin. Sekä tietenkin suojellakseen seurakunnan jäseniä tältä vahingoittavalta tiedolta. Tutkintakomissio sai kuulla, että muistiinpanojen tuhoaminen on vanhimpien suorittamissa kuulusteissa vakiokäytäntö.

Tunnelmat kun luin läpi näitä uutisia ja kuuntelin haastatteluja.

Toki silloin tällöin joku miehistä on joutunut pidätetyksi. Kunhan hyväksikäytetty lapsi on lähtenyt pois uskovaisten parista ja itse ilmoittanut hyväksikäytöstä poliisille. 401 jäsentä sai lähtöpassit seurakunnista. Heistä 230 sai myöhemmin luvan palata.

Tutkintakomissio jatkaa vielä kuulusteluja. Varmasti saamme uutta tietoa vielä tämän vuoden aikana.

Reuters: Jehovah's Witnesses hid child sex abuse cases: Australian inquiry told 

The Australian: Child abuse inquiry: Jehovah’s Witnesses never reported offenders

No comments: