11.11.15

Saako ateisti elää Egyptissä?

Jumalaton elämä. Joillekin se on ihan tavallista arkielämää ilman sen kummallisempaa pohtimista. Opiskellaan, käydään töissä, rakastutaan, harrastetaan, vietetään aikaa ystävien kanssa. Joillekin jumalaton elämä tarkoittaa maailmankatsomuksensa salaamista sukulaisilta, ystäviltä ja työtovereilta. Suomessa tilanne on muihin verrattuna ateistin kannalta erinomainen. Ehkä suku ja kotikaupunki ratkaisevat kuinka avoimesti suomalainen voi elää uskonnottomana.

Yhdysvalloista kantautuu tiettyjen poliitikkojen suusta aina silloin tällöin outoja asenteita. Asenteita, joita myös useat äänestäjät kannattavat. Republikaanien presidenttiehdokas Ted Cruz on markkinoinut itseään konservatiivisena, uskovaisena ja moraalisena valintana. Tuoreessa puheessa toistettiin asioita, joita olen kuullut monen muunkin republikaanin suusta: presidentiksi kelpaa vain jollakin tapaa uskovainen ihminen. Uskonnottomat älkää vaivautuko. Republikaanien ja konservatiivien parissa uskonnonvapaus tarkoittaakin pelkästään positiivista uskonnonvapautta. Ei vapautta uskonnosta. Heille se tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikilla kansalaisilla on oikeus elää Jeesuksen opetuksia seuraamalla. Onneksi hiuksen hieno enemmistö Yhdysvaltalaisista on ymmärtäväisemmällä kannalla verrattuna Ted Cruziin ja kumppaneihin.

Eivätkä länsimaalaiset maat ole tietenkään ainoita joissa höpistään samanlaisia asioita. Joissain maissa puhutaan paljon pahempaa. Egyptin Al-Assema tv-kanavalla käytiin keskustelua, jossa ateistit tulivat puheenaiheeksi. Siinä ateismi on valitettava ja häpeällinen ilmiö Egyptissä. Näin sanoo nainen, jonka voimme pelkästään pukeutumisen perusteella olettaa olevan jotain muuta kuin ääripään islamisti. Ateismi kun kuulemma leviää kulovalkean tavoin. Maassa on jopa 866 ateistia. Studiossa käyty keskustelu oli varmaankin myös sieltä maltillisemmasta päästä muslimimaailman ajatusvinkkeliä.



Egypti on monen muutoksen kourissa vallankumouksiensa jälkeen. Kansakunnan parissa on tapahtumassa poispäin liikehdintää ääriuskonnosta. Konservatiivista hunnuttautumista ei enää tehdä entiseen tahtiin nuorten naisten parissa. Tämän liberaalin suuntauksen vastakkaisessa liikehdinnässä perustetaan poliisien joukkueita, jotka pyrkivät pidättämään ateisteja. Maallistuneiden ihmisten elämä on onneksi mahdollista. Tosin se on vielä kaapissa elämistä. Ihmisoikeuksien ajaminen hoituu blogirintamalla, kun egyptiläiset ateistit pitävät toisiinsa yhteyttä internetin kanavilla.

Toisaalta ymmärrän miksi näiden uskovaisten suusta välillä tulee tuollaista puhetta. Pelkkä ateistin olemassaolo on PR-uhka heidän perussanomalleen. Kun koko elämän sisällön juoni tai moraali haetaan milloin minkin uskovaisen uskonnon kautta, niin näyttää kovin erikoiselta, jos toinen ihminen saavuttaa saman ilman tuota uskontoa. Miksi uskovaisen tarvitsee uskontoaan? Se voi aiheuttaa erittäin vaarallisen ilmiön uskovaisen päässä: kyseenalaistamista.

3 comments:

Yksi Turkkulaanen said...

Vaikka muslimivaltiossa 95% kansalaisista olisi jonkinasteisesti maallistuneita, tuskinpa kukaan näkee mitään, kun ateisti murhataan kadulla kovan linjan islamistin toimesta. Vai onko meillä tätä vastaan puhuvaa todistusaineistoa? Ateisteille tulee jatkossakin se kaappi tutuksi kaikissa muslimienemmistöisissä maissa vielä seuraavat... 3000 vuotta? 1400 vuodessa kun ei minkäänlaista rauhoittumista ole ollut näkyvissä, päinvastoin.

Anonymous said...

Ateistien lisäksi kovaa kohtelua saavat myös muiden uskontojen kannattajat, homoista puhumattakaan. Eikä Yhdysvaltojen presidentiksi ole muslimilla minkäänlaista mahdollisuutta, vaikka jumala on sama kuin kristityillä.

Anonymous said...

Muistakaapa että kyseenalaistaminen kyseenalaistaa myös uskovaista itseään.
On pelottavaa ajatella että kun tajuaa olevansa väärässä ja joutuu rakentamaan elämän perustukset uudelleen.