7.11.15

Professori Folta ja Anti-GMO:n toimiva painostus

Professori Kevin Foltan ahkera työ biotieteen, geenimanipulaation ja muutenkin tieteen puolustapuhujana jatkui monta vuotta. Hän kirjoitti aiheesta ahkerasti lehtiin ja eri nettisivuille, sekä järjesti podcasteja aiheesta. Folta oli näkyvä geenimanipulaation puolestapuhuja. Siksi hän saikin huomiota geenimanipulaatiota vastustavien suunnalta.

 Huomaat varmaankin, että kirjoitan tästä menneessä aikamuodossa.

Foltan nimi nousi enemmän otsikoihin, kun hänen sähköpostiaan lähdettiin tarkastelemaan gm-vastustajien vaatimuksesta. Sähköposteista ei löydetty manipuloitua tiedettä, huijausta tutkimuksessa tai muuta tieteen väärinkäyttöä. Sieltä löytyi jotain paljon pahempaa! Pahamaineinen Monsanto oli antanut Foltalle 25 000 dollaria, jotka sai käyttää professorin haluamaan kohteeseen. Eli ne rahat menivät Foltan järjestämien Talking Biotech koulutustapahtumien budjettiin. Ne olivat pieni osa projektin rahoituksesta, joka toimi yksityisten lahjoitusten voimin. Rahaa tuli samaan tarkoitukseen mm. Oregon Farm Bureau, Manitoba Canola Growers, US Pork Board, American Seed Trade Association, Light Emitting Computers firmoilta.

Geenimanipulaation vastustajille kaikki tämä tarkoitti vain yhtä asiaa. Kaikki mitä Folta on koskaan sanonut tai kirjoittanut tieteestä on kyseenalaista. Eikä heidän tarvitse käsitellä mitenkään geenimanipulaatioon liittyvää tiedettä. Riittää kun osoitetaaan sormella noita Monsantoon liittyviä dollareita. Ja väittää Foltan valehtelevan geenimanipulaation turvallisuudesta, mutta jostain syystä tekstit jättivät selittämättä mitkä ne valheet tutkimuksesta ja gm-ravinnosta olivat ja miksi ne olivat valheita. Eikä sitä tarvitsekaan tehdä, koska dollarit!

Monsanton rahoista nostatettu kohu nousi niin rajuksi, että Floridan yliopisto laittoi ne 25 000 dollaria kampuksen ruoka-projektiin. Rahat eivät olisi koskaan menneet suoraan Foltan takataskuun.

4. marraskuuta Folta ilmoitti jättävänsä julkisen tieteen puolestapuhumisen.

Hi Everybody. I'll keep it short. The attacks are relentless, I'm under a lot of pressure on many fronts. I'm taking the opportunity to disappear from public visibility and focus on my lab and my students. It has been a challenging time. I appreciate the support, I'm grateful for your wishes, but this battle is vicious and one-sided, and I think I'm well served bowing out of the public science conversation for the foreseeable future. Thank you.
Painostus toimi, joten onneksi olkoon gm-vastustajat. Foltan kotiosoitetta jaettiin netissä ja lopulta jopa hänen kuollut äitinsä otettiin mukaan lokakampanjaan. Ymmärrän hyvin miksi Folta ottaa taukoa.

3 comments:

Anonymous said...

http://blogit.iltalehti.fi/anneli-jaatteenmaki/2015/10/30/geenimuuntelu-jakaa-eurooppaa/

Yksi Turkkulaanen said...

Uskovaisiahan nuo GMO-vastustajat taitavat olla. Ainakin siinä mielessä, että he uskovat fanaattisesti GMO:n pahuuteen.

Mutta, mutta. Minä olen henkilökohtaisesti ollut aina (siitä lähtien kun GMO-kasveista on puhuttu) sitä mieltä, että ei pidä hötkyillä, vaan antaa jenkkien testata tuotteiden turvallisuus, kun niin kovasti itse kaikkea uutta haluavat. Kannattaa odotella sopia aika, ja tehdä päätökset sitten, kun hyvää tietoa on saatavilla. Ja ehkä Monsanton hinnatkin ovat laskeneet siinä vaiheessa cumuluspilvien alapuolelle, kuka tietää?

MrrKAT, Skepsis ry:n jäsen said...

Suomessa maahanmuutto"kriittiset" ja ruoka"kriittiset" ovat hiljentäneet
yliopistotutkijoitamme ja kaventaneet sananvapautta maassamme.

Minuakin koitti hiljentää yksi lisäravinnemyyjä uhkaamalla haastaa oikeuteen.
D-vitamiinia ei olisi saanut kyseenalaistaa.