22.11.15

Kreationisti VS Apollo-salaliittoteoriat

Olen niin hämmentynyt tällä hetkellä. Maailmankuvani perusta on horjumassa. Nimittäin... Nuoren maailman kreationistit ovat tarjoamassa apua salaliittoteorian debunkkaamisessa. Tarkemmin sanottuna siihen oliko Apollo-ohjelma Kuuhun huijausta vai ei.

Miten se on mahdollista? Answers in Genesis -sivulla sijaitseva Did We Really Land on the Moon? kirjoitus kertoo millä perusteella jopa kreationisti voi hyväksyä kuukävelyt faktaksi. Kirjoitus on lyhyt, sillä siinä ei tuhlata aikaa yksityiskohtaiseen ja monipuoliseen salaliittoteorioiden purkamiseen. Ei tarjota viitteitä tai linkkejä asiallisiin tuotoksiin, joissa debunkattaisiin lähdekriittisesti, rationaalisesti ja selkeästi näitä salaliittoteorioita.

Taidan arvata miksi näin ei tehdä. Silloin AiG:n uskollinen/uskonnollinen lukija voisi vahingossa altistua lähdekriittiselle, rationaaliselle ja selkeällä tavalle kaivaa esiin potaskaa pseudotieteestä. Ja voisi jälkeenpäin vahingossa koemielessä testata tätä lähestymistapaa vaikkapa AiG:n kirjoituksiin. Siitä voisi seurata uskon murenemista ja kreationismin hylkääminen. Mistä seuraisi ikuisen sielun menettämistä paholaiselle. Joka johtaisi helvettiin. Mutta taidan spekuloida liikaa.

Mikä tuo kreationistin suosima selitys kuukävelylle on? Se on... noh. Ehkä on parempi vain laittaa lainaus tähän.

There is a much more straightforward approach. Two of the twelve men who walked on the moon later were born again Christians, Charlie Duke, and the late Jim Irwin. Both of these dedicated Christians wrote books in which they shared their testimonies and their experiences as astronauts. To doubt the Apollo moon landings amounts to accusing two Christian brothers of lying about the biggest thing that ever happened to them, of course apart from their salvation. The biblical standard for establishing such a matter is two or three witnesses (Deuteronomy 17:6; Matthew 18:15–17; 2 Corinthians 13:1). These two Christian astronauts certainly suffice as reliable witnesses, so we can be assured that the Apollo astronauts indeed walked on the moon.


Kuussa on käyty, koska kristyt miehet väittävät käyneensä siellä. Tuollainen lähestymistapa on varmasti monelle kreationistille käyttäjäystävällisempi tapa suhtautua salaliittoteorioihin. Muutenhan voisi kuvitella, että jotkut kreationistit voisivat teoriassa valehdella. Sama lähestymistapa jonkin asian todenperäisyydelle toistetaan myös kreationistien luomistarinan perustelussa, kun Vanhan testamentin kertomuksia otetaan taivaan totena.

4 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Yksi Turkkulaanen said...

Heh heh hehhee... Tämä kirjoitus piristi muuten niin surkeaa krapula-aamua (kello 13:18). Varmasti mukavaa kun voi uskoa johonkin, vaikkapa vahvassa uskossa olevien sanaan.

Mutta onko kuussa käyty? Luultavasti, muuten iltapäivälehdet olisivat olleet täynnä tarinoista suuresta huijauksesta jo 1970-luvulla, liian hyvä lööpin aihe että sitä ei olisi käytetty! Mutta eipä muutamasta kuupiknikistä mitään seurannut; avaruusmatkailuhan lopetettiin sittemmin.

MrrKAT, Skepsis ry:n jäsen said...

PA:"Kuussa on käyty, koska kristyt miehet väittävät käyneensä siellä. ..Muutenhan voisi kuvitella, että jotkut kreationistit voisivat teoriassa valehdella."

Entäs se kuuluisa ID-oikeudenkäynti Kitzmiller vs Dover Area Pennsylvaniassa 2005?
Siellähän ykei ellei peräti kaksi paikallista kreationistia olivat valhetelleet niin että oikein oikeudessa hikoilivat käsipyyhettänsä märiksi omatunnon/tuomarin paineessa?

Ja entäs ne tuhannet ..eiku.. miljoonat kreationistit, jotka kieltää ilmastonmuutoksen (niitä on myös tuossa ID-liikkeen johtajissa)? Silminnäkijätodistuksiansa julkisesti kieltävät?

Anonymous said...

Kreationisti kertoi syyn sille, miksi esim. Vatikaanissa väärinkäytökset ovat mahdollisia.