6.11.15

Kirkolliskokouksen vastaus uuteen avioliittolakiin

Tasa-arvoinen avioliittolaki lähenee voimaan tulemistaan. Eduskunnassa selvitellään miten se vaikuttaa muihin lakeihin. Kotimainen ev.lut.kirkkomme on myös tarkastellut miten se reagoisi, kun valtiovalta päivittää avioliittolakiaan. Vaihtoehtoina on nykyisen menon jatkaminen, vihkimisoikeudesta luopuminen, tai se syntisin vaihtoehto eli samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen kirkoissa.

Kirkolliskokouksen tuoreessa istunnossa päätettiin, että meno jatkuu entisellään. Valiokunnan mietintö on 22 sivua pitkä. Se on yhteenveto kaikista edellisistä kirkon päätöksistä. Linja näyttäisi pitävän kautta linjan. Ja mikäs siinä. Juuri tätä varten siinä lakialoitteessa oli oma kohtansa uskonnollisten laitosten oikeudelle pitää omat käsityksensä siitä minkälaisia ihmisiä he suostuvat vihkimään. Kirkollisella vihkimisellä ei näillä näkymin mennä homohäihin, mutta yhä suositummaksi tuleva (tai jopa suositummaksi tullut) siviilivihkimen sen sijaan toimii virallisena väylänä avioliiton parkkihalliin samaa sukupuolta oleville pareille. Kirkoissa voidaan todennäköisesti jatkossa kuitenkin siunata samaa sukupuolta olevat parit, kunhan he ovat ensin menneet vihille vaikkapa maistraatin puolella.

Tätä tuskin tarvitsee edes mainita, mutta en ole kirkon jäsen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kirkolla on oltava oikeus itse määrätä minkälaisia pariyhdistelmiä he suostuvat vihkimään. Keskustelu jatkuu kirkon sisällä. Seuraavat seurakuntavaalit antavat varmasti myös vihjeitä siitä mihin suuntaan kirkkovene soutaa tulevaisuudessa.

3 comments:

Anonymous said...

Selvitellään vaikutusta muihin lakeihin.. Kukaan ei selvittele mitä Jumala on mieltä koko touhusta.

Mrui said...

Miksi Jumalan mielipidettä pitäisi selvitellä? Sehän on a) kaikkivoipainen ja b) kaikki tapahtuu hänen tahdostaan.
Näillä kahdella voidaan näppärästi jo päättää, että Jumala joko on asian kanssa ihan ok tai ehkä sitä ei vain kiinnosta paskan vertaa.

Anonymous said...

Jumala ottaa kantaa luonnonmullistuksien avulla, jos niitä osaa asiantuntemuksella tulkita. Esim. parrakkaan transun valinta euroviisuvoittajaksi sai aikaan tulvia.