22.12.15

Chipotle-salaliitto


Chipotle on melko suosittu pikaruokaketju Yhdysvalloissa.  Teemana on meksikolainen ruokavalio. Äskettäin Chipotle nousi otsikoihin, kun se ilmoitti olevansa puhtaasti GM-vapaata syötävää. Firman visioon ei sovi geenimanipuloidun raaka-aineen käyttö.

Why did we remove GMOs from our food? 
One reason customers love Chipotle is that we use great ingredients. For us this means great taste, but it also means that the food we serve should be made with ingredients raised with care for animals, farmers, and the environment. We’re doubtful that the GMO ingredients that used to be in our food meet these criteria.

Tietenkin heillä on kaikki oikeus soveltaa tuollaista valikointia. Aivan kuten kuluttajana minulla on mahdollisuus boikotoida vaikkapa Snellmannin GM-vapaita tuotteita. Parikin kertaa melkein vahingossa heittänyt tällaisia tuotteita ostoskoriini. Onneksi huomasin ajoissa ja asettelin ne takaisin hyllyyn kaupassa. Anyways, takaisin Chipotlen pariin.

Raaka-aineiden valinta GM-vapaaksi on vähintään haastavaa Yhdysvalloissa. Lihaksi leikatut eläimet on voitu ruokkia geenimanipuloidulla soijalla tai muulla kauralla. Chipotle edellyttää tukkuostoksissaan, etteivät eläimet ole GM-karjaa. Firma on tuottajien armoilla, sillä Yhdysvalloissa on osavaltiosta riippuen erilaiset lait ja säädökset karjatiloille ja viljelykselle. Periaatteessa GM-vapaaksi siirtyminen on mahdollista, mutta edellyttää pikkutarkkaa mikromanagerointia kaikilla ravintoketjun tasoilla.

Sitoutuminen GM-vastaiseen rintamaan nousi esille, kun Chipotlen tuorein kohu ylitti uutiskynnyksen. Ravintolassa valmistetut ateriat eivät ole sieltä hygieenisimmästä päästä pikaruokaa. Firman osakekurssi on laskussa, koska asiakkaita sairastui ja sairastuu syksyn jälkeen ympäri Jenkkilää. Menulla on testien mukaan yllätystäytteenä mm. E. colia ja salmonellaa. Puolen vuoden sisällä vähintään 500 Chipotlen asiakasta on sairastunut ruuasta.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole irvailla Chipotlen epäonnelle. Tässä kohtaa on vain erittäin hyvä hetki kysyä: kuinka monta vastaavalla tavalla vakavaa sairastumista voidaan yhdistää yhtä selkeällä tavalla GM-ravintoon?

Vastaus:


Kun Chipotlen jatkuva huoli ruokahygeniasta pääsi peräti New York Times -lehden uutiseen, ilmestyi anti-GM väkeen kuuluva Sean Murphy selittämään mistä nämä sairastumiset oikeasti johtuvat:


What's it going to take for you to realize that this is corporate sabotage?

I mean, it would be one thing if this (or something like it) had happened in the past PRIOR to Chipotle announcing that it wants to go GMO free, but that's not the case. This is pretty clearly unprecedented. And Chipotle has as many enemies as there are corporations which depend on GMOs. Which is to say that Chipotle has LOTS of corporate enemies.


 Ja lisäperusteluna:


And as for Subway? Don't THEY use fresh ingredients? Why aren't they having any outbreak problems recently? Part of the evidence in favor of sabotage is the lack of outbreaks elsewhere, in case you're not following. 


Aivan. GM-teollisuuden sabotöörit olivat sujauttaneet ylimääräisiä bakuja Chipotlen keittiöihin!

No comments: