12.12.15

Kubrickin tunnustus ja kuulentojen lavastaminen

Vuosikausia kierrellyt juoru ohjaajalegenda Stanley Kubrickin osuudesta Apollo-tehtäviin on palannut! Huhut liittyvät siihen kuuluisimpaan kuulentoon. Apollo 11 laskeutui oikeasti vain elokuvastudion lavasteissa. Kameran takana käskyjä jakeli Kubrick. Miksi? Koska Tohtori Outolempi elokuvassa näytetty kohtaus B-52 pommittajasta teki vaikutuksen Pentagoniin. He eivät antaneet lupaa oikeiden pommikoneiden kuvaamiseen, koska tiesivät elokuvan olevan kyllästetty pasifistisella sanomalla. Mutta nähtyään elokuvan efektit he pyysivät Kubrickilta palvelusta. Lavasta kuulento, saat vastalahjaksi rajoittamattoman budjetin seuraavaan elokuvaasi (2001: A Space Odyssey) sekä täysi taiteellinen vapaus koko loppuelämäkseen Hollywoodissa. Kukapa voisi vastustaa tuollaista tarjousta. Niinpä Kubrick loi kaikkien aikojen mestariteoksen, mutta ei voi koskaan kertoa työstään. Kunnes tämä hurja paljastusvideo valui julkisuuteen.

Nämä tuoreet linkit kiertävät sosiaalisessa mediassa. Sisältö on sama. Lokakuussa julkaistu YouTube video näytti sisältävän Kubrickin tunnustuksen, kun T. Patrick Murray haastatteli häntä vuonna 1999.

Videota jakavien mielestä tämä todistaa kuulennon olleen lavastettu. On vain pari ongelmaa. Nähtävillä on vielä toinen video, jossa T. Patrick Murray valmentaa Kubrickia puhumaan aiheesta ja motiiveistaan sekä käytösmaneereistaan (55 min kohdalta eteenpäin). Kuuntele kuiskauksia. Plus Murray kutsuu haastattelemaansa miestä Tom nimellä.

Mutta vaikka olettaisimme videolla olevan oikeasti Stanley Kubrick, niin tekemättä jää erittäin olennainen asia. Toistaiseksi ei ole selitetty missä, miten ja keiden työpanoksella kuulento lavastettiin vuonna 1969. Tarjolla on vain väite, että Kubrick lavasti kuulennon. Kuulennon lavastamista ei ole todistettu tapahtuneeksi. Ja veikkaan, ettei sitä pystytä todistamaan.

No comments: