24.6.17

Turkin kreationisteille riemuvoitto

Turkista kantautuu lisää huolestuttavia uutisia entisten huolestuttavien uutisten pinon päälle. Uskonnollisesti konservatiivisen presidentti Erdoganin toimet Turkin maallistuneiden osien pois pyyhkimisessä jatkuvat. Tavoitteena on pitkään ollut turkkilaisten saattaminen uskonnollisemman hallinnan piiriin. Yksi selkeä etappi sellaisen rappeutumisen tiellä on kouluopetuksen muokkaaminen. Kristilliset kreationistitkin sen tietävät. Lapsille ei saa opettaa evoluutioteorian periaatteita. Lukiossa opetetut kohdat evoluutiosta tullaan poistamaan. Erdoganin aikakaudella opetusmateriaaleihin on sujautettu enemmän ja enemmän mainintoja islamista. Presidentti on suoraan myöntänyt, että hän haluaa kasvattaa uskonnollisen sukupolven. Valtion rahoittamien uskonnollisten imam hatip -koulujen määrää on lisätty, vaikka lasten vanhemmat eivät sellaisia olisi edes toivoneet kaupunkeihinsa. Erdoganin valtakauden alussa näistä imam hatip -kouluista valmistui 62 000 lasta vuodessa. Nyt määrä on noussut melkein miljoonaan. Monien kreationistien unelma on siis toteutumassa Turkissa.

Syyskuusta lähtien yhdeksäs luokkalaisten koulukirjoissa ei enää mainita evoluutiota. Aihetta väitetään liian monimutkaiseksi sen ikäisille. Kansallisen opetuslautakunnan puheenjohtaja Alpaslan Durmus selitti evoluution lukeutuvan liian kiistanalaisiin aiheisiin. Lukiolaisilla ei hänen mukaan ole tarpeeksi tieteellistä ymmärrystä ja taitoa laittaa eläinlajien kehitystä sopivaan asiayhteyteen. Yrittävätkö virkavallan edustajat väittää, etteivät turkkilaiset 14-15-vuotiaat lapset ole yhtä älykkäitä kuin muiden maiden lapset? Asenne on ainakin selkeästi vähättelevä koululaisia kohtaan.

Turkin sekularistit ovat oikeutetusti vastalauseita täynnä. Mutta niiden hyödyllisyydestä ei enää ole takeita. Erdoganin iskujoukot ovat tehneet puhdistuksia toimittajissa, tuomareissa, opettajissa, virkakoneistossa, jne. Sekularismin kannattajilla on vielä järjestöjä. Noin puolet äänioikeutetuista turkkilaisista äänestivät presidentin valtaoikeuksien laajentamista vastaan. Politiikassa Erdoganin puolue AKP:lla on vielä toistaiseksi oppositio. Odotettavissa on entistä suurempia julkisia kamppailuja islamisaation ja sekularismin kannattajien välillä.

9 comments:

Anonymous said...

Aiheesta on tehty useita avauksia ainakin S-24 uskontoja ja uskomuksia käsittelevällä palstalla evoluutiopalstan lisäksi. Minua ihmetyttää, että Suomesta löytyy ihmisiä, jotka kannattavat Turkin päätöstä kieltää evoluution opetus kristillisesti oikeana päätöksenä. Eivätkö nämä ihmiset kykene näkemään oman uskonnollisen raaminsa ulkopuolelle? Ministeri, jonka mielestä evoluutiuoteoria ei kuulu lukioon, tuskin hyväksyy adventistien tai helluntailaisten uskonkäsitystä yhtään sen paremmin kuin evoluutioteoriaakaan. Tieteen kieltämisestä ei ole pitkä matka uskonvapauden kieltämiseen eikä siitä kaikkien ihmisten ihmisarvon kyseenalaistamiseen.

Anonymous said...

"Kansallisen opetuslautakunnan puheenjohtaja Alpaslan Durmus selitti evoluution lukeutuvan liian kiistanalaisiin aiheisiin."

Odotin tähän yhteyteen mainintaa ironiamittarin räjähtämisestä.

MrrKAT said...

Tempun kulku:
1. Herätä kiistaa.
2. Poista sitten liian kiistanalaiset opit koulusta.

Anonymous said...

Ensimmäinen kommentoija: "Suomesta löytyy ihmisiä, jotka kannattavat Turkin päätöstä kieltää evoluution opetus kristillisesti oikeana päätöksenä. Eivätkö nämä ihmiset kykene näkemään oman uskonnollisen raaminsa ulkopuolelle?"

Viholliseni vihollinen on ystäväni? Tosikristitty voi kuvitella että uskonnot muodostavat pyramidin, jonka huipulla kristinusko on. Muut uskonnot eivät näe huipulle. Ateistinen tiede on purkupallo joka yrittää tuhota pyramidin.

Anonymous said...

Onneksi uskonnot eivät koskaan aiheuta kiistaa joten niitä ei ole tarvetta poistaa.

Pari tuntemaani uskovaista kristittyä ovat hykerrellen puhuneet siitä miten Turkki on vihdoinkin oikealla tiellä ja saaneet lisää puhtia asian ajamiseen. Ilmeisesti ovat saaneet tuosta tosiasiallisesti katastrofista jonkinlaisen uskonnollinen orgasmin.

Anonymous said...

Se on kuitenkin varmaa, ettei Suomi seuraa Turkin tietä ja kiellä evoluution opetusta kouluissa.

MrrKAT said...

Venäjällä voi paineet nyt kasvaa. V.2009 kyselyssä 53% kannatti sekä evoluution että kreationismin opetusta ja vain 10% pelkän evoluution opetusta tiedetunneilla.

t-torppa said...

Suomen tulisi seurata Turkkia ja hylätä evoluutioteoria - http://mikaeltorppa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239308-suomen-tulisi-seurata-turkkia-ja-hylata-evoluutioteoria

Anonymous said...

The devil is in the detail. Kun jokin yksityiskohta on kiistanalainen tai tuntematon, kokonaisuus voidaan kyseenalaistaa, vaikka muut yksityiskohdat todistaisivat päinvastaista. Näin toimivat salaliittohörhöt ja kreationistit.